Actualitate

Municipalitatea plătește integral comunei Șieu Măgheruș banii încasați eronat din impozite și taxe

Primăria Bistrița este obligată, în urma unei sentințe judecătorești, să restituie Primăriei Șieu Măgheruș sumele pe care le-a încasat necuvenit sub formă de taxe și impozite de la firma Teraplast.

Având în vedere că a primit de curând 1,5 milioane lei din fondul de rezervă al Guvernului, municipalitatea va direcționa toți banii către comuna Șieu Măgheruș.

Pe ordinea de zi a ultimei ședințe de Consiliu Local din acest an, programată miercuri 23 decembrie, ora 14.00, este înscris un proiect prin care se alocă 1.500.000 de lei ”în vederea plății integrale a sumelor stabilite prin Decizia Civilă nr. 272/R/2020, prin care Municipiul Bistrița datorează impozite și taxe încasate eronat, în sumă de 1.912.940 lei, UATC Șieu Măgheruș”.

La precedenta ședință a Consiliului Local Bistrița a fost repartizată suma de 439.000 lei pentru plata către Șieu Măgheruș.

Primăria Șieu Măgheruș vs. Primăria Bistrița

Primăria Bistriţa şi cea a comunei Şieu Măgheruş s-au judecat ani la rândul pentru terenurile pe care s-a mutat firma de mase plastice Teraplast SA. Procesul s-a judecat pe pe fond la Judecătoria Bistriţa, iar principalul argument pe care l-a avut comuna Șieu Măgheruș a fost acela că, înainte să se mute la Sărățel, firma Teraplast a cumpărat teren de la oameni care aveau cărţi funciare ce atestau faptul că terenul respectiv se află pe teritoriul comunei Şieu Măgheruş.

”După ce Teraplast s-a mutat acolo, adică în anul 2008, Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud a depus în Cartea Funciară o încheiere a rectificării erorii prin care arată că, de fapt, terenul pe care se află firmă Teraplast aparţine municipiului Bistriţa. Nu am nici o dovadă, aşa că nu pot acuza pe nimeni, dar bănuiesc că cineva s-a gândit că ar fi păcat că municipiul Bistriţa să piardă un astfel de contribuabil la bugetul local cum este firmă Teraplast”, a declarat la vremea aceea Sorin Mititean, primarul din Șieu Măgheruș.

Primăria Şieu Măgheruş a atacat actul emis de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud întrucât, susţinea primarul Sorin Mititean, toate documentele vechi atestau faptul că pământul respectiv se află în zonă administrativă a comunei Şieu Măgheruş. Inițial, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a soluţionat în favoarea Primăriei municipiului Bistriţa litigiul privind limita administrativ – teritorială cu Comuna Şieu Măgheruş.

Prin Hotărârea emisă în data de 01.04.2015 instanţa a dispus respectarea limitei de hotar aşa cum aceasta este prezentată în documentele municipalităţii, precum şi în planurile parcelare ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud, ceea ce certifică apartenenţa ridului „Milham” la teritoriul administrativ al municipiului Bistriţa.

”Configuraţia limitei de hotar pretinsă de comuna Şieu Măgheruş este rezultatul unei intervenţii neautorizate (frauduloase) făcută în anul 1970 de către o persoană neidentificată iar punerile în posesie care au la bază acel document nu respectă prevederile legale”, se arăta într-un comunicat semnat de primarul Ovidiu Creţu în 2015.

Primăria Șieu Măgheruș a contestat însă sentința, iar în final a avut câștig de cauză, iar Primăria Bistrița trebuie să-i plătească acum, retroactiv, sumele pe care le-a încasat pe nedrept sub formă de taxe și impozite de la compania Teraplast.

În 2008, Grupul Teraplast Bistriţa şi-a relocat toate fabricile de producţie într-un singur amplasament în afara oraşului Bistriţa. Noul amplasament al parcului industrial se întinde pe circa 20 de hectare în localitatea Sărăţel, la circa 10 km de Bistriţa.

5 comentarii

  • Astfel de „erori” și „investiții” păguboase făcute cu bună-știință sau nu de către cei ce administrează banii publici, nu vor conteni câtă vreme nimeni nu plătește în nume propriu pentru greșelile comise.

  • Totusi , nu a raspuns nimeni la intrebarea mea .A fost sau nu a fost coruptie la nivelul Agentiei pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara , respectiv la Tribunalul BN ? Dreptatea, oare se infaptuieste in conformitate cu perceptele d-nei Morar ? Este sigura , dreapta si coerenta ? Parca nu ar fi de niciunele…Cand eram copii consideram ca dreptatea ar fi sfanta (Daca erau mici neintelegeri copilaresti legate de jocuri , apelam la divinitate si spuneam : SA SE ARATE SFANTA DREPTATE!) Acum nu mai cred , nici ca este , nici ca e sfanta.

  • e mai bine la sieu magherus cei bani
    mititean cu banii astia daca vrea face patru partii….
    PS va rog sa urmariti sa vedeti ce multe face acel primar cu banii aia!!!!
    e unul dintre cei mai tari primari din tara dupa ala din ciugud!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.