(FOTO) Marți 22 decembrie, de Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății, la Monumentul Revoluției dezvelit anul trecut în Piața Petru Rareș din Bistrița, în fața Palatului Administrativ, a avut loc un ceremonial militar și religios.
Evenimentul comemorativ, desfășurat în format restrâns și la care au luat parte oficialități locale, a cuprins o slujbă de pomenire a eroilor Revoluției din decembrie 1989, alocuțiuni și depunerea unei coroane de flori în semn de pioasă aducere aminte.
Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a spus în mesajul său că ”se împlinesc 31 de ani de când românii au strigat: ”Ne-am luat rația de libertate!”. ”E o zi cu încărcătură simbolică, așa cum sunt și cele care au precedat-o, zile în care am învățat gustul libertății în toate formele sale, dar pentru toate aceste drepturi care acum ni se par atât de firești prețul plătit în decembrie 1989 a fost unul imens: viețile celor pe care îi comemorăm an de an, fără să putem oferi ca societate răspunsuri complete rudelor și urmașilor lor și pedepsirea celor vinovați cât încă mai sunt printre noi. Suntem datori să nu lăsăm uitarea să se aștearnă peste evenimentele care ne-au dat România de azi, suntem datori să le spunem generațiilor următoare cât de scump plătită a fost libertatea pentru români, să le aducem aproape chipurile eroilor. Chipul lui Ioan Sabău, eroul de la Brăteni, chipul bistrițeanului Cristian Remus Bucur, tineri care au lăsat în urmă destine frânte, neîmplinite. Sunt destine despre care suntem datori să le povestim copiilor noștri, sunt tineri asemenea lor, care în clipe de cumpănă nu au ezitat să iasă pentru libertatea lor și a noastră, pentru un altfel de viitor”.
El a menționat că ”trăim vremuri în care ne luptăm cu alte arme, împotriva unui inamic invizibil, extrem de periculos, vremuri în care solidaritatea este principala noastră armă, vremuri în care trebuie să ne protejăm unii pe alții”. ”Și în 1989, ca și acum, lecția este aceeași: numai împreună vom reuși să trecem și peste această cumpănă”.
Primarul Bistriței, Ioan Turc, a afirmat că ”din păcate, după atât de multă vreme, o serie de aspecte rămân neclare, fapt care induce un sentiment de neîncredere în societate”: ”Cred că ar fi cazul să ne împăcăm cu propria noastră istorie, ca un gest minimal pentru o reconciliere națională reală. Între timp, valoarea jertfei eroilor rămâne intangibilă, iar de obligația de a clădi o țară așa cum poate și-au imaginat-o nu ne absolvă nimeni și nimic”.
31 de ani de la Revoluție
Protestele, luptele de stradă şi demonstraţiile din decembrie 1989 au dus la sfârşitul regimului comunist din România.
Bistriţa-Năsăud a fost ultimul județ în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au efectuat o vizită de lucru (14-16 octombrie). În 16 octombrie, cei doi au participat la un miting popular care a avut loc la Bistrița în faţa Comitetului Judeţean de Partid. ”Tovarășul” a rostit atunci celebra profeție care avea să fie infirmată în scurt timp: ”România se va întoarce la capitalism doar atunci când va face plopul pere şi răchita micşunele, dar nici măcar atunci!”.
În 22 decembrie, la Bistriţa, coloane de muncitori din zona industrială au mărşăluit până în faţa actualului Palat Administrativ, unde s-au strâns mii de oameni. Liderii demonstranţilor au urcat în balcon şi au adresat, prin portavoce, discursuri mulţimii strânse în stradă. Din fericire, la Bistriţa nu s-a tras şi nu au existat victime.
Au murit însă bistriţeni în alte oraşe, unde manifestaţiile au fost înăbuşite în sânge. Tinerii Cristian Remus Bucur şi Ioan Sabău şi-au pierdut viaţa în timpul confruntărilor dintre forţele de represiune şi manifestanţi, primul la Bucureşti, unde era student al Academiei Tehnice Militare, cel de-al doilea la Cluj-Napoca, unde urma facultatea. Cristian Remus Bucur este înmormântat în Cimitirul Eroilor din Bistrița, iar Ioan Sabău în localitatea Brăteni, comuna Sânmihaiu de Câmpie.
