Actualitate

Alexandru Toniuc propune înlocuirea învelitorilor din azbociment ale construcţiilor din Bistriţa

Preşedintele PER Bistriţa-Năsăud, Alexandru Toniuc, va iniţia în Consiliul Local un proiect privind înlocuirea învelitorilor din azbociment ale construcţiilor din Bistriţa cu învelitori din alte materiale. Toniuc propune în acelaşi timp şi un program de măsuri pentru îmbunătăţirea aspectului arhitectural.

”Azbestul a fost utilizat în mod extensiv în secolul XX, la fabricarea a mai mult de trei mii de produse, printre care şi materiale de construcţie ieftine folosite pe scarムlargムpânムîn anii 70. Acest material conţine minerale din grupă silicaţilor, iar toate formele de azbest sunt cancerigene. În România, materialele de construcţii care conţin această substanţă cancerigenă au fost folosite la acoperişuri, pardosele şi chiar pereţi, pentru că izolează termic. În continuare, zeci de blocuri şi case sunt acoperite cu azbociment fără că cei care stau în ele să ştie că expunerea la azbest creşte riscul apariţiei cancerului pulmonar. Pentru bolile cauzate de azbest nu existムmedicaţie. De asemenea, nu avem nici programe de eliminare a deşeurilor şi nici programe de educaţie sau de informare. În România şi în municipiul Bistriţa învelitorile din azbociment sunt folosite încムpe scară largăƒ. Dezafectarea acestora este o problemă complicată întrucât atunci când are loc o acţiune mecanicムasupra lor se degajă particule care pot intră în plăƒmâni şi pot duce la boli foarte grave precum azbestoză, fibroză pulmonarムşi, cel mai grav, cancerul pulmonar. A existat un proiect de lege prin care statul îşi propunea să finanţeze înlocuirea tuturor acoperişurilor din azbest. Banii necesari trebuiau să provină din taxa auto, dar în final au existat alte priorităţi şi legea nu a mai ajuns niciodată la vot. În acest timp, oamenii continuă să trăiască cu copiii lor expuşi la diverse forme ale acestui periculos material. Considerăm că este de datoria autorităţilor locale să ia măsurile necesare pentru informarea şi protecţia locuitorilor municipiului şi să intervină în vederea asigurării cadrului necesar pentru furnizarea unor servicii publice de interes local privind sănătatea, protecţia şi refacerea mediului şi dezvoltarea urbană”, motivează consilierul municipal PER Alexandru Toniuc.

Proiectul prevede:

1. Primăria Bistriţa prin serviciile de specialitate va efectua o evaluare a numărului şi stării învelitorilor din azbociment a locuinţelor de tip condominiu şi a construcţiilor aflate în proprietatea publică sau privată a municipiului Bistriţa în vederea înlocuirii acestora.

2. Pentru clădirile acoperite cu învelitori din azbociment aflate în proprietatea municipiului Bistriţa se vor întreprinde paşii legali necesari în vederea înlocuirii învelitorilor în cursul anului 2016.

3. Proprietarii locuinţelor sau spaţiilor cu altă destinaţie din blocurile la care au fost realizate acoperişuri tip şarpantă cu învelitoare din azbociment vor fi informaţi cu privire la prevederile legale privind obligaţia de a înlătura învelitorile de azbociment la încheierea ciclului de viaţă a acestora şi cu privire la riscurile pe care le comportă menţinerea acestora pentru sănătatea celor expuşi la acest material.

4. În cazul clădirilor de locuit multietajate, cu locuinţe colective care au realizate acoperisuri tip şarpantă cu învelitoare din azbociment fără a deţine autorizaţie de construire se va dispune înlăturarea acestora de îndată ce au fost identificate.

5. Proprietarii locuinţelor sau spaţiilor cu altă destinaţie din blocurile la care au fost realizate acoperişuri tip şarpantă cu învelitoare din azbociment, pot opta pentru:

a) Înlocuirea învelitorilor din azbociment pe propria cheltuială numai după obţinerea Autorizaţiei de Construire şi în baza unui proiect faza PAC întocmit pe baza avizului Comisiei de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului şi conform expertizei tehnice privind rezistenţa şi stabilitatea construcţiei;

b) Înlocuirea învelitorilor din azbociment odată cu executarea unor lucrări de mansardare şi refacere a faţadelor blocurilor în cazul în care proprietarii locuinţelor urmare a încheierii unui parteneriat privat-privat vor opta pentru această soluţie şi expertiza tehnică privind rezistenţa şi stabilitatea construcţiei va permite mansardarea; Anterior se va solicita Avizul Comisiei de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului;

c) În cazul în care proprietarii locuinţelor colective nu dispun de fonduri, pentru elaborarea documentaţiei de autorizare şi de executare a lucrărilor se poate opta pentru încheierea unui parteneriat public-privat între Primăria Bistriţa şi Asociaţiile de Proprietari (cu acordul notarial al proprietarilor locuinţelor) astfel încât Primăria Bistriţa să execute mansardarea blocurilor şi spaţiile rezultate să fie valorificate de investitor; Anterior se va solicita Avizul Comisiei de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului; Condiţia ca expertiza tehnică privind rezistenţa şi stabilitatea construcţiei să permită mansardarea blocului este obligatorie;

În cazul în care proprietarii nu optează pentru una din variantele a, b, c, Asociaţiile de proprietari vor fi somate să ia măsuri pentru înlocuirea învelitorilor din azbociment.

6. La construcţiile individuale (proprietate a persoanelor fizice sau juridice) se va urmări ca înlocuirea învelitorilor din azbociment să se realizeze la expirarea duratei normate de exploatare a acestui material. Proprietarii construcţiilor vor fi somaţi să execute aceste lucrări iar durata normată de exploatare a azbocimentului se va calcula de la data emiterii Autorizaţiei de Construire.
În cazul în care azbocimentul a fost folosit ca material pentru realizarea învelitorilor acoperişurilor tip şarpantă, fără a deţine autorizaţie de construire şi nu se aduc probe concludente, cu privire la data la care a fost pus în operă acest material, atunci durata normatã de exploatare se consideră expirată şi proprietarii vor fi somaţi să înlocuiască acest material după obţinerea autorizaţiei de construire în condiţiile Legii 50/1991.

7. În vederea stimulării înlocuirii învelitorilor din azbociment vor fi propuse Consiliului Local la începutul fiecărui nou an fiscal măsuri de stimulare sub forma scutirilor de la plata impozitului pe clădiri datorat pentru locuinţa de domiciliu.

13 comentarii

  • Foarte buna treaba. Felicitari PER ! Astea sunt preocupari ecologiste, nu gargara celorlalti de care suntem satui pana peste cap.

    2
    1
  • Doamna Sabau cereti de la Garda de Mediu o informare asupra controalelor desfasurate dupa 15 mai…ar fi minunat daca am cunoaste masurile care s-au luat…

  • toniuce…. de ce nu propui si contributia primariei pentru inlocuire din fondul de sanatate al statului roman?
    vezi ca nu se mai cheama pac ci….. dtac!!!!
    si pe anexe?
    apropo….AI VREO DOVADA CA S-AU IMBOLNAVIT OAMENII DE CANCER DIN CAUZA AZBOCIMENTULUI ???????
    dece nu propui inlocuirea acestor invelitori SA SE FACA DIN FONDURI EUROPENE cu documentatii SPONSORIZATE DE PARTIDUL ECOLOGIST??????
    APROPO… daca nu gasesti dovada necesara ca azbocimentul cauzeaza grav sanatatii atunci SUBIECTUL TAU E DOAR PUR ELECTORAL!!!!

    1
    1
    • In Ue de zeci de ani este interzis prin lege.Amenzile sunt usturatoare.Si,da,este cancerigen.Nu-i de mirare ca mor oameniii pe capete la tara,de cancer.Oamenii habar nu au.Sunt desinformati in legatura cu acest pericol.

      1
      1
  • Tovarase care ai scris mai sus. La cativa comentaci pesedisti, nu le convine deloc cand ECOLOGISTII propun masuri radicale in folosul sanatatii urbane. In secunda doi, d-tale si altii atrag fals atentia ca ne facem campanie electorala. Daca d-ta nu te identifici cu valoriile Ecologiste, nu ai de gand sa-ti protejezi sanatatea, lasa-ne in pace sa o facem macar pt. cei care ne-au ales sa-i reprezentam in CL. Traieste cum doresti : putin si prost. Nu vreau sa-i iau apararea lui TONIUC, dar fix asta se afiseaza cand Balan vorbeste de distrugeri ale SP. VERZI din oras. Mi se spune de nepriceputi ca matale, ca sunt in campanie electorala. Mai bine incearca si mai citeste cum poti evita multe necazuri, alegand lucruri simple si sanatoase.

    • sunt ecologist convins…d.ar nimeni nu va convinge ca azbocimentul dauneza grav sanatatii!……asa ca ADU SI DUMNEATA DOVEZI CA AZBOCIMENTUL DAUNEZA SI asta cu campania electorala e o provocare care se vede ca ai cam muscat-o… apropo cum stai cu autorizatia?

      1
      1
    • Domnule Bălan, m-aș bucura să fie eliminate toate construcțiile care conțin azbest fiindcă am citit că acesta este cancerigen. Acoperișurile din azbociment, construcțiile deteriorate pot afecta populația. Conform de HG 124/2003, privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest. HG 24/2003 a fost modificata de HG 734/2006) există următoarele prevederi:
      – de la 1.01.2007 nu se mai permite comercializarea și utilizarea produselor care conțin azbest;
      – produsele cu conținut de azbest care au fost instalate sau se aflau în funcțiune înainte de 01.01.2005 pot fi utilizate până la terminarea ciclului de viață.
      Aceste hotărâri sunt transpuneri ale directivelor europene și nu cred că pot fi accesate fonduri, atâta timp cât sunt valabile acele prevederi. Nici agentul economic sau populația nu poate fi obligată să demoleze.

  • O initiativa foarte buna ! In tari din vestul Europei de ani de zile e interzis azbestul ca si compus al materialelor de constructie, fiind de notorietate ca poate produce cancer pulmonar.

    1
    1
  • Ma pis pe ea autorizatie. Nu mai am nevoie de asa ceva. Mai bine imi prind niste bani de la primarie in procesul care va sa vina de DAUNES MORALES> PRICEPUT D-le draga?

  • Cine a postat mai sus? Domnul Bălan? Ecologistul?
    Domnule Bălan, trebuie să-ți aplici ”ecologia” (a se înțelege ”curățenia”) în limbaj!
    M-ați dezamăgit, păcat de vârsta la care ați ajuns!

  • D-le ALEX. : nu am fost eu. Surprize apar de la postaci de toate felurile. Trebuie sa intelegeti ca am si prieteni si adversari ascunsi pe masura. Multumesc.

  • SOLUTII EXISTA!!!!

    SURFAPAINT® THERMO DRY / ELASTOMERIC PENTRU ACOPERIS / EXTERIOR / PONDURI / PISCINE

    Vopsea elastomerica impermeabila cu efect de termoizolare si rezistenta la patare pentru suprafete exterioare orizontale sau inclinate

    Acoperisurile cu izolatie deficitara reprezinta motivul principal pentru transferurile de caldura in structura cladirilor. De aceea, sunt necesare cantitati mari de energie pentru racorire in timpul verii si incalzire iarna. SurfaPaint® ThermoDry Elastomeric este o vopsea acrilica elastomerica de inalta calitate, cu proprietati termoizolante, ideala pentru uz exterior pe suprafete orizontale sau inclinate. Realizata cu SurfaPore® ThermoDry, vopseaua contine elemente de dimensiuni mici si foarte mici (nano) termoizolante, care contribuie la economisirea energiei in timpul iernii si verii. Particulele termoizolante impiedica transferul de caldura, reflecta radiatia termica si creaza o bariera impotriva umiditatii care are drept consecinta o importanta economisire e energiei. Durabilitate excelenta la radiatiile UV si substante alcaline. SurfaPaint® ThermoDry Elastomeric formeaza o pelicula impermeabila si elastica, cu aderenta maxima, ce isi mentine elasticitatea si in conditiile unor temperaturi foarte scazute. Este rezistenta la intemperii si durabila. Fluoropolimerul prezent in compozitie face ca SurfaPaint® ThermoDry Elastomeric sa fie rezistenta la murdarire si usor de curatat.
    Tripla actiune a SurfaPaint® ThermoDry Elastomeric consta in: reflectia radiatiei termice, impiedicarea transferului de caldura si protectia impotriva apei pentru suprafetele exterioare vopsite. Suprafetele vopsite nu se mai murdaresc si sunt complet hidroizolate.

    http://inano.ro/surfapaint-thermo-dry-elastomeric-pentru-acoperis-exterior-ponduri-piscine.html

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS