Actualitate

Arteziene la Telciu din rețeaua nouă de apă care a crăpat la minus 2 grade

În Telciu, la minus două grade Celsius, au crăpat instalațiile de apă de la marginea drumului. S-au format adevărate fântâni arteziene, apa țâșnind până pe cealaltă parte a străzii. Revoltați, localnicii au găsit încă un argument în favoarea alungării Aquabis din comuna lor.

”La două grade cu minus, vă îngheață apa în conducte și bubuie. Păi nu vă e vouă rușine să luați bani degeaba pe apă? Sunteți niște idioți, v-ați bătut joc de o întreagă comună. Haideți și luați-vă mizeriile de aici, demontați-le, dacă la minus două grade bubuie tot. Haide primare încoace și repară-ți ciurucurile pe care le-ai luat din China pe bani mulți. Uite că apa merge până pe cealaltă casă. Comuna Telciu a ajuns de râsu lumii din cauza voastră. Luați-vă hardughiile și plecați că sunteți de râsul lumii în satul și județul ăsta. Ați pus numai chinezării în Telciu și v-ați bătut joc de o întreagă comună. Nu se mai poate așa ceva!”, a spus, într-un live pe Facebook Ion Magdău, care a militat pentru ca Telciu să nu fie racordat la rețelele de apă ale Aquabis.

S-a întâmplat în aceeași zi în care Ion Magdău a primit o citație să se prezinte la Poliția Năsăud la audieri într-un dosar privind infracțiunea de instigare publică.

”Acum veniți să ne faceți dosare de instigare, după trei ani, și uitați ce ați făcut voi, aici. Ați montat pe bani mulți toate chinezăriile la Telciu. De râsu lumii sunteți. Plecați de aici cu tot PSD-ul vostru! Uitați-vă ce trotuare a făcut primarul nostru (Sever Mureșan – ex ALDE, actual PSD), mari, faine, pe care crește iarba. Nu plătiți, oameni buni, nicio apă, să vină și să schimbe astea și apoi să plătească oamenii apă. Eu v-am zis că astea se pun în Andaluzia, în sudul Spaniei, și voi ați zis că nu îngheață, că dă căldură pământul, dar cine face foc în pământ ca să dea pământul căldură? În Andaluzia nu-s niciodată zero grade. Am stat 7 ani și contoare de-astea erau la apă. La minus 2 grade o bubuit. Să vă fie rușine cu conducerea Primăriei cu tot. Ei îs borfașii care au fraierit lumea. Au dat tot: păduri, ape, tot”, a mai spus Ion Magdău, în timp ce un alt bărbat încerca să închidă robineții pentru ca să oprească arteziana.

În luna septembrie a anului Trecut, managerul Aquabis, Ion Șandru, declara într-un interviu acordat Timp Online că Telciu nu a predat sistemul de alimentare cu apă companiei Aquabis care a făcut lucrări de 7 milioane de lei în comună. Drept urmare, compania a luat legătura cu o firmă de avocatură ca să dea în judecată UAT și să își recupereze investiția.

”Telciu este cumva în coadă de pește în sensul că am avut niște discuții, în scris, cu Primăria ca să putem să mergem să preluăm sistemul, să ne predea mijloacele fixe. Am făcut o comisie, am solicitat Primăriei Telciu să facă și ea o comisie, am stabilit datele la care să înceapă comisiile să lucreze. Comisia de la noi a mers, a lor nu s-a întrunit, erau recalcitranți localnicii, poate de teama lor nu s-au întrunit cei de acolo. Pe urmă au stabilit ei altă dată, ne-am dus, de la ei nu a venit nimeni. Deci a picat și a doua încercare. Trebuie să ne predea mijloacele fixe în administrare pentru că fără ele nu putem merge să încheiem contracte. Am luat legătura cu o firmă de avocatură să vedem cum ne putem recupera investiția. Dacă ei vor să vină și să predea mijloacele fixe, iar noi să încheiem contracte, oricând suntem dispuși să preluăm. Dacă nu, suntem obligați să ne recuperăm investiția. La noi sunt 1,4 milioane de lei, dar cu partea guvernamentală, în total sunt vreo 7 milioane de lei”.

