Actualitate

Elevii revin la cursuri, deși majoritatea profesorilor voiau continuarea grevei

Elevii revin în bănci după mai bine de trei săptămâni de grevă generală în învăţământ, mai puţin cei din clasele a XII-a și a VIII-a care se pregătesc de examene. În ciuda stingerii conflictului de muncă, mulţi dintre sindicalişti sunt nemulţumiţi de rezultatele negocierilor şi ar fi vrut ca protestul să continue.

Pentru elvii de clasa a XII-a cursurile s-au încheiat oficial din 2 iunie, iar pentru cei de-a VIII-a în 9 iunie.

Elevii revin în bănci pentru ultima săptămână din anul şcolar 2022 – 2023, la finalul a mai mult de trei săptămâni de grevă, iar cadrele didactice trebuie să finalizeze procedurile de încheiere a situaţiilor şcolare.

Elevii de clasa a XII-a au finalizat cursurile în 2 iunie, în plină grevă din educaţie, iar cei de clasa a VIII-a în 9 iunie. Şi cei de clasa a XII-a şi cei de clasa a VIII-a se pregătesc acum de examene.

Primii ar fi trebuit să fie cei de clasa a XII-a, care în această săptămână ar fi trebuit să susţină probele orale. Din cauza protestului, acestea vor fi echivalate cu mediile din liceu, iar elevii vor susţine probele scrise începând din 26 iunie.

Elevii de clasa a VIII-a vor susţine examenele la datele programate iniţial – 19 şi 21 iunie.

Finalul de an şcolar este nu doar strâns pentru cadrele didactice, dar şi exgtrem de tensionat. Mulţi dintre sindicaliştii din sistem ar fi vrut ca protestul să continue, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor.

După ce liderii sindicaliştilor au anunţat stingerea conflictului de muncă s-a vorbit despre trădare, iar unii dintre dindicalişti au reclamat că nu au fost consultaţi.

În Bistrița-Năsăud, 63% din sindicaliștii din învățământ ar fi votat în favoarea continuării grevei, scrie Elena Nețan.

Iacob Brănișteanu adaugă: ”Ciudat cum până mai ieri liderii de sindicat știau, în procente, câți dascăli erau zilnic în grevă, astăzi știau doar că 51 de de lideri județeni au votat pentru încetarea/suspendarea grevei. Revolta aprinsă în țară printre greviști, după „consensul total” între guvern și liderii sindicali, trimite cu gândul la o nouă tradare. Trădare să fie, vorba conului Caragiale, contemporanul nostru, dar să știm și noi. Și Stalin este încă actual: „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile!” Aș fi putut paria pe rezultatul acesta, dar mă așteptam s-o dea de gard mai repede, dar s-au mai rafinat, au făcut și economie la buget… Rămâne totuși o necunoscută, care dintre ei vor primi, conform tradiției, locuri eligibile pentru parlament, poate vreun nou „genunche” să primească vreo funcție ministerială, vreun credit cu garanții guvernamentale, vreo licență de export. Rămâne trista concluzie, aceea că ne-au făcut încă o dată!”

Etichete

14 comentarii

 • Dragi angajati din sistemul public de educatie(nu va spun profesori sau dascali, cum va magulesc televiziunile, intrucat unii mai aveti mult pana acolo), in urma acestui demers legal ati obtinut cele mai mari cresteri salariale din sistemul public.
  Lasati razbunarile de-o parte si puneti osul la treaba. Cu atitudini de genul revolutionarului Bojor si altii, care au jignit mii de oameni, colegi de munca, pentru ca asa au vrut ei, ati pierdut mult. Asta nu tine de democratie, este o chestie de minima educatie sa respecti.
  M.E.N. este cel mai mare angajator din sistemul public si care livreaza cel mai putin(vezi E.N., BAC, teste PISA, etc).
  In acest context ar trebui sa va faceti o minima introspetie sa vedeti ce puteti face voi pentru tara, in egala masura ce face tara pentru voi(stiti la ce ma refer).
  Introducerea standardelor de calitate in tot sistemul public o sa devina o realitate la un moment dat, iar voi trebuie sa constientizati acest lucru si sa va schimbati mentalitatea. Cum ati cerut salarii pe principiul „nu mai merge asa”, vom cere si noi parintii performanta.
  Succes

  50
  27
  • Gata?a sunat in casca incetarea infierarii cu manie proletara ai acestor destabilizatori ai ordinii in statul de drept? S au gasit drogurile si masinile de tiparit bani date cu imprumut de sabotorii si legionari din 1990 pe la sindicate?S au confiscat de catre noii mineri drogurile si masinile de tiparit bani?S a dat ordinul pe unitate la cetateni ,oamenii de buna credinta si parintii ingrijorati ca se schimba subiectul ?

   5
   6
  • Daca îți vine un elev la ora mestecând guma , își pune picioarele pe bancă și pornește lăutarul din telefon..etc ,ce ii faci? Nu poți sa-l jignești, de bruscat nu se pune problema, nu poți sa- l scoți afara de la ora, nu poți sa-i dai nota mica pentru indisciplina, oricum nu-i pasa. Bun, îi scazi nota la purtare, dar până la sfârșitul anului scolar….ce ii mai faci? Cum îți desfășori orele? Profesorul este de vina? Și este doar una din sutele de probleme din educație. Mulți cred că doar banii i-a scos pe profesori în stradă. Apropo, se merge la școală și în vacanță pt examenele de admitere, bac, corigente, titularizări, CP, etc. Și ziua de muncă se termina după ce se corectează lucrări, se pregătește pt ziua următoare, rezolva problemele școlare a vreunui elev, „trage” de cate un parinte sa vină la școală că are odrasla absente, corigente, etc. Probleme sunt și cu manualele școlare, fixări pe post, siguranță în școli, programa, cursuri plătite din banii proprii, la fel și hârtie pt fise…etc, Și lista poate continua. Nu se dorește performanta în scoli. Un popor prost este ușor de condus . Cred că la sistemul educațional dinainte de 89 dacă se adauga noua tehnologie și se scotea propaganda comunistă era multa mai performant decât cel de acum. Și nu profesorii sunt de vina pentru multitudinea de schimbări și reforme din educație.

   22
   4
 • Stati linistiti ca va ,,livreaza” asa mai de la sfarsitul anului , apa de spalat cu 18 lei(10 apa si 8 canalul) si cu 8 lei apa de ploaie plus ca se va scumpi si apa imbuteliata ,ca asta se mai poate bea.Tot pe la sfarsitul anului va,, livreaza” facturi la gaze si curent cu subventii diminuate.Cu astea nu sunt probleme. O sa haliti si o sa va placa.Dar pe profesori sariti cu manie proletara ca astia duc țara pe râpă.Ati uitat de pensii speciale,de sporuri de privit pe geam,de licitatii cu dedicatie .de bani publici sifonati ,de spagi .

  31
  5
  • ( @un fost elev)
   In acest sens, a scris și o dna. Profesoara din Cluj-Napoca. Cu accentul pe ” elevii zilelor noastre”, și „Sub titlul „De Veghe în Lanul de «Ocară». Scrisoare către mine”, profesoara Sîncrăian Pop, spune că, zilele astea , a simțit o imensă ură a oamenilor față de cadrele didactice….

   Scrisoarea : 📖
   „Dragă profesoare, azi, Te-au încurajat doar câțiva trecători grăbiți, o florăreasă mai miloasă din fire, un bunic cu suflet mare și, poate, câțiva elevi mai sinceri, care te-au văzut de câteva ori cum îți pui sufletul în mișcare.
   (….)
   Știu că nu tu te-ai creionat ca personaj ajuns în acest Context social Degradant, tu visezi doar o mulțime de copii fericiți care joacă un joc de viață împlinită într-un lan întins de secară. Tu îți asumi destinul și poți să stai pe buza unei stânci, ajutând (…) ❗ adolescenții care au pierdut sensul vieții, mulți dintre ei depresivi, debusolați, chiar drogați, fără repere morale, salvând suflete fragile care provin din familii dezorganizate, suflete care vin cu o stare emoțională șubredă la școală.❕ Tu poți fi Eroul unor generații pentru că…..”

