Social

Eclipsă totală de Lună. De unde va putea fi observat cel mai important fenomen astronomic din acest an

Năsăudenii pot vedea vineri 27 iulie 2018, începând cu ora 20.30, din curtea Colegiului Naţional „George Coșbuc”, eclipsa totală de Lună prin telescoapele puse la dispoziţie de membrii Asociației Astroclubul Quasar. Eclipsa totală de Lună va fi vizibilă în totalitate de pe teritoriul României. Planetele Venus, Marte, Jupiter și Saturn vor putea fi şi ele observate cu acest prilej.

Pe 27 iulie 2018 va avea loc o eclipsă totală de Lună, cel mai important fenomen astronomic din acest an, şi cea mai lungă eclipsă totală din secolul 21, cu durata totalităţii de 1 oră şi 42 de minute. Din România eclipsa va fi vizibilă în întregime, maximul eclipsei producându-se la ora 23:21 (ora de vară). Ultima eclipsă totală de Lună observabilă din România în astfel de condiţii s-a produs pe 15 iunie 2011.

Mai mult de atât, chiar pe 27 iulie 2018, planeta Marte se va afla aproape de Lună, distanţa unghiulară va fi de 6,4 grade. Ca spectacolul ceresc să fie complet, în aceeaşi noapte planeta Marte va fi în opoziţie. Când o planeta se află în opoziţie va putea fi observată în cele mai bune condiţii pe cer toată noaptea, având maximul de strălucire şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.

Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Fenomenul va putea fi observat din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, dar nu va fi vizibil din America de Nord şi de Sud, Japonia şi o parte din Rusia.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.