În comună, unde localnicii s-au răzvrătit fiindcă nu au fost de acord să plătească apa Aquabis invocând faptul că aveau rețea făcută pe vremuri în parteneriat cu elvețienii, autoritățile vor una, oamenii alta.

”Consiliul Local Telciu a dat o hotărâre că este de acord să ne predea sistemul, a revenit asupra unei decizii de anul trecut, dar, pe urmă, au întâmplinat aceleași probleme cu cetățenii recalcitranți. Acum, comuna are apă, dar fără să treacă prin stația de tratare, cum o dă Domnul. Nu știu dacă este sau nu potabilă. Anul trecut, când a fost o perioadă foarte călduroasă, s-a dat un ordin prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și am deschis stația și le-am dat apă pe perioada respectivă, după care am închis din nou”, a explicat Ion Șandru.

Reamintim că, la Telciu, au avut loc încă din toamna anului 2021 o serie de proteste în care s-a implicat și Diaspora Europeană, oamenii fiind nemulțumiți de faptul că autoritățile locale au decis, fără să-i consulte, intrarea în ADI Apă-Canalizare, predând către Aquabis o rețea realizată de localnici în parteneriat cu o comunitate din Elveția cu care este înfrățit Telciu.

Atenție! În imaginile postate pe Facebook se folosește un limbaj licențios.

Etichete

22 comentarii

 • În prezent mă uit pe Youtube la multe video-uri despre spiritualitate, medicina alternativă, pace sufletească, iertare etc.

  Domnul acesta, care filmeaza, are atâta ura pe Aquabis, de ani de zile, se enervează, înjură, îi crește tensiunea, adică își face rău singur. Ura îi afectează câmpul energetic și sufletul, și se va îmbolnăvi , de cancer sau va face un AVC.
  Omule, nu e bine ce faci, te îmbolnăvești.

  26
  65
  • @ faptele…
   Ehe !Daca aveam eu un consilier ca dumneata , n-ajungeam sa colind Apusenii cu mintea rătăcita , încercând sa deștept această nație de idioti !

   9
   25
  • @faptele_misa ..păi nu mai bine stăteai tu pe YouTube ?
   oamenii au probleme tu le propui pace sufletească..dă-ți signout făptașule
   cu un ochi pe YouTube si altu` pe TimpOnline portretul prostacului
   PRO_PSD-PRO_PUTIN-PRO_ROEXIT_ȘOȘOACĂ

   15
   5
  • Asta doar în cazul în care mai scapă viu din mâna organelor de anchetă !🙏
   Ca la cum i-au făcut citația aia , cu câte patru semne de exclamare !!!! ,nu-l văd bine pe “martor”(asa arată modelul standard de “citație” sau i-au compus o citație mai specială ?).
   E clar ca i se pregătește ceva !

   14
   12
  • Domnul.ala se ocupa de chestii reale de care populatia are nevoie si de bani care s au investit prost. Tu ai nevoie de.psihiatru..

   4
   2
 • Pentru cei care pot crede orice: Apa din balti si din ape statatoare incepe sa inghete sub minus patru grade Celsius , daca volumul de apa este redus. Apa din rauri ingheata doar la maluri , la aceasta temperatura , si trebuie multe grade sub minus ca sa inghete tot raul. Cand se dau cotele apelor Dunarii se anunta pentru anumite sectoare „gheata la mal”. Conductele de apa sub presiune nu prea ingheata daca sunt montate in pamant sub limita inghetului , pentru zona noastra cam 80 cm. Lucrand multi ani prin fabrici am vazut conducte aferente instalatiilor de incalzire care au inghetat din cauza ca pompele din centrala termica de zona erau oprite si nu functionau nici pompele de recirculare , dar acestea se dezghetau („isi dadeau drumul”) doar cand erau temperaturi pozitive. Astfel stand lucrurile este posibil ca respectiva conducta sa fi inghetat cand au fost la Telciu temperaturi cu mult mai scazute , daca aceasta nu era montata corect sau fiind la suprafata nu era izolata corespunzator. Este posibil chiar sa se fi inchis intentionat robinet/robineti in amonte , la locul cu pricina conducta ne (mai) fiind sub presiune. Evident mai sunt si alte cauze posibile , (inclusiv calitatea materialelor utilizate). Cei in drept vor stabili cauza inghetului. Daca numai intr-un loc s-a constatat inghetul nu-i asa mare bai si nu trebuie musai sa fie blamat Aquabis-ul pentru o instalatie pe care nu o mai exploateaza. Se va repara.Altfel , d-nul care a comentat inaintea mea are mare dreptate! Cand eram copil (mic!) o tiganca i-a cautat „de noroc” bunicii mele si printre altele i-a spus: ” Dumneta , lele , te superi repide din orice pricina. Da , ai noroc ca-ti trece iute , ca de nu , ai pica beteaga la pat!”

  20
  16
  • Doua aspecte…daca e sub limita de inghet de ce sa inghete?
   Si o conducta sub presiune ingheata daca nu este consum pentru ca miscarea brawuniana se satura si ea sa joace hora unirii ….pe uscat!

   8
   12
 • Țăranul tot țăran rămâne (nu mă refer la agricultori, fără de care nu am avea ce mânca). Domnul care filmează are un limbaj de mahala și educație ciobănească. Face de rușine telcenii.

  33
  51
  • ares parcă era vorba că nu mai postezi aici dscă nu sa întâmplat nimic grav pe centura Becleanului anul trecu şi nu sa întâmplat aşa că hai pa cu cicoteca ta ci tot !

   27
   3
  • Nu am spus așa ceva niciodată, arată-mi unde am scris că nu mai postez! Ca fapt divers, din primăvară intră in modernizare și consolidare noua centură (porțiunea de drum care o ia la vale).

   2
   17
  • ares, Eu te înțeleg perfect dacă tu eşti puturos şi stai la oraş ca un asistat social la bloc sau la casă fără curte fără resurse de apă şi fără să produci nimic doar învârți nişte hârti este índreptățit să plăteşti apa de robinet şi apa de canal cu fecalele tale cu care poluezi natura plus gunoiul ” putoarea şi prostia se plătesc ” însă nu este justificat ca un țăran care are apa lui care recirculă gunoiul în natură să plătească pentru lucruri pe care deja le are . Azi mâine voi putori ordinare poluante o să-l puneți să plătească şi aerul pe care îl respiră.

   20
   3
 • Apa se plătește peste tot in lume. Plata apei este OBLIGATORIE !!!!!!!!!
  Faptul ca o conducta s-a fisurat reprezintă o normalitate!!! Peste tot se fisureaza nu doar la Telciu, fie din cauza frigului, fie din cauze tehnice, si putem constata asta pe drumurile județului si nu numai. Se înlocuiește, fără mediatizare!
  Prefer circul cu animale autentice…

  17
  61
  • În foarte multe localități din lumea asta şi din țară unde comunitățile locale şi-au făcut rețele de apă din izvoarele lor APA ESTE GRATUITĂ.
   La noi este un paradox prin acest sistem pe lângă că se fură apa din izvoarele unor comunități pentru a fi dată la alți comunitatea jefuită astfel nu are nici apă şi mai trebuie să şi plătească pentru asta.

   24
   3
 • Doar pe vremea bolsevicilor se amendau si erau dusi cu duba la sectie ca intigau. Pai daca protestezi ca ceva nu este in regula inseamna ca instigi??? Daca deranjezi partidul asta patesti, te cheama la sectie sa te inmoaie. Dar aia din partid care instiga populatia ca sunt incompetenti ca sunt hoti, pe nu-i chemati la sectie?

  54
  9
  • La noi în Bistrița sunt doar snobi papălapte care acceptă cu resemnare toate măgăriile făcute de politruci în sperața că la viitoarele alegeri poate că vor apare nişte oameni mai deştepți.

   34
   1
 • Dacă primarul din Telciu şi consilieri locali aveau măcar bunulsimț sã întrebe locuitorii din Telciu potențiali beneficiari ce vor altfel stăteau acum lucrurile aşa că acum toate lucrurile se sparg în capul lor. Aviz şi pentru celelate UAT-uri inclusiv Bistrița.

  14
  3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.