Social

După vijelie, acoperișurile la control

Vijelia a smuls 26 acoperișuri de imobile din Bistrița și unul în orașul Beclean care au căzut pe străzi și au blocat traficul rutier, fiind nevoie de intervenția a zeci de pompieri cu numeroase mijloace tehnice.

Prefectul județului Bistrița-Năsăud Teofil Cioarbă a declarat, într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări, că va trimite o adresă tuturor primăriilor din județ și le va cere să facă o inventariere a clădirilor care au acoperișuri nesigure.

”O să trimitem o adresă fiecărui UAT în parte să verifice, împreună cu Serviciiul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), cu Poliția Locală, imobilele cu mai multe apartamente pentru că nu cunoaștem care este siguranța pe care o oferă aceste acoperișuri. După ce vedem care e numărul acestor imobile cu acoperișuri vom putea da și un termen la care așteptăm noi să fie transmisă verificarea acestor imobile”, a spus prefectul.

În urma fenomenelor meteorologice din data de 13 iulie a.c, la nivelul Dispeceratului Integrat ISU SAJ Bistrița-Năsăud au fost înregistrate 170 apeluri pe numărul unic de urgență 112, iar bilanțul se prezintă astfel:

  • 26 acoperișuri imobile afectate în municipiul Bistrita și unul în orașul Beclean
  • 60 de copaci smulși/rupți de vânt la Bistrița, Beclean, Beclenuț, Bistrița Bârgăului, Blăjenii de Jos, Colibița, Dumitra, Feleac, Josenii Bârgăului, Lechința, Nușeni, Piatra Fântânele, Sărata, Șintereag și Tureac
  • 8 misiuni pentru degajarea copacilor / elemente acoperiș căzute pe autoturisme
  • 1 pod în construcție, elemente constructive prăbușite
  • apeluri pe numărul unic de urgentă privind 2 ambarcațiuni răsturnate în lacul Colibița, echipajele de intervenție au constatat ca era vorba despre o singură ambarcațiune – 12 persoane (trei persoane transportate la spital)
  • 3 trenuri blocate pe calea ferată (situație remediata, circulația feroviară reluată)
  • 11 situații de urgență generate de ruperea cablurilor de electricitate, smulgerea sau ruperea stâlpilor de energie electrică sau servicii – alocate echipe de intervenție de la furnizorul de energie electrică și serviciile voluntare pentru situații de urgență
  • evacuarea apei dintr-o gospodărie din localitatea componentă Sărata
  • urmări ale fenomenelor meteorologice au fost înregistrate în 21 localități, majoritatea în municipiul Bistrița.

Pentru gestionarea situațiilor de urgență din cadrul ISU Bistrița-Năsăud au fost direcționați în sprijinul populației 65 de pompieri militari (inclusiv grupa operativă) cu 16 mijloace tehnice din cinci subunități de intervenție (în afară de Stația de Pompieri Sângeorz-Băi).

La mai bine de 20 de situații de urgență au acționat doar serviciile voluntare pentru situații de urgență (SVSU Bistrița, Tiha Bârgăului, Dumitra, Josenii Bârgăului, Lechința, Mărișelu, Nușeni, Prundu Bârgăului, Șintereag și Bistrița Bârgăului), precum și Ocolul Silvic Colibița – Prundu Bîrgaului.

Încă din 2015, când era preşedintele PER Bistriţa-Năsăud, Alexandru Toniuc, a declarat că e necesară înlocuirea învelitorilor din azbociment ale construcţiilor din Bistriţa cu învelitori din alte materiale.

4 comentarii

  • Toate acoperisurile de internit si de tabla construite fara astereala , fara stresini si ceternii nu au autorizatie de constructie.Sa vedem primarul pe care il tine bracinarul si ia masiri pentru intrarea in legalitate.O sa fie o poveste data uitarii repede pentru ca pulimea e asteptata la vot.Ce conteaza daca i cade unuia o placa de internit in xap sau pe masina iar iarna țurțurii care atarna pe acoperisuri au 1 metru.

    18
    1
  • Și uite pe cine trimite să verifice: svsu și poliția locala!
    Ce cunostinte au sa verifice niste elemente de construcție? Nici măcar cei de la disciplina în construcții nu pot expertiza acoperișurile că nu au cunoștințele necesare.

    10
  • Eu, Marius Balan care am avut sa tiere la trei case si o cabana de la A. laZ. Imi dau seama ce inseamna un acoperis. Nu stiu zau care contopist din Primarie sau Prefectura a vazut cum se prinde o grinda, apoi cornii cu cosoarbe, buloane in Centura de beton al podului.?. Treaba este complicata si garantez ca la cele sulfate de vant nu a exista asa ceva.

    1
    1
  • Cine domnule Alex?
    Au alte preocupări, poate pica un acoperiș de la un bloc călărit pe case, că nu mai știi ce zona e, a se vedea Valea Rusului, așa ceva este inadmisibil, ce s a construit acolo fără cap, poate aflam și nou cine sunt beneficiarii.
    Pe când un control al inspectoratului in construcții?
    Sau nu pot, prieteni știu de ce.
    Fiecare face ce îl taie capul.
    Domnule primar pe când veți lua atitudine și în acest domeniu?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.