Actualitate

UBB – Extensia Bistrița a încheiat înscrierile. Ce specializare s-a bucurat de cel mai mare succes

Extensia Bistriţa a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca a încheiat înscrierile pentru anul universitar 2015-2016 care va începe la sfârşitul acestei luni. Conferenţiar dr. Mircea Mureşianu, directorul Extensiei, a relatat, într-un interviu acordat publicaţiei noastre care a fost anul acesta cea mai atractivă specializare şi care dintre ele s-a situat la polul opus.

Reporter: Domnule conferenţiar, a mai rămas puţin până la începerea noului an universitar. Au fost ocupate locurile pentru primul an de studiu la toate facultăţile?

Conf. dr. Mircea Mureşianu, director Extensia Bistriţa a UBB: A fost o vară fierbinte din toate punctele de Mircea Muresianu UBBvedere, nu doar termic, ci şi din perspectiva candidaţilor care au venit la noi interesaţi de cele patru specializări: Administraţie Publică, Geografia Turismului, Educaţie Fizică şi Sport şi Business. Procente consistente din cifrele de şcolarizare alocate nouă au fost ocupate încă din iulie, iar acum, în toamnă, chiar dacă numărul absolvenţilor de liceu care şi-au luat Bacalaureatul a fost semnificativ mai mic decât în alţi ani, totuşi şi-au manifestat interesul pentru specializările noastre un număr important de candidaţi.

Interesul rămâne ridicat pentru Extensia Bistriţa, semn că aici, criteriile pentru care se optează sunt şi de calitate – care ţin de faptul că unul din proiectele pe care le săvârşim noi aici e cel ştiinţific, profesional, dar şi de faptul că Bistriţa este municipiul care „pompează” spre noi studenţi din raţiuni de sustenabilitate financiară din partea fiecărei familii. Mai avem însă şi studenţi din afara municipiului, Bistriţa fiind zona de proximitate înspre care se îndreaptă foarte mulţi studenţi cu gândul la căminul nostru studenţesc, primitor, generos, cu condiţii bune, la standarde normale, aş zice eu.

La ce specializare s-au ocupat locurile cu prioritate?

Noi, la întâlnirea cu reprezentanţii ARACIS pentru validarea unui nou ciclu de studiu, am solicitat locuri mai multe – fiind vorba şi despre buget, şi despre taxe – ca să avem o marjă de siguranţă în anii mai îmbelşugaţi, cu solicitări mai consistente. Ca urmare, în ultimii 2-3 ani am rămas sub numărul de locuri alocate, dar încă avem cel puţin 2-3 grupe constituite la fiecare specializare. Administraţia Publică are vreo 42 de înscrişi care au confirmat. Şi acesta este un aspect important fiindcă nu întotdeauna cei care se înscriu la o anumit specializare şi confirmă. Există şi oameni care se înscriu la toate specializările, au bani să o facă şi, din raţiuni de a prinde loc la buget sau la o specializare mai aproape de sufletele lor, atunci se înscriu la mai multe specializări. Aşa se face că momentul adevărului e dat de cei care confirmă. Deci au confirmat la Administraţie Publică 42 de candidaţi, ceea ce înseamnă cel puţin două grupe cu care se poate lucra şi pe cursuri şi pe seminarii. La Geografia Turismului au confirmat 42, tot aşa două grupe. Educaţia Fizică are peste 30, care înseamnă aproape 78% procentul de ocupare. Constatăm că este în creştere, chiar înregistrează un veritabil boom, specializarea Business cu ceea ce va fi trecut pe diplome la absolvirea studiilor Administarea Afacerilor.

E un semn că dispariţia universităţilor de dos aşa cum le-aş spune într-un grai maliţos – Spiru Haret şi chiar Vasile Goldiş care a lăsat de dorit în ultimii ani în privinţa calităţii – deci dispariţia lor, care aveau aici învăţământ economic, se regăseşte în cota de solicitare a specializării Business. Ei au avut 75 de locuri pe care, în prima şi a doua sesiune, le-au ocupat pe toate. Stau foarte bine, sunt la 100% grad de ocupare. Locuri bugetate pentru toamnă nu au mai fost. Sesiunea de admitere de toamnă s-a încheiat. Suntem în termenul de confirmări. Acesta e momentul adevărului când studentul vine cu dosarul, cel de la plată achită şi prima rată de 500-600 de lei, depinde de fiecare specializare în parte. Aşteptăm zilele acestea ca cei care mai au de confirmat să o facă. Noi, Geografia Turismului, am încheiat deja. Taxa e de 2400 de lei pe an plătibile în patru rate. Nu sunt taxe foarte mari. Unii studenţi mai lucrează în străinătate, adună bani şi îşi plătesc uşor taxele.

Ce le oferă Extensia Bistriţa studenţilor care nu sunt din localitate?

Există nişte costuri uşor de suportat. Căminul costă o sută de lei pe lună, iar studenţii mai puţin pretenţioşi îşi pot găti aici, la noi. Avem şi oficine. Adesea pot înregistra costuri extrem de reduse şi prietenoase în timpul unei luni. Aici se poate împlini şi dezideratul calităţii. Circulă acest folclor, dacă vreţi, de la promoţiile care ne-au părăsit, până la cele care ne trec pragul, că învăţământul nu are deloc de suferit din punct de vedere calitativ. La nivel de programă, de prestaţii didactice, se face ceea ce se face şi la facultăţile mamă din Cluj-Napoca, iar diploma are aceeaşi greutate.

Când se va deschide oficial noul an universitar?

În data de 28 septembrie la ora 10.00. Va fi festivitatea de deschidere la care vom invita şi oficialităţile judeţului.

2 comentarii

  • Intrebare :
    Absolventii la ” Geografia Turismului ” ce meserie au ?
    Devin turisti – geografi – someri ?
    Unde exista in piata muncii asemenea …. posturi ?

    • Sunt lucratori in turism. Si da, exista in piata muncii astfel de posturi. Si poate din cauza ca aceasta specializare nu este suficient promovata avem un turism intern de toata jena.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS