Actualitate Recomandări

Există riscul să devenim „sclavi” în propria ţară. Daniel Buda: Pentru aceste pământuri au murit oameni

România a vândut străinilor aproape jumătate din terenurile agricole, iar dacă ţara noastră nu schimbă regulile în această privinţă există riscul ca suprafaţa să crească şi mai mult, iar românii să devină „căpşunari pe propriile pământuri”, a declarat europarlamentarul PNL Daniel Buda.

„Noi am fost proştii, de fapt Daniel Constantin când era ministrul Agriculturii. România e dată ca exemplu în acest sens în Parlamentul European: 43% din terenuri se află în mâinile străinilor. Problema este că acest teren va rămâne nelucrat, pe de o parte, şi nu poate intra nimeni pe acel teren fiindcă el are un proprietar. Suntem duşi cu capul pentru că pentru terenurile astea au murit oameni în războaie la Mărăşeşti şi Oituz şi noi îl dăm pe o ciorbă la Paris. Cu atât s-au vândut terenurile la un moment dat. E o problemă de siguranţă naţională. Apoi, gândiţi-vă că vom deveni sclavi pe propriile noastre terenuri, căpşunari la noi acasă, în scurt timp”, a spus Daniel Buda.

Potrivit europarlamentarului, în privinţa vânzărilor de terenuri către străini trebuie adoptată legislaţia altor state cum ar fi Franţa, care are reguli mult mai restrictive: „Acolo, ca să cumperi teren, trebuie să stai 10 ani în Franţa, să fii căsătorit cu o franţuzoaică, să demonstrezi că eşti fermier activ. Nu trebuie să facem altceva decât să luăm exemplul Franţei şi să implementăm regulile în România şi vom vedea că nu se vor mai putea cumpăra terenuri pentru speculă. Trebuie luat un model eficient şi restrictiv pe care să îl importăm. Cine ne va putea reproşa că am importat un model care e în funcţiune?”.

Europarlamentarul a recunoscut că, deşi răul e săvârşit, măcar de acum încolo să nu depăşim limita de 43%: „Ei sunt proprietari, nu îi poţi expropia. Problema e de ce nu putem implementa un model francez privind cumpărarea terenurilor de către străini? Altfel vom rămâne căpşunari la noi acasă. Dacă am fi la guvernare, am putea da răspunsul la această întrebare. E una din marile mele necunoscute de ce Guvernul Cioloş nu a reglementat această problemă pentru că se ştia, se discuta la Bruxelles că vom ajunge ca în Brazilia care s-a confruntat cu răscoale. Deci este o problemă care a ţinut de noi, nu vreau să fiu paranoic legat de forţele străine, dar ceva s-a întâmplat acolo de nu s-a rezolvat chestiunea aceasta”.

Deputatul PNL Adrian Oros, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, a venit cu unele precizări: „Majoritatea suprafeţelor de teren nu sunt cumpărate de persoane fizice. Legea apărută în 2014 nu a făcut să crească brusc vânzarea de terenuri către persoane fizice străine. Şi până la apariţia legii persoanele juridice străine puteau cumpăra. Au fost negocierile proaste făcute la tratatul de aderare. Eu l-am numit pe domnul Puşcaş acceptatorul şef, nu negociatorul şef. Deci domnul Puşcaş s-a dus la Bruxelles şi a acceptat tot. Probabil nu avea pârghii. Tot ce se întâmplă acum e rezultatul negocierilor de atunci”.

Europarlamentarul Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj, şi deputatul liberal Adrian Oros au făcut o vizită la mai multe ferme mici şi mijlocii de pe Valea Budacului şi a Şieului unde au stat de vorbă cu fermierii despre nevoile lor şi le-au cerut să spună ce şi-ar dori de la noua politică agrară comună aşa încât sugestiile lor să ajungă să fie discutate la Bruxelles.

8 comentarii

 • Prea tarziu. Zarurile au fost aruncate. Era suficient sa luati ex Ungariei, Frantei si Poloniei. Si asta nu e totul. Urmeaza natalitatea si imbatranirea populatiei. Statisticile sunt dure. Pana in 2100 ROMANIA dispare. O singura minoritate cu copii multi, goi si flamanzi si fara educatie va mai popula aceste tinuturi secatuite de resurse, paduri, ape. E BAI, bai mare !

