Social

”Ducipalii” României, spectacol de forţă şi graţie la Beclean (FOTO)

Sincronizarea perfectă. A fost formula câştigătoare în cea de-a doua zi a Campionatului naţional de atelaje cu doi cai de la Herghelia Beclean când a avut loc maratonul. Unsprezece echipaje din toată ţara s-au aliniat la start, printre participanţi numărându-se şi echipajul Hergheliei Beclean, condus de driverul Florin Burcă.

Deputatul UDMR de Mureş, Atilla Kelemen, vicepreşedintele Federaţiei Ecveste Române, prezent din nou la Beclean Atilla Kelemenîn calitate de preşedinte al juriului, a declarat pentru Timp Online că la cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de Atelaje de la Herghelia Beclean participă anul acesta mai puţine echipaje.

„Cinci atelajişti care speră la o calificare la campionatele mondiale sunt astăzi (sâmbătă -n.r.) la Lipiţa în Slovenia. Bineînţeles sunt aici şi concurenţi importanţi, cum e Racokzi Gergo, dar ceilalţi care pot face parte din echipa României la campionatele mondiale trebuie să se califice după noul regulament. Sunt acum 11 echipaje în concurs. Ne simţim foarte bine aici la Beclean, o locaţie importantă a sportului cu atelaje. Concursul nu e deloc uşor. Distanţele sunt mari, 16 km, şi şapte obstacole deosebit de complicate. E un examen serios pentru concurenţi şi cai. Vom mai avea încă o etapă din campionat anul acesta, la Târgu Mureş, dar numai în octombrie după campionatele mondiale”, a spus Atilla Kelemen.

Printre cele 11 echipaje participante regăsim însă două foarte puternice de la Sâmbăta de Jos şi Arad care s-au întors, de curând, de la Campionatul balcanic de atelaje cu rezultate excepţionale pentru ţara noastră.

Herghelie prima Herghelie cai 5 Herghelie cai 6 Herghelie cai 8

„Acum trei săptămâni a fost primul Campionat balcanic, un concurs regional. România a participat cu doi concurenţi de la Clubul Sportiv Romsilva, Andrei Cioma de la Herghelia Sâmbăta de Jos, cea mai mare herghelie de cai lipiţani din lume, iar de la Depozitul de armăsari a participat un atelaj condus de Milind Milorad. Am obţinut rezultate excepţionale pentru România. Andrei Cioma a devenit campion balcanic având medalia de aur. Am mai câştigat la dresaj locul I şi II, la maraton de asemenea locul I cu Andrei Cioma, iar la obstacole locul I cu Milind Milorad. Aşadar, ne-am prezentat foarte bine la acest campionat, iar eu am fost foarte mândru fiind şi preşedintele juriului la acest important concurs”, a mai spus Atilla Kelemen.

Caii de curse sunt „adevăraţi sportivi”. „Pe lângă aspectul fizic, aceşti cai trebuie să aibă şi nişte calităţi de atleţi adevăraţi. Ca să ajungi la rezultate cu aceşti cai, trebuie să munceşti cu ei cel puţin doi-trei ani ca să poţi să te prezinţi la campionate la acest nivel. Campionatul de atelaje e un fel de Formula 1 a sporturile ecveste. Cei iniţiaţi în sportul de atelaje spun că dresajul este cel mai important, dar acolo sunt nişte lucruri de fineţe pe care numai iniţiaţii le observă. La proba de maraton e greu să parcurgi 16 km, iar la obstacole pot apărea surprize fiindcă mingile de pe conuri cad foarte uşor, iar fiecare minge căzută înseamnă încă trei puncte de penalizare. Concursul va fi câştigat după cele trei zile de concurentul care are cele mai puţine puncte de penalizare”, a spus Kelemen.

Timp Online a stat de vorbă şi cu câţiva dintre concurenţii care au participat, sâmbătă, la proba de maraton.

Cadar Barna, Odorheiu Secuiesc: „Cel mai greu e căldura greu de suportat de către cai. Dintre toate cele trei probe din concurs, pe mine mă interesează dresajul pentru că acolo se vede cum sunt pregătiţi caii. Caii cu care am venit acum la concurs sunt de şapte ani, deci cai tineri, acum îi învăţăm, sunt la început. Dresajul lor mai durează un an sau doi. Acum nu forţăm pentru titlu”.

Gerge Racozi, Oradea: „A fost o cursă bună. Sunt mulţumit de cai. Sunt echipe puternice, cele mai puternice din România. Sper să ieşim campioni de data aceasta”.

Florin Burcă, Herghelia Beclean: „Ne-am descurcat foarte bine până acum. Concurez cu Narcis şi Senator. I-am antrenat bine, dar acesta este abia al doilea lor concurs. Au experienţă, dar nu foarte multă. Sperăm să ne clasăm cât mai sus pe podium. Cea mai grea probă e cea cu obstacole pentru noi”.

Roland Varga, Râşnov, Braşov: „A fost destul de greu. Am concurat cu o iapă foarte tânără care nu a fost încă la maraton, e la prima ei participare. Sunt foarte fericit că a demonstrat că e foarte bună şi că se descurcă bine şi în această probă foarte grea pentru ea fiindcă necesită un efort foarte mare pentru cai la cei 16 km pe care a trebuit să îi parcurgem. Proba de obstacole cred că va fi mai uşoară fiindcă nu vor pierde caii atât de multă energie, în schimb, fiind o probă tehnică, sunt solicitaţi mental. Concurenţii sunt foarte puternici şi anul acesta, tot mai puternici fiindcă au ani de experienţă. Nu e deloc uşor. Eu unul concurez de şase ani. Înainte am fost secund. Caii cu care concurez acum îi antrenez de un an, dar mai au nevoie de pregătire. Mă gândesc că abia peste doi ani vor fi caii foarte buni în concurs. Relaţia între driver şi cal e foarte importantă. Dacă nu ai cu ei relaţie foarte bună, se opun la probe şi nu te ajută. Dacă nu te ajută, nu ai cum să ajungi pe primele locuri. E multă muncă şi trebuie şi mai multă răbdare pentru ca să înţeleagă caii ce vrei de la ei, ce le ceri. Pentru ei nu e un lucru obişnuit să alerge în aceste concursuri. Trebuie să îi înveţi să facă totul cu drag şi să concureze cu tine împreună ca să poţi câştiga”.

CLICK PENTRU MAI MULTE FOTOGRAFII

La proba de maraton de sâmbătă au asistat prefectul Ioan Ţintean, preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, primarul Becleanului – Nicolae Moldovan, şeful Direcţiei Silvice – Gheorghe Ivan, dar şi directorul Hergheliei Beclean, Traian Lăpuşte.

Duminică, în ultima zi de concurs, de la ora 9.00 se va face controlul sanitar-veterinar, după care are loc Proba C – obstacole (ora 10.30). Festivitatea de premiere la Probele A, B, C și compusă va fi la ora 13.00.

Accesul spre Herghelia Beclean se face pe drumul care duce spre Băile Figa.

cai 1 cai 2 cai 3 cai 4

2 comentarii

  • Doamna jurnalist,politrucii erau în trecere sau erau interesanți de fenomen? După fața lor nu părea că pricep pentru ce se aflau acolo.Pare-se că doreau să-şi facă poze! Pentru asta trebuiau întrebați şi caii,pentru că era competiția lor.

  • Din păcate aproape toate numele persoanelor din acest articol sunt gresite. Lipsa de interes pentru aflarea numelor corecte ale persoanelor se confundă cu lipsa de respect față de acești sportivi de performanță care reprezintă țara noastră inclusiv peste hotare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS