Economie Sănătate

Mai puţini pacienţi internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, mai mulţi trataţi într-o singură zi

O zi petrecută în spital a fost suficientă pentru ca peste 3500 de pacienţi să primească îngrijiri de specialitate şi să se poată trata apoi acasă. Spitalul judeţean de Urgenţă Bistriţa a respectat cerinţele Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate şi a redus numărul internărilor de lungă durată cu 2000.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a oferit servicii de specialitate pentru peste 30.000 de pacienţi care au avut nevoie de spitalizare continuă şi alţi 3500 care au necesitat spitalizare de o zi. Indicele de complexitate al cazurilor contractate cu Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate a fost de 1,0677.

Potrivit raportului de activitate publicat pe pagina web a spitalului, la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului s-au prezentat circa 41.000 de pacienţi, ceea ce înseamnă că, în medie, au trecut pe la urgenţe peste o sută de persoane în fiecare zi.


S-au făcut peste 346.000 de intervenţii chirurgicale, în laboratoare s-au efectuat circa un milion de analize medicale, circa 60.000 de investigaţii radiologice şi imagistice, dar şi 652.000 de proceduri minim invazive.  Faţă de 2013, au crescut cazurile de spitalizări de o zi cu circa o mie şi au scăzut cele de spitalizare continuă. Ceilalţi indicatori sunt, în mare, aceiaşi în fiecare an. Anul trecut, Spuitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa a avut la dispoziţie un buget de 94,7 milioane de lei, faţă de 90,5 milioane de lei în 2013. Pentru anul în curs, bugetul estimat este de 99,8 milioane de lei, iar în 2016 la 105,2 milioane de lei.

Încă de anul trecut, CJAS a anunţat că tendinţa este, de mai mulţi ani, să se reducă internările cu spitalizarea continuă şi să se balanseze spre spitalizări de zi, tratament ambulatoriu şi îngrijiri la domiciliu. Din acest motiv,  spitalelor li s-a dat chiar dreptul să presteze îngrijiri la domiciliu.

„Tarifele au fost mărite pentru spitalizarea de zi şi pentru tratamentul de specialitate în ambulatoriul integrat al spitalelor. O altă modificare care sperăm noi să fie benefică pentru finanţarea spitalelor este legată de analize. Dacă până acum serviciile paraclinice care se făceau în laboratoarele spitalelor, deci analizele şi investigaţiile, se plăteau din fondurile spitaliceşti, din acest moment se plătesc din fondurile destinate paraclinicelor. S-a făcut această diferenţă, iar spitalul încheie contract separat pentru analizele şi investigaţiile pe care le va face pacienţilor internaţi”, a declarat Camelia Ilişuan în 2014 într-o conferinţă de presă.

Ea a explicat că au fost stabilite criterii foarte clare pentru cazurile ce se pot spitaliza în varianta de internare continuă, dar care au fost preluate în regim de urgenţă.

1 comentariu

  • Pana una alta CJAS Bistrita sa-si plateasca datoriile catre Spitalul Jud. Bistrita in mod onest,altfel banii alocati unui pacient vor fi folositi pentru tratarea a 2 sau 3 bolnavi

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS