Social

Drumul Rodna – Valea Vinului, ”o invitație de a vizita zona turistică a Munților Rodnei”

(FOTO) ”Drumul Rodna – Valea Vinului (9 km) este ca o invitație de a vizita zona turistică a Munților Rodnei și împrejurimile ce abundă de istorie și frumusețe. Așadar, se deschide încă un drum bun, făcut să reziste, cu o garanție a lucrărilor de 72 de luni. Invit iubitorii de natură și drumeții să viziteze Rodna și obiectivele turistice din Parcul Național Munții Rodnei, căci drumul este bun”, spune președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

Pe lângă reabilitarea părții carosabile, amenajarea rigolelor și acostamentelor, montarea de poduri și podețe, s-au executat consolidări ale unor porțiuni de drum unde exista risc de alunecări (cu zid de sprijin, reparații la zidurile existente, consolidări cu taluz și fundație adâncită de parapet). Pentru siguranța circulației s-a montat un parapet pe o distanță de 2,6 km, un parapet pietonal (75 m), dar și marcaje rutiere și 9 borne kilometrice.

De asemenea, s-au montat 6 băncuțe cu masă de tip picnic, 12 băncuțe pentru odihnă și 6 coșuri de gunoi pentru colectare selectivă. 

Lucrările de modernizare au fost realizate de SC Frasinul, valoarea contractului prin PNDL fiind de 15.222.930,66 lei (3 milioane euro).

”Am încercat să facem lucrări de cea mai bună calitate. Avem proiectanți cu care lucrăm în echipă și am putut face modificări în proiect ca să iasă o lucrare bună. Valea Vinului este o zonă foarte abruptă, torenții sunt rapizi și a fost nevoie să consolidăm bine. De-a lungul timpului drumul s-a rupt în câteva locuri, s-a îngustat, apărarea de mal nefiind făcută cum trebuie. Am lucrat foarte mult în primul rând să protejăm drumul, apoi am așternut stratul de asfalt, am făcut șanțuri betonate pe aproape toată lungimea, am găsit și locuri pentru parcare. Eu zic că arată foarte bine, am lucrat să iasă un drum frumos, într-o zonă foarte frumoasă”, a menționat directorul general al grupului de firme Frasinul, Traian Larionesi.

5 comentarii

 • Reabilitarea drumului Rodna – Valea Vinului, reprezintă pentru dezvoltarea turistică a zonei o conditie necesară dar nu si suficientă. Inafară de drum mai e nevoie si de salvarea de la distrugerea totală a Casei de Creaţie a Scriitorilor din Valea Vinului, alcatuită din două clădiri istorice de o frumuseţe rară, care au aparţinut în trecut Casei Regale, fiind construite în stilul hotelurilor elveţiene.
  Ridicată înainte de 1900, Casa scriitorilor de la Valea Vinului a fost locul unde in perioada interbelică veneau cu drag personalităti ale literaturii române precum Mihail Sadoveanu, Lucian Blaga, George Coşbuc, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu. Aparţinând Uniunii Scriitorilor din România, chiar si mai recent inainte de a se degrada aici poposeau scriitori contemporani precum Ana Blandiana sau Andrei Pleşu.
  (Vezi: https://timponline.ro/casa-scriitorilor-valea-vinului-salvata-clasare-foto/)

 • Felicitari si multumiri lui RADU MOLDOVAN pentru traseele bune de care noi iubitorii de drumetii avem nevoie .

  • Drumetii pe asfalt? Unde e mai mult asfalt acollo ajunge omul mai simplu cu „carutele” pline cu deseuri. Asa a fost peste tot unde am vizitat asfaltul nou. Acesibilitatea padurii nu este o chestie pro natura, din contra.
   Doar unde se leaga satele si comunele, acollo e binevenit. Unde se lege satul cu padure cu asfalt incep probleme de mediu.

 • Eu ma bucur sa vad atatea drumuri pe care le are judetul nostru. Nu cred ca pe vremea lui Marinescu sau Rusu ati vazut voi drumuri asa! Daca mergi prin jud Cluj, nu cred ca vedeti voi asa drumuri exceptand autostrada care e de alt nivel.Chiar si din Dej pana in Jibou prin Garbou, nu este drumul asa cum is la noi. Eu ma bucur ca imi pot vedea judetul, nu sa ma uit dupa gropile din asfalt din alte judete.

  • De la mine, toată stima și considerația pentru domnul Traian, indiferent de ce spun alții despre el.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.