   Continuare aici:
   Copyright 2023 / monitorulcj /ro
   Cluj.

   2
   1
 • N-am făcut o obsesie față de ,,rivoluționarul” bojor, dar eu cred că sunt unii purtători de catalog, care n-au nimic comun cu denumirea de dascăl. Să le spui liderilor politici, sindicalai iude, e un pleonasm, dar dacă tu nu faci parte din sindicat, bun, rău, așa cum declara bojor, e bine să te abti. bojor, e obsedat de-a fi în gravă, la miting, pentru orice. El protestează, nu contează cu rost sau fără rost, important e să fie prezent, să facă poză, să fie pe facebook, ducând în derizoriu numele de profesor, care fie-mi iertat, nici nu trebuie să-l poarte cineva care predă religia, ăla poate fi preot, pastor, cantor…dar profesor…
  PĂREREA MEA!

  17
  10
 • PAREREA ta conteaza numai odata la patru ani, pana se numara voturile.
  Parerea mea, vorba lu TECEA ion.
  Apropo nu ai vreun strat de ceapa ori vreun rand de malai sa mai meri si la capalit ca de comentat tata ziua esti prezent si fugi cand in balcon cand la calculator.
  Parerea mea !

  10
  5
 • Pt ”#stat de drept”
  In ce filme jucati doamna invatatoare???
  Va repet: iesiti din scenariul-”Dreptate si Fratie”(1848), ”Golaniada-Piata Universitatii”(mai-iunie 1990)..etc
  A fost un demers legal constituit din partea sindicatelor in vederea obtinerii unor majorari salariale, lucru care s-a si intamplat.
  Gata! S-a terminat panarama!!!
  Ca sa o citez pe deputata PDL din trecut:”Ciocu mic, ca acu suntem noi la putere”!!!
  Stiu ca va vine greu a crede, dar asa e.
  Ati infrant!!!
  La munca, nu la intins mana!

  5
  15
  • Sigur că da prințesă mică…Concentrează- te la tematica viitoare.La muncă bugetosule ,ca si tu tot cu mâna întinsă…vezi ca dacă nu faci norma la propagandă ajungi inapoi la Supercom ,sef peste nepalezi.Uite,daca nu era invațatoarea sa te învețe sa scrii cum mai făceai tu propagandă?

   8
   5
  • Era sa uiti ca profesorii sunt si putinisti si nu iti faceai norma la ,,birou”.In fabrica in care esti tu ,prințeso?Vine si vremea aia in care o sa ajungi in fabrica adevarata.Oricum cu rusa stai bine.Limba obligatorie ca sa fii angajat in trecut la ,,birou”.Esti indemantic cu limba cetatene de bine.

   5
   4
 • Cetatene sau parinte X,Y,Z…..,inainte de a jigni dascalii,uita-te in gradina proprie ,ce ai sadit! Ce competenta ai,sa judeci dascalii? Cum iti permiti sa ordoni,precum un militian sau un securist cu ..seralul, unor oameni mai destepti decat tine!,sa”‘puna osul”‘? Uita-te mai des in oglinda! Sa nu te sperii!

  24
  5
  • Gaspadin prafiesor, pasli na rabotu!!!
   A naibi mentalitate de bugetar….
   Sa nu ii pui la munca, ca il jignesti!!!
   Daca ii spui sa faca ceva mai bine- il judeci.
   Fumati ceva????
   Sincer.
   Haideti la fabrica sa vedeti cum arata- K.P.Is

   4
   14
  • Tu asa lucrezi in fabrica? Scrii lozinci marxist leniniste printre strunguri c,contra rectionarilor?

   3
   2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.