Satele româneşti sunt tot mai pustii nu doar pentru că au plecat tinerii, ci şi vârstnicii. Disperată că nu are unde munci să-şi asigure traiul de zi cu zi, Niculina Lucuţa (65 de ani), din Josenii Bârgăului a luat calea străinătăţii pe urmele celor trei copii ai ei plecaţi la rândul lor.
Am întâlnit-o în târgul de la Prundu Bârgăului. A venit acasă doar pentru o lună să vadă ce mai trebuie făcut în gospodărie. Nu îşi va petrece sărbătorile acasă.
„Nu stau de sărbători acasă. Ce să fac aici? Să mă uit la pereţi? Nu câştigi un ban, nu te cheamă nimeni la lucru. Nu am cu ce trăi de azi pe mâine. Pleacă şi tineri, şi bătrâni, toată lumea. Am trei copii, toţi îs duşi. Nu ai unde face un ban. Am ajuns să merg prin Germania şi Spania la vârsta mea. Socotiţi: îs născută în 1952. Nu aş putea să stau aici să lucru? E ceva dezastru. Sunt venită doar de două săptămâni, mai stau două şi mă duc înapoi. Ce să faci aici? Nu poţi câştiga un ban ca să trăieşti. Lucrez în străinătate în agricultură. Am fost şi la struguri în Spania, şi la pădure în Germania. Acolo, proprietarii taie pădure şi lucrăm pentru ei. Sunt plătită pe oră şi cu 7 euro, şi cu 8 euro. Câştigăm în funcţie de cât lucrăm. Dacă poţi lucra 10 ore pe zi faci 70-80 de euro, dacă plouă, nu. Am strâns ceva bani. Mă mai duc pentru că mai pot lucra”, a spus Niculina Lucuţa.
Întrebată dacă nu are nostalgia Crăciunului petrecut acasă, cu colinde, masa îmbelşugată şi brad împodobit, femeia ne-a răspuns că are un brad artificial fiindcă nu e de acord cu tăiatul pomilor de Crăciun şi că tradiţiile de la sate au murit aşa că nu mai are ce regreta.
„Crăciunul e frumos şi acolo. Se pregăteşte şi acolo mâncare, se fac de toate. Stai şi te rogi lui Dumnezeu şi aşa-i, dar totuşi îi cu mult mai bine ca aici. Avem cu ce să ne cumpărăm ce ne trebuie”, a spus ea.
Potrivit unor informaţii ale RePatriot, un proiect susținut de Fundația Romanian Business Leaders, în străinătate muncesc aproximativ 4 milioane de români.
Circa 70% din românii emigrați ar dori să se întoarcă acasă, potrivit datelor preliminare ale unui sondaj realizat prin RePatriot. Aceştia au însă rezerve să o facă întrucât sunt nemulţumiţi de birocrație, corupție și lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal, dar mai ales pentru că nu au încredere administrațiile locale și în clasa politică.
Genial.., dar sa nu uitam ca snurul nu s-a rupt si nici nu se va rupe degraba!
Lasă că în Germania curge mierea din izvoare..
Rareş, cred că tu ai citit doar titlul şi te-ai însemnat cu un comentariu…Dacă citeai tot articolul şi bineînțeles dacă mai şi înțelegeai ceva, vedeai că femeia nu a mers în Germania să lingă mierea din izvoare, aşa cum probabil ai făcut-o tu. Ea a mers să muncească şi nu orice muncă…
Unii merg ca să joace acolo alba-neagra.
Se pare că tu nu prea ai înțeles nimic din ce am scris eu, românule. Comentariul meu a fost ironic. Nu trebuie să meargă românii până în Germania să muncească, pentru că în țara noastră sunt atât te-a și atâtea de făcut. Noi românii suntem un popor fain, dar singură și marea noastră problemă este că suntem dezbinați, nu mai tragem la aceeași căruță, fiecare se gândește la el, nu la întregul care este România. Noi așteptăm să se schimbe ceva, conducătorii țării să facă și să dreagă. Dacă chiar vrem schimbare aceasta trebuie sa înceapă de jos, să ne respectăm intre noi, acesta ar fi un prim pas, restul va venii de la sine.
Da Rareş, într-o oarecare măsură îți dau dreptate. Într-adevăr suntem un popor destul de dezbinat şi despre acest aspect s-ar putea scrie sute de pagini, însă la această dezbinare trebuie să recunoaştem că au contribuit în mare măsură bravii noştri conducători, care în 27 de ani au reuşit să pună cap în cap țăranii cu orăşenii, ungurii cu românii, bugetarii cu cei din producție, etc.,etc…Iar cea mai mare dezbinare tot politicul a făcut-o: s-a ajuns să nu mai vorbească frații între ei, să se certe şi să se duşmănescă rudele din cauza politicii…Cred că şi tu şti foarte bine asta. Într-adevăr ar trebui să fim mai buni şi mai toleranți, însă când în jurul tău este doar hoție, ură şi dezbinare, e foarte greu să fii bun. E adevărat, nu e imposibil şi respectul între semeni trebuie să înceapă de la cineva…de la oricare dintre noi…
În ceea ce priveşte munca în țară, da sunt multe de făcut, însă pentru tinerii care nu au o bază de la părinți , e foarte greu să o ia de la zero cu salariile de aici, iar pe cei mai în vârstă nu-i mai angajează nimeni. Şi apoi unde să şi lucreze?… când industria de-abia se chinuie, agricultura e praf şi pulbere, servicii nu prea ai pentru cine să faci (că lumea nu are bani), afacerile sunt la pământ din cauza birocrației şi a instabilității legislative…şi uite-aşa românaşului nostru nu îi mai rămâne decât o variantă: să-şi ia traista-n băț şi să bată pe la porțile Europei…Păcat! Mare păcat! Pentru că-i îmbogățim pe alții…
Noi nu santem dezbinați , noi suntem hrăpăreți și nesătui vrand tot timpul mai mult decât vecinul si având dorința de îmbogățire peste noapte înnăscută , deci suntem corupți prin naștere facem orice pentru vila și jeep și sa ne impunem carismatic împotriva oamenilor normali , dorința asta de îmbogățire peste noapte sta la baza corupției la nivel înalt , mașini bengoase poluante , nunți Turcești emancipate dea trânta pentru profit cu cât sint mai multi cu atât sint mai prosti, țigani romanizați ,
Articolul în afara faptului că e o culegere de lozinci și șabloane TFL-iste, e și foarte prost. Observ că doamnei Sabău i reușesc doar articolele anti PSD.
Scrie tu unul mai bun şi fii mai explicit…
Pecetea morţii se numeşte la unii patriotism, la alţii tradiţie; în România ea n-are nume, dar este minciună organizată, moarte spirituală. N-o vezi la faţă decât în cele mai groaznice coşmaruri, iar cine n-are coşmaruri a fost de mult înghiţit de ea. O durere nesfârşită mă cuprinde când îmi dau seama că silueta unor compatrioţi de-ai mei nu-i decât perdeaua străvezie a neantului. Comunismul a azvârlit sute de milioane de victime în universul infernului: îngheţare, uitare, imobilitate; MOARTE SPIRITUALĂ.
Ioan Petru Culianu în Păcatul împotriva Spiritului