Actualitate

”Este de datoria noastră”. Mesaje de Ziua Unirii

”Pentru ca proiectele mari să se înfăptuiască este nevoie de timp, muncă şi sacrificii. Am ajuns ca astăzi să avem o ţară, nu doar un popor, datorită sacrificiului înaintaşilor noştri, care prin geniu, diplomaţie sau sacrificiu, au făcut posibil acest deziderat. Indiferent dacă s-au născut în Transilvania, Bucovina, Moldova sau Țara Românească, 24 ianuarie este pentru toţi românii o zi de sărbătoare, o zi în care ne amintim de primul pas înspre crearea României moderne, care i-a adus recunoaştere şi demnitate în faţa celorlalte state din Europa.

Românii au arătat prin unirea de la 1859 că sunt o naţiune puternică, o naţiune formată din oameni solidari, cinstiţi şi puternici, care sunt capabili să depăşească orizontul intereselor individuale pentru binele comun. Pentru prima dată până atunci, geniul politic a lui Alexandru Ioan Cuza şi Mihail Kogălniceanu a făcut ca anul 1859 să fie pentru România un punct de cotitură în care viziune şi reforma îşi dădeau mâna pentru a lăsa frâu liber progresului.

Astăzi, la 157 de ani de la Unirea Principatelor, este de datoria noastră, a tuturor, indiferent de vârstă, ocupaţie sau convingeri politice să luptăm pentru idealul înaintaşilor noştri: o Românie puternică, o Românie modernă, o Românie a românilor pentru români. Împreună, mânaţi de un ideal măreţ, vom putea să obţinem garanţia reuşitei noastre ca naţiune.

Să celebrăm cu bucurie Unirea Principatelor şi să reflectăm la semnificaţia acestei zile în care trebuie să înţelegem mai mult ca oricând că România suntem fiecare dintre noi. Mai uniţi şi mai puternici pe zi ce trece. La mulţi ani români! La mulţi ani România!”

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan

”Ziua de 24 ianuarie 1859 a fost înscrisă, pentru totdeauna, în istoria poporului român ca Ziua renaşterii naţionale, marcând intrarea României în epoca sa modernă.

Realizarea actului de unire a fost un proces complex, bazat pe puternica apropriere culturală, economică, dar mai ales de conştiinţă şi limbă dintre cele două Ţări Române, fiind expresia voinţei românilor.

Se cuvine, aşadar, ca la împlinirea a 157 de ani de la marele eveniment istoric  să  ne preţuim înaintaşii, care ne-au lăsat o ţară, să dovedim că suntem uniţi şi puternici şi, nu în ultimul rînd, să le ducem mai departe eforturile pentru a asigura bunăstarea României.

La mulţi ani, dragi români!”

Prefect Ioan Țintean

”Ziua de 24 ianuarie are o semnificație cu totul aparte în istoria românilor. Este unul dintre acele momente când decidenții, oamenii politici au reușit să treacă peste orice orgolii și să pună mai presus interesul național. O temă de reflecție pentru generațiile de azi de oameni politici.

Fiecare dintre cele două partide care urmau să facă propuneri pentru Adunarea Electivă din Țara Românească aveau propriul candidat pentru domnie și desigur propriile interese, dar au renunțat în favoarea unei soluții extraordinare: susținerea domnitorului deja ales cu câteva zile înainte în Moldova, Alexandru Ioan Cuza.

Iar entuziasmul și emoția acelor zile, reacția și suportul oamenilor este copleșitor și se transmite peste timp: ”Frații noștri țărani – scrie presa vremii – strigau acum cu toată puterea energică a sufletelor lor! Se aruncau unii în brațele altora, fără deosebire de condiții, ca și cum toți, în general, ar fi scăpat de jugul cel mai apăsător”

Deputat Stelian Dolha

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.