 • Suntem cea mai proasta natie din europa… suntem niste fatalai datorita politicienilor incompetenti care nici unul dintre ei nu merita sa conduca tara asta. Altii au murit pentru tara asta si astia nu au fost in stare sa faca o lege sa nu poata cumpara nici un strain pamant dar toti sunt niste hoti. Care tara isi mai vinde pamanturile???? Doar Romania poate asta… o tara de curve

 • D-le WALTER; cu tot respectul pt. NEMTI. Analza si raspunsurile despre pamantul romanesc este grea si mult mai profunda. Poate in acesta primavara ne intalnim si o sa ma straduiesc sa va fac sa intelegeti povestea . Nu este nimic anti- european. Si ECOLOGISTII cer asta. Spunem DA pt. concesionare dar nu mai mult de 49 de ani cu un control din 5 in 5 ani prin care sa se controleze respectarea angajamentului concesionarului ca nu a schimbat destinatia de teren ARABIL. Este un lucru cat se poate de normal, avand in vedere ca inamicul numaru unu in lume va fi foametea si lipsa apei. Astea vor fi inaintea TERORISMULUi care pana in final se va calma.Sunt proprietar de padure si arabil mostenire de la bunicul meu capitan de prim razboi mondial care a fost in doua armate. Una Imperiala (AUSTRO-UNGARA) si una Regala (ROMANEASCA).

  • Și ai uitat să mai spui că ești fiu de PROCUROR COMUNIST, PROCUROR ȘEF CHIAR ! de unde ai moștenit gândirea STALINISTĂ și admirația pentru organele de represiune SRI-DNA !

  • Va mai clarfic eu pana atunci ca traiesc aici de acum 23 ani si dvs. imi spuneti ca nu e bine sa am voie sa am teren in posesie? Deci platesc si eu altceas impozite si taxe la firma mea mica aici in Romania si nu am nicio reducere sau avantaj. Mai degraba am piedici. Nu am voie nici macar sa particip de cit la alegeri locale.
   Iar dvs sinteti constient de faptul ca mai toate investitiile in infrastructura, sanatate, educatie vin finantate din zona UE? Sau ca sa vorbim de ceva la care sinteti expert, de protectia mediului. Credeti ca ar fi mai bine mediu lasat la indemana guvernelor locale si nationale?
   Ati sesizat ca mai toata dezvoltare a Romaniei si a Bistritei sa face din cauza investitorilor straini? Nici Teraplast nu e 100% autohton. Si toate firmele de top, a cui sint? Rombat? Si unde vind? Export! Si cine lucreaza acollo si gastige bine si constant? Chinezi?? Lumea este interdependent si nimeni nu poate fi sau este independent, nici macar Corea de Nord.
   Iar ce ziceti de faptul ca romanul isi lasa terenul mai degraba neprelucrat in sperante sa muste vreun strain sa-l cumpere cu suprapret?
   In 2009-2010 cumparasem 2 hectare de teren, care am vindut mai tirziu altcuiva din cauza frustrarilor traite cu investitia. Cind am facut un gard, dupa 3 saptamani a fost furat, cind am rugat pe vecin sa numai treaca cu camion si tractor diagonal peste teren, nu s-a tinut de cuvint. Si culmea este ca acum prelucreaza teren, taie iarba, lasa oiele la pascut. Deci proprietate nu are nicio valoare. Cind spui ceva, hotul devine si violent.
   Niciun strain nu cumpere terenuri si le lasa neprelucrat ci face ceva cu teren, creaza locuri de munca, produce, plateste impozite. Lafel ca si sus amintiti capsunari in Spania.
   Theatru nationalist este unul ieftin si doar praf in ochi cu scopul da a ascunde adevaratele probleme. De fapt nationalismul, intoleranta, ignoranta si egoismul sint problemele Nr. 1-2-3-4.
   Apoi sa vezi cum arata Romania cu granitele inchise, fara ajutor din partea UE si fara bani veniti de la cei care lucreaza dincollo. Ca si Corea de Nord.
   De a musca in mana care te hraneste este cel mai inoportun lucru care poti face.

 • Daniel draga si voi ati pus umarul si inca bine detot, la degradarea acestei tari. De 28 de ani nu stiu sa se fi facut un lucru cat de cat bun de care omul, cetateanul de rand sa fie multumit. Ati distrus invatamantul, cercetarea, sanatatea, cultura, militia este jalnica, ati distrus industria, sistemul de irigatii, ati vandut pe gratis tot ce era de vandut. Statiuni de tratament si odihna sunt in paragina pentu ca au incaput pe mana unor bisnitari ordinari. Ati vandut pamantul la straini, peste 60% este dat deja, fara sa puneti niste conditii minimale asa cum au facut celelalte tari, ati vandut rezevele naturale ale tarii pe niste redevente de toata jena, acuma vreti sa distrugeti si justitia, care asa de greu s-a reformat, intr-un cuvant ati distrus acest stat. Se tot vorbeeste mai nou de un stat paralel, la ceste paralel ca noi nu mai avem stat. Toate institutiile statului arata jalnic, au in cap un singur gand, cum sa fure mai mult. La toate astea ati pus si voi umarul, fie ca a fost PDL sau PNL la putere impreuna, sau in alianta, pe rand, cu PSD-ul. Acum cautati urgent, in ceasul al 12-lea soluti, ca sa mai reparati ceva din ceea ce ati distrus cu atata usurinta, fie din nepricepere, fie din alte interese pe care le banuim dar nu le putem dovedi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.