Actualitate

După doi ani de pandemie, localuri cu tradiție la Bistrița au tras obloanele. Ce chirie se cere

După doi ani de pandemie în care unitățile de alimentație publică au fost când închise, când deschise, mulți au falimentat, iar spații comerciale cu vad au rămas goale. Acestea sunt scoase la închiriat la prețuri care încep de la 500 de euro lunar în zona autogării și pot ajunge la 1100 de euro lunar pe centru.

În zona Autogării Bistrița, cineva închiriază cu 500 de euro un chioșc cu toate dotările pentru fast food. Suma mare este solicitată pentru vadul comercial și pentru că acesta este echipat complet încât să poată fi deschis imediat.

În zona centrală, unde a funcționat restaurantul Victoria, se cere o chirie lunară de 8 euro/mp, în total 700 de euro pentru 72 de metri pătrați.

Pe pietonalul Liviu Rebreanu, spațiul comercial de la numărul 36, unde a funcționat fast food Popeye timp de 20 de ani – unul dintre puținele din centru pretabil pentru alimentație publică, precum îl prezintă proprietarul – poate fi închiriat la prețul de 800 de euro/lunar.

Pentru un alt spațiu comercial din zona Poștei Vechi se cere o chirie lunară de 1100 euro lunar, 9 euro/mp și acesta fiind pretabil pentru cafenea sau restaurant.

Ceva mai ieftine sunt spațiile din cartiere. Pe strada Axente Sever, un spațiu pretabil pentru restaurant, pizzerie poate fi închiriat la prețul de 5 euro/mp, în total 4000 de lei lunar.

21 comentarii

  • Din păcate, în ritmul ăsta, vom trage obloanele peste alte lucruri mult mai importante. Vom trage obloanele la școli, se vor închide și vor dispărea locuri de muncă, bunul simț și respectul oricum erau pe cale de dispariție, în schimb se vor deschide tot mai multe farmacii, spitale și vor trăi tot mai bine politrucii, hoții și șmecherii, că doar ei au provocat și întreținut această situație.
    PĂREREA MEA !

  • Centru Vechi este în colaps din cauză că sa făcut zona pietonală. Plecând de la acest precedent nu mai un nebun ar încerca se deschidă o afacere în centru știind că se va face și Linia Verde deci va dispărea orice urmă de vad comercial la fel pe Idependeței și Libertăți.
    Zona Autogări și Dalas va falimenta și ea dacă se va face trăznaia de pasaj subteran Tărpiului. Idem falimentul afacerilor după îngustarea străzilor Gării-Decebal-Andrei Mureșanu-Năsăudului.
    Fugiți de acolo când încă se mai aveți bani !

    • @ Levente, Nu vedeți că totul este făcut în favoarea marilor Retail-eri de pe Calea Moldovei de proveniență germană care au parcări mari, ba mai mult Primăria vrea să le facă o altă parcare în locul Pieți de Ruși ( alți comercianți care vor falimenta ). Cei de pe Calea Moldovei după ce vor reuși astfel să falimenteze toată concurența magazinelor din oraș vor mări mult prețurile bineînțeles că calitatea produselor nu va fi aceeași ca și în germania.

    • @ Qiujote, Dute tu la centru de informare turistică din centru de lângă primărie și spune-mi câți turiști ai văzut tu acolo ?
      Până nu vom avea Aeroport și Autostradă nu vom avea turiști.

    • Singura șansă de revigorare a centrului vechi nu de salvare că nu se mai poate salva va rămâne un loc cu crâșme și fetițe este mutarea Autogării în Piața Centrală în jurul Primărie.

    • Eu sunt un gurmand însă îmi place să mă consider un gurmand selectiv nu ca grasu din CL de aceea îmi gătesc singur și nu mănânc toate gligozenile pe care le găsești prin localuri vândute ca și ” finețuri”. Însă recunosc am o slăbiciune îmi plac mezelurile. Prin ani 95 au început să apară la noi masiv mezeluri venite din Vest, aveam un fost coleg de liceu care în aceea vreme era distribuitor și i-am spus că nu îmi plac aceste mezeluri că prea au gust de petrol și prea sunt pline de chimicale. El mia replicat că nu-i problemă că în curând o să îmi placă că nu o să mai găsesc numai mezeluri venite din Vest. Sa cam înșelat încă mai găsesc la micile magazine din oraș mezeluri care au văzut și carnea avea însă dreptate după realizarea proiectelor falimentare propuse de primărie nu vor mai fi de cumpărat numai mezeluri de proastă calitate dd la lanțurile de Hipermagazine.

    • Păi acum voi mari PNL-iști ha, ha sunteți acum braț la braț și buză-n buză cu ” ciuma roșie ” parcă așa le spunea-ți ha, ha și azi marți 2 ceasuri rele parcă și văd că o să votați în propunerea de buget toate trăznăile PSD în plus adăugați și voi alte proiecte tâmpite care vor falimenta orașul : pasajul subteran Tărpiului și DISTRUGEREA șantului de Gardă de pe străzile Calea Clujului, Drumul Cetății ! Ha, Ha

  • Trag obloanele patronii lacomi cu prețuri mari și produse de proastă calitate! Cine nu se adaptează dispare! Ăsta e capitalismul. Nu poți ține deschisă o bombă veșnic, cu ospătari analfabeți plătiți cu salariul minim și meniuri ca vai de ele! Să nu ne mirăm că ne năpădesc rechinii cei mari McDonald, Kfc, etc.

  • Ce aveti cu centrul vechi?! Este un loc de promenada si de cumparaturi relaxante. Un loc de intalnire si socializare in aer liber, de savurat o cafea sau o inghetata fara sa sprijini vreun perete. Nu inteleg ce va nemultumeste? Si intradevar trag obloanele cei care vand marfa proasta ,altfel de ce ar fi chiriile cele mai mari in zona?

    • Ar mai fi o soluție un chioșc pe pietonal unde să se vândă legal ” iarbă ” așa ca în Olanda.

  • Pai daca ceri chirie 1000 e și au preturi nesimțite, cum sa meargă ? Decât să dau 10-15 lei pe o cafea sau o apa mai bine îmi iau de la Lidl 2 sticle de cola pe banii aia.
    E un lanț al lăcomiei, daca proprietarii ar cere chirii mai normale, ar avea și patronii niste preturi mai decente și ar avea și clienți.

    • Doar chiria 1000 e + salariile a doi trei angajați + taxele și utilitățile + marfa, trece lejer de 150 de milioane (15.000 lei.) doar cheltuieli.
      De unde să facă profit, unii nici cheltuielile nu și le acoperă.
      Iar clienții nu cumpără nu știu ce, că n-au bani, se aduna mai mult sa stea la soare la terasa și majoritatea cumpără un suc, o apa o cafea.

  • Pensia medie in județul Bistrița-Năsăud este in jur de 1.300 lei, salariul mediu net este in jur de 2.600 lei.
    Dar salariul mediu este calculat ca medie dintre câteva salarii foarte mari și zeci de mii de salarii de 1500 lei net.
    S-au scumpit toate, iar lumea își plătește utilitățile, își cumpara mâncare și cam atât.
    Cât bani iti mai rămân de distracție?
    Haine ieftine de la H&M sau de la second hand, oamenii de la țara isi cumpara haine din târguri (clop de paie, năframă etc),
    Nu știu ce ai putea deschide in Bistrița daca oamenii nu au bani.
    Situația s-a înrăutățind in toată lumea, nu doar in România.
    Din ce in ce mai mulți sunt “Working Poor”, sau au nevoie de doua joburi să supraviețuiască!
    Restricțiile autorităților si deciziile Băncilor Centrale de a stimula economia prin dobânzi de 0% si de a tipări bani au mărit diferențele dintre bogați si săraci.
    Cei care aveau acțiuni s-au îmbogățit in ultimii dou ani, cei care poseda proprietăți s-au îmbogățit si ei ( pretul imobiliarelor in România a crescut cu 16,2%) in ultimele 12 luni.
    Iar bancile centrale nu au de gând sa stopeze inflația. Tipăresc bani in continuare.

  • Este cunoscut faptul ca pretul pe o piata libera se stabileste la „intalnirea” dintre oferta si cerere. Daca nu e cerere , pot sa ceara cat doresc dansii , e degeaba… Apoi trebuie platit impozitul pe cladire , iar daca se va gasi vreun curajos (care se va intreba desigur , daca vadul e asa bun si afacerea mergea”ca pe roate” , de ce proprietarul nu-si continua activitatea) , acesta trebuie sa incheie un contract de inchiriere inregistrat la fisc si astfel veniturile preconizate se vor diminua simtitor. In aceasta „industrie” este valabila zicala: „Nu e prost cine cere , prost e cel care da!” Cine (chiar) va dori sa inchirieze o va face cum va putea si asa cum se zicea la mine in sat , „nu va spune la nimeni (de buna seama , pretul )” , decum sa-l faca public.

  • Atentie, Falimentul nu este datorat linei verzi!
    Linia verde in acest moment exista doar ca proiect, asa ca nu puteti spune ca de aia nu merg acum oamenii la cafenele.
    Iar daca problema e ca nu poti sa parchezi masina in fata cafenelei, atunci nu a localului e problema ci a educatiei clientului.

    In Piata Mare din Sibiu, sau Piata Muzeului din Cluj ajungi strict pe jos si asta e farmecul.
    Poate daca vin mai multi studenti la Bistrita, o sa mai fie lume interesata si de astfel de activati.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS