Actualitate Recomandări

După 11 ani: Comemorare sub dangătul clopotelor, la Biserica Evanghelică

(FOTO-VIDEO) La împlinirea a 11 ani de când Biserica Evanghelică din Bistrița a fost cuprinsă de flăcări, în fața celui mai important monument istoric al orașului, care acum se află în proces de restaurare, a avut loc o rugăciune ecumenică de comemorare a tristului eveniment, la care au participat preoți aparținând mai multor confesiuni.

”Comemorăm 11 ani de la poate cea mai mare tragedie care a zguduit Bistrița în ultimele decenii sau chiar mai mult. Am spus că a ars inima Bistriței, așa am simțit atunci. La două minute după ce focul a fost stins, rezervele de apă ale Bistriței erau epuizate. Dacă asta n-a fost minune, atunci nu știu ce minuni așteptăm. Un bistrițean în vârstă m-a îmbrățișat și plângând m-a întrebat oare unde o să mai învețe oamenii să citească ceasul, pentru că el a învățat să citească ceasul de pe acest turn. Atunci ceasul s-a oprit, inima a încetat să bată. Dacă o inimă încetează să bată, ea trebuie resuscitată, aceasta este procedura medicală. Astăzi, biserica este iarăși întreagă, se lucrează înăuntru, se va mai lucra și afară, dar începutul s-a făcut atunci și a înaintat cu binecuvântarea lui Dumnezeu. Ne-am făcut un obicei să ne strângem aici sub dangătul clopotelor, să ne reculegem și să ne aducem aminte de acele clipe cumplite. La prima întâlnire n-am avut clopote în turn, dar au bătut clopotele tuturor bisericilor din Bistrița, a fost și acesta un simbol pentru enorma solidaritate pe care acel incendiu a aprins-o peste tot. Cu nimic în mâini s-a început această reconstrucție. Mulți au descoperit că nu este numai biserica sașilor, este biserica noastră, a tuturor, este simbolul acestui oraș”, a spus preotul paroh al Bisericii Evanghelice CA Bistrița, Johann Dieter Krauss.

La comemorare au fost prezenți și primarul Ovidiu Crețu și viceprimarul Cristian Niculae.

În seara zilei de miercuri, 11 iunie 2008, în jurul orei 19.40, la Biserica Evanghelică din Bistriţa s-a declanşat un incendiu devastator. Acesta a distrus şarpanta şi învelitoarea turnului, acestea prăbuşindu-se, o parte în exteriorul turnului, dar cea mai mare parte în interior, peste bolta ce acoperea ”sala muzeu de la baza turnului”. Au fost distruse şi planşeele din lemn de la nivele intermediare, producându-se şi prăbuşirea clopotelor şi a mecanismelor ceasului. Focul s-a extins şi la şarpanta navei centrale, distrugând o parte a valoroasei şarpante gotice. Pompierii, prezenţi la faţa locului din primele momente ale izbucnirii incendiului, cu mare greutate au reuşit să limiteze distrugerile, în special la şarpanta navei, împiedicând astfel producerea unui dezastru. Focul nu a pătruns în interiorul bisericii, obiectele de cult şi orga aflată în lăcaş rămânând intacte. Incendiul a fost stins după ce zeci de pompieri s-au luptat peste trei ore cu flăcările. După degajarea resturilor din interiorul turnului s-a constatat că cele două clopote s-au topit din cauza temperaturilor ridicate. Pagubele au fost estimate la aproximativ un milion de euro.

Biserica Evanghelică a intrat apoi într-o nouă eră de reconstrucţie, turnul fiind reabilitat, anul trecut începând lucrările de restaurare a interiorului. Prin refacerea turlelor şi acoperişului, înlocuirea clopotelor şi orologiului (distruse în timpul incendiului devastator din 11 iunie 2008), monumentul a capătat o nouă înfăţişare. Au fost realizate şarpanta de la nava bisericii, învelitorile pentru turn, lucrări de pietruire, zidării, zugrăveli, etc; a fost consolidată partea superioară a turnului şi balconul exterior. Pentru ca oamenii să poată vedea de la mare înălţime panorama Bistriţei, în 2012 a fost dat în folosinţă liftul modern care urcă în turnul Bisericii Evanghelice şi care a costat aproximativ 70.000 de euro. Turnul Bisericii Evanghelice a fost sfinţit în 8 decembrie 2012, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. Biserica Evanghelică şi turnul ei, proprietate a Parohiei Evanghelice Confesiunea Augustană, au trecut în administrarea municipalităţii, în vederea reabilitării şi folosirii monumentului în scop ecumenic, cultural şi turistic. Turnarea celor trei clopote s-a făcut la 30 iulie 2009 şi au fost aduse la Bistriţa în data de 25 septembrie 2009. Noul orologiu din turn, unul de dimensiunea unei genţi diplomat şi ghidat de GPS, a fost dat în folosinţă în 2011, cu ocazia Zilelor Bistriţei. Clopotele, inscripţionate cu câte un verset biblic, au fost sfinţite în ziua de 11 octombrie 2009.

În prezent, se desfășoară lucrări prin proiectul cu bani europeni ”Restaurarea Bisericii Evanghelice CA Bistrița în vederea introducerii sale în circuitul turistic internațional”, în valoare de 3 milioane euro. Ce se realizează la Biserica Evanghelică: lucrări de restaurare arhitectură și dotări aferente (semize, mobilier expunere și altele), lucrări de consolidare structuri istorice – rezistență, lucrări de restaurare componente artistice – metal, piatră, picturi murale, vitralii, lucrări de restaurare mobilier bisericesc, lucrări de restaurare orgă, lucrări de organizare de șantier, lucrări instalații electrice-curenți slabi (efracție, PSI, sonorizare și altele), lucrări instalații electrice de forță, lucrări instalații sanitare – hidranți. Detalii aici.

2 comentarii

  • După 11 ani cu 11 oameni prezenți. Asta e comunitatea bistrițeană, sau mai bine zis aici a adus-o administrația PSD istă

  • Impostura din spatele tastelor si lipsa de implicare si de traire colectiva este la cote inalte la Bistrita. Am participat de dragul si dorul dupa comunitatea saseasca din orasul nostru care se stinge in durere, tristete dar a lasat amintiri unice. Am cunoscut destul de multe familii de SASI vrednici si am avut colegi si prieteni inca din copilarie. TURNUL mare cu ceas a fost reperul tuturor bistritenilor care ne obliga la mult respect. Pt respectul meu deosebit fata de cei care au pus bazele unei societati serioase in aceasta localitate fata de munca lor creativa am fost alaturi de cei care se mai incapataneaza sa traiasca in orasul strabunilor lor. Dintr-un oras de 80.000 de traitori doar 20-25 de bravi bistriteni si-au facut timp sa se roage la Dumnezeu ca in Bistrita sa nu mai aiba loc un eveniment asa de trist. Pacat domnilor !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.