Timp Online l-a întrebat pe directorul Liceului Tehnologic Telciu, Vasile Puica, ce s-a întâmplat de s-a ajuns în această situaţie. „Un profesor al şcolii noastre, R.C., în urmă cu vreo trei săptămâni s-a prezentat la un consult medical fiind suspectat că are TBC. Începând cu data de 5 martie ni s-a confirmat faptul că e bolnav. Începând cu data de 6 martie, toţi copii de peste 14 ani au fost trimişi la radiologie, la Năsăud, iar cei sub 14 ani, de la clasele la care a predat, din Telcişor şi Bichigiu, au fost vaccinaţi. Astăzi s-a încheiat vaccinarea, iar săptămâna viitoare, în fiecare zi, o clasă e planificată să meargă la Năsăud pentru examen radiologic. Se merge cu microbuzul şcolii, elevii sunt însoţiţi de diriginte. Până în momentul de faţă, niciun cadru didactic, niciun elev nu a fost depistat cu această boală”, a spus prof. Vasile Puica.
De asemenea, un medic şi un asistent de la Direcţia de Sănătate Publică au mers la Liceul Tehnologic Telciu şi au cerut să se ia măsuri suplimentare de igienă. „Noi săptămânal facem dezinfecţii, fără să vină dânşii, dar acum au insistat, am dezinfectat din nou”, a adăugat Vasile Puica.
„Nu ştim cauzele care au dus la îmbolnăvirea domnului profesor. Normal că suntem îngrijoraţi cu toţii, profesori, părinţi, elevi, dar toţi părinţii care au copii sub 14 ani au fost de acord să fie vaccinaţi. Domnul profesor a predat la toate clasele de liceu şi la o clasă a VIII-a din Telciu, respectiv la şcolile din Bichigiu şi Telcişor”, a spus Vasile Puica.
Directorul a spus că profesorul bolnav a avut contact direct cu 148 de copii sub 14 ani şi cu 171 din clasele IX-XII, respectiv cu 84 de angajaţi ai şcolii, de la profesori, până la personal administrativ.
Întrebat cum se simte profesorul diagnosticat cu TBC, Vasile Puica a spus că este internat la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă. „Soţia dânsului e tot cadru didactic, a fost la el în vizită, spune că e mai bine şi speră să se refacă în totalitate”, a adăugat el.
Tuberculoza (TBC) este o maladie infecţioasă, transmisibilă prin aer. Tuberculoza poate afecta diverse organe şi ţesuturi la oameni: ochii, oasele, pielea, tractul uro-genital, intestinele, etc., însă de cele mai multe ori tuberculoza atacă plămînii (tuberculoza pulmonară). Această formă a maladiei este cea mai periculoasă, deoarece în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii de tuberculoză pulmonară elimină în aer microbi cunoscuţi drept micobacteria sau bacilii de tuberculoză (MBT). Natura infecţioasă a tuberculozei a fost demonstrată de către savantul german Robert Koch. El a fost cel care în anul 1882 a descoperit agentul patogen al maladiei, aparţinînd familiei deMycobacterium. Micobacteria de tuberculoză mai este numită, şi bacilul Koch. Spre deosebire de alţi microbi, aceasta este foarte rezistentă în mediul extern: păstrîndu-şi proprietăţile în sol, zăpadă, gheaţă, şi fiind rezistentă la efectele alcoolului, acidului şi substanţelor alcaline.
Aproximativ o treime din populaţia globului este infectată cu MBT sau, după cum spun medicii, au o formă latentă a TB. Aceasta semnifică că oamenii sunt infectaţi cu bacteria TB, dar (pe moment) nu s-au îmbolnăvit de această maladie şi nu o pot transmite.
Tuberculoza afectează în special tinerii în cea mai productivă perioadă a lor. Însă boala poate surveni la orice vîrstă. În 2011, circa 500 de mii de copii din lume, cu vîrsta de pînă la 14 ani, s-au îmbolnăvit de TB şi circa 64 de mii au murit din cauza bolii. Unui risc înalt de îmbolnăvire cu TB sunt expuse persoanele aflate o perioadă îndelungată în condiţii nefavorabile (umiditate, lipsa ventilării, condiţii dificile de muncă) şi de subnutriţie, fumătorii precum şi persoanele cu diabet zaharat sau cele infectate cu HIV.
Adaugă comentariu