Faine poze, ce spune dolha insa nu ma intereseaza, eu am fost la bucuresti , mi-au murit colegi, deci Dolha e neinsemnat, sper sa il schimbe USRistii ca eu pun prefectii dupa cum am citit!
In rest s-au pozat, cat le pasa lor de cei de la revolutie, nu ma intereseaza ei sunt pusi politic acolo, vremelnic, functii si bani, secretare limuzine etc sau sunt militari, popi etc…….
Manifestari din obligatie asta avem in fiecare an mie o lehamite mare!
Cand te uiti ce s-a facut in anii astia vezi realitatea dura…..sau auzi ca au furat dar au si facut!
La 31 de ani de la Revoluție, in Piata Petru Rares din Bistrita trebuie făcută ordine. Aici kitchiul e la el acasă. Totul a inceput in primul mandat al fostului primar Ovidiu Cretu, pe care l-a apucat boala mutării statuilor, asa că in anul 2009 el a demolat bustul lui Petru Rares, pentru a face loc lângă prefectură controversatului monument sub formă de sulă , ca si cum ar fi vrut să dea sens sintagmei “Sula si Prefectura”.
A urmat apoi interventia la fântâna arteziana din fata prefecturii care din 2016 a fost „decorata” cu o monstruozitate cromatica numita “floarea de crin” si care arată execrabil. In cealalta parte a pietei s-a aflat până anul trecut troita revolutiei din 1989. Culmea este că tocmai troita care reprezintă singurul monument ce are legatură cu un eveniment concret petrecut in Piata Petru Rares si anume, Revolutia din decembrie 1989 de la Bistrita, a fost mutată total aiurea in cimitirul de pe strada Tarpiului, stârnind o reactie de indignare din partea bistritenilor care solicită ca troita sa fie adusă inapoi, dat fiind faptul ca Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca Piata Revolutiei.
Cu toate astea in anul 2018, in Piața Petru Rareș a aparut din nou statuia domnitorului moldovean , de data asta plasata ca nuca in perete in spatiul dintre fântâna arteziană si locul ocupat de troita revolutiei, dând pietei un aspect execrabil de bazar oriental. Niciunul dintre aceste monumente nu sunt în armonie unul cu celălalt, iar imaginea de ansamblu, este distonantă inclusiv în raport cu clădirile din jur. De aceea trebuie facuta ordine, in sensul mutarii munumentului „LUMANAREA” din piata Petru Rares, in Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului, iar in locul lui sa revină statuia domnitorului moldovean, care dă si numele pietei. De asemenea si “Floarea de crin” ar trebui mutata pe strada Crinilor lânga blocurile colorate in mov după gusturile dubioase ale fostului edil Ovidiu Cretu. Evident TROITA REVOLUTIEI trebuie readusă din cimitir pe locul său initial din fata prefecturii, unde s-au petrecut manifrstatiile revolutionare din 22 Decembrie, 1989 de la Bistrita.
Vezi: https://timponline.ro/cu-o-floare-nu-se-face-piata-mai-frumoasa-dimpotriva/
Eroii s-au jertfit degeaba.Au uitat-o iar pe eroina de sub Tibles.E si greu de tinut minte trei nume.Comemorarea reprezinta pentru potentatii zilei inca un prilej de a se baga in seama.
Se pare ca tu nu urmaresti nimic legat de dl Turc, el chiar a realizat ce a promis pana acum! Iti recomand sa urmaresti pagina lui de facebook.
Inafara de Armata, Jandarmerie si oficialitati doar cinci (5) cetateni din cei 73.000 de locuitori ai Bistritei au fost prezenti sa isi aminteasca de EROI si de 89. Restul sunt la sooping sau pe facebook la caldurica. TRIST !!!
Cine a fost erou în ’89??? Chereji? A fost acolo! Avram? L-am văzut și pe el! Frent? E adevărat… Pe el nu l-am văzut!
Restul sunt aia de au haine din banii statului cu tot felul de briz briz uri pe ele!!!!
Hai sa fim serioși…. La Bistrița, revoluție???? Pe bune???
Țin minte ca m-au pus, niște milițieni, sa deschid portbagajul Daciei, pe străduță din spatele CEC-ului, a palatului telefoanelor!!! Aveam o toporisca… Au zis ca e în regula, sa ma duc acasă… Ca stăteam pe Decebal… Dar Bălan, pe Trif nu l-am văzut, nici nu am mai auzit de el… Daaaa mulilitianul ala de a fost împușcat în deget la revoluție!!!? Unde-i?????
Nu au fost prezenți din cauza pandemiei. Lumea se protejează.
Motto:
“O revoluţie e întotdeauna începută de naivi, continuată de intriganţi şi exploatată de escroci”.
( Paul Bourget)
Cu toate că pe 22 decembrie, 1989 la Bistrița a fost o mișcare de protest spontană, iar în oraș nu s-a tras nicun foc de armă, o serie de manifestanti dețin certificate de revoluționari, care atestă „faptele de curaj” de care au dat dovadă în revolutia din 1989. Culmea ipocriziei este că unii dintre ei au dobândit prin fals titlul de ‘”Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”. Bistrița mai are in prezent trei pseudo-revoluționari, respectiv George Avram, Ioan Blaga și Ioan Bența.
Acesti, revolutionarii de carton ai Bistritei, beneficiază de o începând cu data de 1 ianuarie 2015, de o indemnizaţie lunară de 2200 de lei si de alte avantaje nemeritate.
Si totusi, Judetul Bistrița-Năsăud are revolutionarii si chiar eroii ei în cadrul Revoluției din decembrie 1989. Este vorba despre eroii: Ioan Sabău, Cristian Bucur și Leontina Bânciu, trei martiri ai județului , care s-au jertfit pentru libertate în decembrie 1989, insa nu la Bistrita, ci in alte locuri din tara. In memoria acestora ar trebui reamplasată Troita Revolutiei in Piata Petru Rares din Bistrita, iar pe soclul acesteia să fie trecute numele celor trei eroi spre vesnică amintire.
Stimabile, nu știu cine ești iar ăstora de va este teama sa va dezvăluiți identitatea, nu ar trebui sa va răspund. Însă ai folosit legat de numele meu 2 mizerii. 1 – pseudo revolutionar. 2-ca sunt luptator cu rol determinant și încasez o indemnizație de 2200 pe luna. 1. Interesează-te când vorbești de Revoluție și nu jigni oameni care chiar au avut curajul sa iasă și sa se opună regimului existent atunci. 2, cind pui etichete cuiva ca fiind un pseudo etc, ai curajul și fă-o deschis, pe fata și nu ascuns după identități de 2 bani. Apoi legat de certificatul de revolutionar cu rol determinant și indemnizația aferenta sa vorbești doar și numai când ști ce vorbești și ești sigur ca nu minți. Dacă ai demnitate, după ce îți faci lecțiile și te-ai edificat, bunul simț te obliga sa îți ceri scuze. Asta ți-o spune Ioan Bența, revoluționarul autentic fără rol determinant.
Rușine Ioan Turc! Rușine:
https://www.facebook.com/Adevarul/videos/211442739793110
Dar noul program extins al Primariei pentru cetateni? Dar noua aplicatie de mobil pe care toata lumea face sesizari si se rezolva rapid lucruri? Dar faptul ca a dat spor pentru conditii vatamatoare asistentilor personali ai celor cu dizabilitati, renuntand la procesul aiurea al fostului primar? Dar faptul ca a tras iluminat public si transpor ta fel de public pentru Tarpiului? Dar ca a recuperat banii aruncati gratuit pentru o Gloria Bistrita care era de fapt o echipa din Dumitra? Dar ca i-a reangajat pe politistii locali dati afara abuziv de Niculae?
Iti zic doar din amintiri, ca nu a stat nimeni sa le numere.
sa faci istoria din pix si sa vina unul ca asta sa mi spuna sa o accept… si ca bonus sa i platesc si salariul!