Părinții elevilor de gimnaziu și de liceu apelează de cele mai multe ori la acest gen de „învățare asistată”, în speranța că odraslele vor fi mai bine pregătite și vor fi gata să facă față cu brio examenelor. În preajma Bacalaureatului, dar și a examenelor pentru admiterea la facultate, profesorii sunt foarte aglomerați.
Meditațiile contribuie la rotunjirea veniturilor, însă numai anumite cadre didactice au șansa să câștige un ban în plus. Favorizați sunt profesorii de matematică, de limbi străine, de română, fizică și chimie. Totuși, comparativ cu alți ani tot mai puțini elevi merg la meditații și asta din cauza sărăciei, a faptului că părinții nu mai au bani pentru un asemenea lux.
Așadar vă întrebăm: E nevoie de meditații ca să promovezi examenele?
Sunt intre da si nu. O sa precizez si de ce. DA e pentru acea nevoie justificata a parintilor de a da cea mai buna pregatire copiilor lor. Inclusiv in tarile occidentale se practica meditatiile sau lectiile private, de altfel extrem de costisitoare (cel putin la nivel de Bruxelles, unde am intalnit personal astfel de situatii). Asa ca este da pentru nevoia de performanta. Dar, spun un NU hotarat meditatiilor prestate de dascali propriilor elevi. Cred ca nu exista o recunoastere mai rusinoasa a faptului ca esti doar un dascal pus pe capatuiala si fara pic de respect fata de copiii pe care te prefaci doar ca ii inveti la clasa. Daca nu poti sa-i luminezi la orele din timpul programului de scoala, atunci cum reusesti sa faci asta in timpul liber? Intreb doar, nu dau cu parul!
Consider ca da, la materiile pe care copilul nu le pricepe sau are nevoie de ajutor pentru a le intelege.
Sunt materii pe care copiii le indragesc aproape nativ si altele fata de care nu au nicio atractie, din diferite motive. In aceasta situatie cred ca putin ajutor ar fi indicat.
Am copii in Germania la scoala si aici in Bistrita. Sa pare boala parintiilor de a incapata note cele mai bune si in schimb sa maltrateze pe copii cu teme peste teme si meditatii peste meditatii este una de aici. Ar fi bine depus efortul la sistemul educational, investitii la educatia educatoarelor si investit in materiale bune (fara greseli ortografice, ma refer la limba germana) atunci nu este de nevoie sa repari ceva privat prin meditatii la care de fapt statul ar trebuie sa aiba grija: Educatie de calitate care dea satisfactie si la copii si la parinti nu una care incearca sa storce bani de la parinti si creierul copiilor.