Social

Toamna urșilor. Sunt deja 800 și atacă ce le iese în cale. Niciun primar nu a cerut relocare sau recoltare

Urșii au făcut ravagii anul acesta în Bistrița-Năsăud. Animalele, care s-au înmulțit excesiv în ultimii ani, au ajuns la un efectiv de 800, de patru ori mai mare decât numărul maxim recomandat de specialiști pentru această zonă. Comisiile de evaluare a pagubelor s-au întâlnit de 150 de ori până acum, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria recentă. Doar o parte dintre proprietari au fost depăgubiți, iar ultima reglementare a Ministerului Mediului privind relocarea sau împușcarea lor nu a fost aplicată în județ.

”Anul acesta, pagubele produse de speciile strict protejate asupra gospodăriilor, culturilor agricole, livezilor sau animalelor de pe pășune au fost mai multe ca niciodată. Au fost în jur de 150 de comisii de evaluare a pagubelor, dar nu numai a celor cauzate de urși, ci și de lupi și de mistreți. Aceștia din urmă au produs multe pagube în special la culturile de porumb. A fost un efort susținut, nu doar al APM, ci și al Gărzii Forestiere pentru că mergem împreună cu ei și cu primăriile pe teritoriile cărora s-au produs acele pagube. De asemenea, participă alături de noi Direcția Agricolă ca să se facă o evaluare cât mai corectă a pagubelor. O parte dintre păgubiți au primit banii, o parte nu, dar urmează în perioada următoare să li se achite drepturile pentru că sunt foarte multe condiții pe care trebuie să le îndeplinească ca să primească acele despăgubiri”, a spus directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman.

În ultimii trei ani, au fost împușcați în tot județul trei urși, populația crescând acum până la 800 de exemplare, de patru ori mai multe decât efectivul optim recomandat de specialiștii Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) Brașov.

”Cea mai mare densitate de urși este în zona Dealul Negru. Gestionarul fondului de vânătoare 27 Budac ne-a spus că anul acesta au venit în zonă circa 300 de exemplare, cei mai mulți urși de când se fac astfel de estimări. Ei vin, printr-un coridor de migrare ecologic, din Brașov, din Mureș, și ajung la Dealul Negru pentru că sunt livezile de peri sălbatici. Se hrănesc cu pere și acumulează acum, înaintea iernii. Ei știu, genetic, să vină pe aceste coridoare ecologice pentru că au învățat de la părinții lor că aici pot găsi hrană suficientă ca să acumuleze grăsime pentru a putea rezista iernii. Unii merg înapoi de unde au venit, alții rămân. Oricum, ursul este în vârful piramidei trofice. Este primul care se hrănește și la punctele de hrană pe care le administrează paznicii de vânătoare și pe urmă celelalte animale sălbatice. De aceea, există și o nemulțumire a gestionarilor fondurilor de vânătoare că specia este strict protejată și nu primesc derogări pentru ținerea sub control a efectivului optim, cel calculat de ICAS, cel de 180 de exemplare”, a spus Sever Roman.

Întrucât specia e strict protejată, numărul exemplarelor a crescut de la an la an.

”Evaluarea speciilor strict protejate se face primăvara când toți gestionarii fondurilor de vânătoare ne raportează că numărul exemplarelor de urși crește constant. Evident că e o luptă pentru hrană. În condițiile în care se dau foarte greu aceste derogări de recoltare a urșilor, animalele pătrund nestingherite chiar și în intravilanul localităților și produc pagube. Intră în gospodăriile oamenilor, ucid porci, vite. Până acum, nicăieri în Bistrița-Năsăud nu s-a uzat de Ordonanța 81 care le permite primarilor să ia decizia de intervenție asupra urișilor în mod etapizat. Pot, în baza ei mai întâi să alunge ursul, apoi, dacă se repetă acțiunile, să-l tranchilizeze și să-l relocheze, iar în ultimă instanță, când produce pagube și periclitează viața cetățenilor să-l recolteze”, a spus Sever Roman.

”În unsprezece ani de zile de când gestionam F.C 27 BUDACU nu am văzut atâtea exemplare de urs într-o singură zi în decurs de trei ore”, a scris pe Facebook Casa de Vânătoare Ursul Brun.

Etichete

10 comentarii

 • Baiul mare e ca s-au inmultit directorii in birouri si specia bipeda care si ea are coridoarele genetice de hranire de la un supermarket la altul cu curu in masina si carutul printre rafturi.
  Animalele fugarite de drujbe, tafuri si mafia padurilor si culegatorii de tot ce misca si se coace prin paduri, acuma la inceput de iarna nu pot sa intre la hibernare cu burta goala, exact ca omul care nu poate dormi cu matele fluierand a paguba.
  Specia umana nu are decat o singura alternativa. Sa traiasca inteligent si nu agresiv alaturi de toate speciile. Omorand si distrugand totul ne distrugem chiar pe noi.
  Incepand cu albinile si pestii oceanelor si apelor unde noi aruncam milioane de tone de plastic , toate astea ne revin in farfurie.
  Asta trebuie sa ne spuna noua APM-ul.

  • Mai du-te mai in plm, plătește tu din buzunarul tau pagubele! Nu plătești, atunci gura mica, vrei urși peste populația optima scoți bani din buzunar și plătești pagubele!

 • Chiar daca nu sunt ursi grizzly cred ca personajele Tristan si mentorul sau indian Ein-Stich din filmul Legendele Toamnei ar fi foarte incantati si nicidecum infricosati de numarul mare al ursilor bruni de pe la noi. Unde-s multi puterea creste si dusmanul nu sporeste…Sunt convins ca acesti ursi care au invatat de la mamele lor sa ajunga la perele padurete , vor putea invata singuri , prin autoeducatie (on line !) unde se gasesc livezile de meri , peri si pruni si se vor lupta pentru dreptul la viata. Opriti taierile de padure , impaduriti urgent locurile despadurite , plantati peri si meri , zmeura si mure , la lizierele padurilor si veti vedea ca ursii (cei mai multi) vor ramane in padure. Unii curiosi vor iesi totusi si vor face ” marile descoperiri”. Dar cred ca merele stropite de 17, 18 ori nu le vor fi pe plac.

 • În anii ‘70 Germania, Austria și Franța și-au exterminat absolut toată populația de urși fiindcă experții lor au constatat că urșii nu aduc nimic benefic mediului, ci doar pagube. Iar acum aceste țări ne dau nouă lecții și ne impun norme prin UE? Câtă ipocrizie!
  CA SĂ ÎNȚELEGEȚI CUM STĂ TREABA
  ONG-urile “protejează” urșii fiindcă fac bani cum nu vă puteți imagina! ONG-urile încasează bani de la UE, pe motiv că implementează programe și duc hrană pentru animalele sălbatice în pădure. Puteți lua un interviu la vreun urs să-l întrebați câtă mâncare a fost dusă în pădure de către ONG-uri? Nu, nu puteți! Dacă ONG-urile duc mâncare pentru urși în pădure, atunci de ce ies urșii din pădure? Treaba este făcută de ONG-uri doar pe hârtie. Smecherii fac bani, milioane de € anual! Normal că au toate motivele să fie vocali în online! Iar românului naiv i se exploatează emoțiile cu “săracul pui de urs”.
  Iar primarii de la noi sunt niște obedienți în marea lor majoritate. Ei știu că dacă-i linșează ONG-urile în online riscă să nu mai fie aleși data viitoare.
  Soluția este vânătoarea, deoarece ursul nu are prădător natural în lanțul trofic!

 • E usor sa te feresti de urs din spatele tastaturii. Locuiesc de 30 de ani in zona Valea Ghinzii, si nu mi-a fost dat sa vad urs aici niciodata pana prima data acu 2 ani. Si iarasi anul asta.. Nu e vina mea ca habar n-am cine taie padurile sau sperie ursii cu drujbele… Vi se pare normal sa nu pot sa imi las nepotii sa se joace in curte de grija ursului? Cui ii trebuie urs la oras sa si-l ia acasa in apartament, nu sa mi-l trimita mie in curte la gaini. Cand o sa va uitati peste umar dupa urs in propria curte atunci o sa intelegeti ca locul ursului nu e la oras… Faceti ce stiti cu ei, relocati, sterilizati din partea mea faceti-i si salam dar nu mi se pare normal sa sufar eu in oras de grija acestui pradator care nu are pradator.

  • Pai pe valea ghinzii e oras? Va faceti case pe râpe si pe coclauri si apoi va trebe sa vina jandarmii sa va pazeasca.Nu mai tine țarane gaini in curte si porci si capre ca singur zici ca esti la oras .de aia ragi ca vrei utilitati sa traiesti ca la oras ….atunci scoate taranu din tine si nu mai vine ursul.

 • Pentru ecologistul.
  Iti urez sa vi intr-o plimbare asa pe inserat pe Valea Ghinzii si sa auzi in ceafa respiratia ursului. Nu prin padure, chiar si pe asfalt ca ursul e invatat aici si pe asfalt… Sa vezi cum iti iese ecologia prin partile dorsale…

  • Nu vin prietene ca nu sunt curios deloc de valea ghinzii.Saptamanile trecute va laudati ca nimeni nu e ca voi ,castelanii.Aveti aer curat ,dimineata scoateti oul din kuru gainii,laptele il beti direct de la capra sau de la țap .Faceti galagie si reklamati ca nu va toarna repede asfaltul ,pe unde acum 20 de ani era tancodrom si poligon de trageri,adica niste koklauri.In compensare merita sa te plimbi la brat cu ursul .enjoy

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS