Economie

Cu ce propuneri de modificare a Codului fiscal au venit firmele mari din Bistriţa. Ce a răspuns AFP

Firmele care îşi plătesc taxele la stat în termen să primească reduceri de până la 5% anual, iar acele companii care creează locuri de muncă să primească bonificaţii locale. Leoni, de exemplu, este interesată ca prevederile să fie cuprinse în noul Cod Fiscal. Până luni statul încă mai acceptă propuneri.

Administraţia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud a organizat o dezbatere pe tema proiectelor de modificare a Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală la care au participat directori financiari din companii de stat şi private, dar şi şefi de instituţii publice.

„Ca un om care a trăit mai mult în mediul privat, vreau să vă spun că mă bucur că sunt reprezentantul unui Guvern care, deşi e de centru-stânga, îşi asumă luarea unor măsuri care îmbracă forma liberală prin prisma diminuării unei presiuni care este în acest moment pe agenţii economici şi despre care ştiu cu ce dificultăţi se confruntă din punctul de vedere al problemei fiscale. E şi un pachet de măsuri prin care se prevăd facilităţi pentru angajaţi”, a spus subprefectul Ovidiu Frenţ, prezent la dezbatere.

Şeful AFP Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca (foto), a spus că a venit vremea ca vechiul Cod fiscal, apărut în 2003 şi aplicat din 2004, să fie modificat întrucât au trecut 11 ani.

„De-a lungul timpului au mai fost operate mai multe modificări, dar eu salut faptul că este rescris Codul fiscal întrucât se va uşura atât munca noastră, cât şi activitatea economică. Se doreşte o relaxare fiscală în scopul de a o duce cât mai bine fiecare cetăţean al ţării. Noi, ca şi Administraţie Judeţeană, primim sarcini să transmitem propuneri pentru modificarea Codului fiscal şi al celui de procedură fiscală. Am transmis propuneri în special de ceea ce ţine e procedurile noastre de lucru. Până luni aşteptăm propuneri şi din partea administraţiei locale cu care ne-am întâlnit deja şi din partea mediului economic, luni fiind ultima zi în care cele două documente sunt supuse dezbaterii publice”, a spus Cristian Parasca.

Apoi, doctorul în economie Radu Pop a făcut o trecere în revistă a celor mai importante modificări ale Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală, referindu-se în special la scăderea cotei unice de la 16% la 14% începând cu 2019, eliminarea impozitului pe dividente şi al celui pe construcţii din 2016, modificarea principiului general de deducere a cheltuielilor, reducerea fiscalităţii, încadrarea nouă a firmelor în funcţie de cifra de afaceri, creşterea sumelor neimpozabileextinderea batei de impozitare, etc.

Carmen Marica, director financiar al companiei Leoni Bistriţa, a venit cu propunerea ca, în noul Cod fiscal, să fie stipulată reducerea cu 5% impozitelor percepute firmelor serioase şi mari care îşi plătesc la timp contribuţiile la stat.

„Consider că acele companii mari care sunt serioase, plătesc lunar şi în termen, câteodată  chiar mai repede şi asigură un venit constant la bugetul statului merită să primească o reducere cu 5% a obligaţiilor. În felul acesta cred că s-ar încuraja disciplina financiară şi ar scoate din piaţa neagră şi alţi contribuabili carea r prefera să doarmă liniştiţi şi să fie corecţi dacă ar fi recompensaţi pentru seriozitatea şi activitatea lor. Câteodată ne uităm la cei care primesc eşalonări peste eşalonări, adică un cadou pentru că nu îşi plătesc contribuţiile – ceea ce mi se pare că e o discriminare – motiv pentru care consider că această propunere ar nivela la ambele capetele discriminarea. A fost această prevedere în vechiul Cod fiscal, dar nu cred că a rezistat mai mult de două zile „, a spus Carmen Marica.

De asemenea, Carmen Marica a solicitat ca, tot în Codul fiscal, ar fi bine să existe unele prevederi legate de impozitele locale: „Nu ştiu în ce măsură se ţine cont de acei contribuabili care au impact la nivel local. Cred că ar trebui stabilite nişte tranşe legate de aceste criterii pentru companiile mari care pot să fie considerate dezvoltatori economici pentru că aceste companii oferă foarte multe locuri de muncă, investesc foarte mult, se extind, au proiecte mari şi atunci e normal ca să li se ofere o marjă redusă tocami că, în compensaţie, plătesc contribuţii la stat, deci banii aceştia se întorc”.

Directorul financiar a spus că bonificaţia de care se bucură Leoni la Bistriţa este de 1,5%, însă ar vrea ca aceasta să fie mai mare în condiţiile în care îşi dublează activitatea de producţie prin extinderea de clădiri.

Propunerile au fost notate de AJFP Bistriţa-Năsăud şi vor fi transmise Ministerului Finanţelor Publice, luni fiind ultima zi în care noul Cod fiscal şi Cod de procedură fiscală mai sunt în dezbatere publică.

Cristiana Sabău

dezbatere Cod 1 dezbatere Cod 2 Dezbatere Cod 3 dezbatere Cod 4

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS