Social

După profesori, și angajații din Sănătate și Asistență Socială vor intra în grevă

Angajații din Sănătate și Asistență Socială vor intra în grevă de avertisment și apoi în grevă generală, solicitând, printre altele, acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor, calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată şi a indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară.

Federația Sanitas a decis declanşarea acţiunilor de protest în perioada imediat următoare. 

Astfel, pentru ziua de 8 iunie, între orele 9.00-11.00, este anunţată o grevă de avertisment, iar în 15 iunie urmează să înceapă greva generală. 

Care sunt revendicările:

 • Modificarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate şi Asistenţă Socială, iar bugetele instituţiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.
 • Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă Socială.
 • Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaţilor.
 • Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată.
 • Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată.
 • Calcularea indemnizaţiei de hrană prin raportare la salariul minim brut pe ţară actual.
 • Finanţarea corectă şi suficientă a instituţiilor din Sănătate şi Asistenţă Socială.
 • Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar sănătate.
 • Finanţarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanţă în Sănătate şi Asistenţă Socială.
 • Stoparea destructurării reţelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

8 comentarii

 • In primul rand au gresit cand au egalizat salariul minim pe studii medii cu salariul minim pe studii superioare.Asistentele castiga cat o persoana cu studii superioare ( poate chiar mai mult ) avand doar o postliceala.Unele nu au nici postliceala.Ne mai miram ca ne ciuruie mainile cand ne pun perfuzii.Eu personal am fost ciuruita de asistentele din spital.Daca le dai bani …nu te mai ciuruie. Sunt si alte sectoare in care nu se castiga.Dar cine are curaj sa faca greva???In ture se lucreaza si in alte domenii!!! Sa mearga la privat daca nu le convine salariul.Culmea este ca aceleasi sectoare fac greva.

  16
  11
  • Complet de acord cu dumneavoastra. Este stanjenitor sa vedem ca unele persoane,cu o postliceala,au salarii asemanatoare cu alte categorii care au studiat intre 3 si 5 ani la nivel universitar ,aici este vorba de kinetoterapeuti,biologi,chimisti si chiar psihologi. Nu putem compara nivelul de pregatire al unei postliceale cu nivelul unei universitati ,ba chiar volumul de munca si asumarea riscurilor. Din pacate traim in Romania unde merele si perele sunt incluse in aceeasi categorie.

   10
   3
  • Ma internez pentru o perioada lunga la jntensiva si ma intereseaza cat trebie dat ptr evitarea ciuruirii?

 • Foarte bine, dacă am fi uniți, și pensionarii, patronatele, toată lumea la greva, jos mafia din politică.

  15
  2
 • Bun. Ar fi o chestie si asta. In prezent primariile …sau unele primarii…nu acorda in totalitate benficiile legale asistentilor sociali. De ex. Eu primesc doar 1898 lei in mana si dupa aproape 3 ani mie inca nu mi.au dat contractul de munca nici in copie. De ce? Simplu. Sa nu vad ce drepturi mai am si sa le si cer. Despre indemnizatia de concediu nici nu mai vorbim….niciodata nu sunt fonduri, dar ceilalti angajati ai primariei primesc…pentru ei sunt fonduri. Tara lui peste prajit. „Cine poate oase roade, cine nu nici carne macra.”

  11
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.