Actualitate

E nevoie de elicopter pentru salvarea unei şcoli. Cine trage semnalul de alarmă şi ce răspunde ISJ

Consiliul Local al comunei Parva nu a fost de acord cu desfiinţarea şcolii din Dealul Vinului în care învaţă cinci copii. Cătunul e la peste o mie de metri altitudine, iar cei mici nu au cum face naveta. "Doar cu elicopterul s-ar putea", spune primarul Ioan Strugari. Ce răspunde inspectorul general Camelia Tabără.

Primarul comunei Parva, Ioan Strugari, a spus că ar fi avut nevoie de un elicopter ca să poată salva şcoala din Dealul Vinului pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean a decis să o închidă fiindcă e frecventată doar de cinci elevi de ciclul primar.

„Eu am microbuz şcolar, dar mi-ar fi trebuit un elicopter să salvez şcoala de la Dealul Vinului. Configuraţia geografică nu permite accesul cu auto acolo, la peste o mie de metri altitudine. Nu ştiu cum vor veni copiii la cursuri. O să vă spun la o lună-două după ce începe anul şcolar cum s-au descurcat părinţii. Noi nu avem internat, nu îi putem caza. Părinţii vor găsi o soluţie. Fie îi vor aduce la rude, fie vor găsi altă soluţie. Părinţii au venit la noi să le oferim ajutor, dar nu avem ce. Nu avem internat, nu avem alte spaţii de cazare. Va rămâne la latitudinea lor să decidă dacă vor sta în gazdă  sau nu îşi vor lăsa copiii la şcoală. Asta nu putem decide noi”, a spus edilul.

Primarul a explicat că, anul trecut, s-a desfiinţat şcoala de la Valea Vinului, acum se închid cele de la Izvorul 1 şi Dealul Vinului. „Mai rămân, la Parva, două şcoli din şase. Din cauza configuraţiei reliefului, între două şcoli putem face transportul, dar între celelalte patru, nu”, a spus Ioan Strugari.

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a declarat pentru Timp Online că este la curent cu situaţia de la Dealul Vinului. „Sunt cinci copii acolo. Doi pot veni la o şcoală de centru, iar trei, nu. A venit la mine o mamă cu trei copii care îmi spune că nu are soluţii, dar, din punctul nostru de vedere, e vorba de susţinerea cadrului didactic. Pe lege, el trebuie să aibă minim 10 copii, respectiv 12 sau 15. În asemenea situaţii, cred că autoritatea locală trebuie să intervină cu o bursă sau cu o susţinere financiară. Mai sunt situaţii cum e Ciosa care, încet, încet, a ajuns la această soluţie. Copiii vin de prin septembrie până în aprilie la Tureac şi stau fie la rude, fie la gazde, susţinuţi cu o bursă minimală socială. Eu cred că aceasta este soluţia”, a spus Camelia Tabără.

1 comentariu

  • Imi este mila de acesti copii care fac naveta de la o varsta atat de frageda. Oare nu se poate incepe programul de la ora 9, macar la ciclul primar?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.