Actualitate

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Creșterea capacității de stocare și procesare a produselor agricole trebuie să devină un obiectiv primordial!”

R: Cum vedeţi agricultura/zootehnia României comparativ cu cea din alte ţări europene, în conditiile actuale de secetă? Cum influenţează agricultura/zootehnia din România situaţia din Ucraina şi cerealele venite de acolo? Cum preconizaţi că va fi urmatoarea perioadă în agricultură?

Daniel Buda: România este țara aflată în prima linie în asigurarea securității alimentare. Amintesc aici de eforturile autorităților portuare de la Constanța și ale domnului Florin Goidea, nici nu mai știu, director sau fost director, că la noi uneori când merge un lucru bine îl schimbi.


Cu toate acestea, fermierii din sectorul cerealier se confruntă cu dificultăți majore din cauza faptului că o parte a cerealelor rămân în România, ceea ce pune presiune pe prețul de vânzare a producției autohtone! Fermierii se văd puși în situația de a-și vinde producția sub prețurile de cost. Vreau să precizez că împreună cu colegii mei din Parlamentul European ne-am deplasat în portul Constanta și am avut discuții cu reprezentanții structurilor asociative a fermierilor, încercând să identificăm soluții, inclusiv la nivel european.

Următoarea perioadă nu va fi una deloc ușoară, dar este important ca fermierii români afectați de secetă, de creșterea prețurilor la input-uri și de războiul din Ucraina să își păstreze capacitatea de a însămânța culturile în toamnă și de a se menține pe piață și în viitor! Situația pe viitor este incertă, însă avem la dispoziție mecanisme care să ne ajute să nu scăpăm situația de sub control. E nevoie de măsuri care să fie adaptate noilor realități sociale și economice, care să permită creșterea capacității fermierilor de a produce hrană ieftină, la prețuri accesibile. Fermierii trebuie să depună eforturi în așa fel încât să folosească în mod eficient fiecare resursă. Pe cât de mult depind ei de sprijinul nostru, pe atât de mult depindem noi de munca lor!

R: Autorităţile tot anunţă sprijin pentru agricultori si fermieri. Dar site-urile de vânzări au fost luate cu ”asalt” în ultima perioadă cu anunțurile fermierilor care vor să vândă exploatațiile sau o parte din animale. Unii vor să nu mai fie nevoiți să procure hrană pentru iarnă, alţii vor să vândă ”la bucată”, astfel încât să îşi poată salva o parte din efective și să ducă afacerea mai departe. Care este opinia dvs cu privire la aceasta situaţie? Cum putem creşte rentabilitatea în acest sector, în actualele condiţii de piaţă?

Daniel Buda: Este un moment greu pentru zootehnie, un moment fără precedent. Există nevoie de măsuri, iar acestea trebuie să fie luate de urgență! Atât fermierii mici, cât și cei mijlocii încep să renunțe la animale. Motivele care au dus la această situație sunt numeroase: de la inexistența furajelor în anumite regiuni, creșterea exagerată a prețurilor ca urmare a secetei, la creșterea prețurilor la input-uri. Cred că ar trebui să intervenim, pentru a direcționa cerealele din România către sectorul zootehnic.

Este nevoie să arătăm un sprijin mai mare fermelor mici și mijloci, pentru că potențialul agricol există, trebuie să asigurăm soluții viabile și echitabile pentru fermieri pentru a-i încuraja să nu părăsească sectorul și să nu renunțe la fermele lor. Fermierilor din sectorul zootehnic trebuie să le fie facilitat accesul la cereale. Din păcate sunt probleme în valorificarea lor din cauza războiului cu Ucraina. Și atunci de ce să nu iei porumbul sau grâul de la fermierul X sau Y și să-l transferi la fermierul Z din zootehnie, pentru a-l ajuta să treacă iarna? Pentru o vacă tăiată în abator ai nevoie de cel puțin 4 ani să o înlocuiești. Avem un exemplu nefericit în sectorul zootehnic, sectorul creșterii porcilor. Am avut un sector foarte puternic și exportam carne de porc. Astăzi producem doar 20% din consumul intern, restul de 80% îl importăm. În condițiile în care suntem mari exportatori de cereale, aș putea spune că este o crimă cu premeditare distrugerea acestui sector și îmi doresc să nu comitem aceeași crimă și în creșterea vacilor când vedem că sunt duse cu miile la abator. Însă, am convingerea că vom găsi resursele necesare pentru a gestiona în mod eficient acest lucru!

În acest moment, nu putem acuza fermierii care doresc să părăsească sectorul agricol, fiecare are familie și o casă de susținut. Cunosc fermieri din sectorul vacii de lapte, care aveau un profit de 1.500 de euro/lună, au închis fermele și s-au reprofilat spre construcții, unde câștigă mai ușor 2.000 de euro/lună. Le poți reproșa că vor o viață mai bună? Nu! Tocmai de aceea, noi trebuie să le oferim siguranța de care au nevoie, ca și ei la rândul lor să fie capabili să ne asigure alimentele.

R: Care sunt motivele pentru care nu creştem procesarea producţiei interne, respectiv prelucrarea în ţară a produselor agricole, pentru a le putea exporta cu valoare adaugată?

Daniel Buda: Este un paradox! România importă pâine congelată, deşi avem printre cele mai mari producţii de grâu din Uniunea Europeană și exemplele ar putea continua și cu alte produse. Lipsa capacităților de procesare este una dintre principalele probleme ale României. Linia agricolă fermier-procesator poate asigura stabilitate, competitivitate și venituri mai mari în România dacă este susținută. S-a ajuns aici prin interpretarea greșită a legislației europene și din cauza unor funcționari din structurile de control „proști și harnici”, care au închis unitățile de procesare din România, pe motiv că nu respectă standardele europene. În timp ce alte țări au știut să își maximizeze profitul. De exemplu, în Franța într-o fabrică de lapte, unde am fost cu Comisia Agri de la Parlamentul European, am văzut rugină peste tot, mai puțin acolo unde organele active ale mașinăriilor intrau în contact cu laptele! Am venit în România și am arătat pozele unei persoane aflate în zona de control al domeniul alimentar. S-a înroșit la față și mi-a spus că e caz de pușcărie. Sincer, îmi venea să-i dau două după cap, să mă țină minte! I-am spus doar că este o fabrică din Franța care prelucrează bine mersi milioane de litri de lapte pe an, iar noi i-am băga în pușcărie!

Pe de altă parte, am făcut investiții fără cap în abatoare imense. De exemplu, în regiunea Bistriței există abatoare care pot tăia sute de capete pe zi. Au tăiat un an, doi, dar s-a terminat deoarece vacile nu sunt ca ciupercile să crească după fiecare ploaie! Iar abatoarele respective au ajuns să fie închise. Cu alte cuvinte, am ajuns aici din cauza lipsei unei strategii coerente.

Însă, avem în prezent o oportunitate pe care trebuie să o valorificăm, Planul Național Strategic, prin care se pot aloca 8 mld de euro pe un singur pilon de dezvoltare, bani ce ar putea fi folosiți în acest scop. Creșterea capacității de stocare și procesare a produselor agricole trebuie să devină un obiectiv primordial! Trebuie  să venim cu legislație care să sprijine acest sector, mergând de la scutirea plății impozitului pe profit atât pentru angajator, cât și pentru angajat, până la finanțarea de 100% a unor astfel de investiții. Nu trebuie să inventăm nimic! Trebuie doar să ne uitam ce au făcut francezii, belgienii sau nemții și vom reuși! Pot să vă spun că am avut discuții legat de acest subiect cu responsabili din Guvern și există determinare în acest sens.

R: Cum credeţi că vor evolua preţurile produselor agricole în următorii ani?

Daniel Buda: Mi-aș dori să vă dau o veste bună, dar din păcate este aproape imposibil ca prețurile alimentelor să nu crească, atât timp cât există un război la granița Uniunii Europene și atât timp cât prețul la input-uri este de 2-3 ori mai mare. Majoritatea produselor vor fi însă din ce în ce mai scumpe din cauza costurilor de producție ce implică utilizarea de îngrășăminte și combustibili. Cu toate că prețurile agricole vor rămâne ridicate, tind să cred că nu vor ajunge la nivelul din timpul crizei alimentare din 2006-2008. Cred că suntem capabili să gestionăm mai bine situația în care ne aflăm și să folosim fiecare instrument și sprijin. Agricultura românească are potențial să evolueze în mai bine, iar productivitatea să crească. Însă, pentru asta e nevoie de un efort unitar, atât din partea factorului politic, cât și din partea societății. Iar când spun societate, mă refer la risipa alimentara unde suntem fruntașii Europei!

R: Ce mesaj transmiteţi fermierilor în această situaţie dificilă?

Daniel Buda: Să nu renunțe! Știu, nu e ușor. Fermierii sunt supuși la numeroase provocări, însă munca lor este crucială. Îi încurajez să rămână în contact mereu cu factorii politici responsabili, să-și exprime doleanțele. Doar așa vom reuși să transformăm provocările în oportunități. Personal, încerc constant să fiu în contact cu fermierii, să aflu direct de la ei problemele sectorului agricol. Îi încurajez să profite de orice mecanism și măsură de sprijin, să caute cea mai bună formă care le va permite să își dezvolte afacerea, fie pe cont propriu, fie prin asociere!

De asemenea, vreau să îmi exprim aprecierile pentru eforturile făcute de guvernul condus de domnul Nicolae Ciucă. Într-un moment deloc ușor pentru agricultură, caută mereu soluții pentru a veni în rezolvarea problemelor fermierilor români.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS