Actualitate Recomandări

Fără cozi la ajutoare pentru încălzire. Au crescut veniturile şi bistriţenii nu se mai încadrează

La Bistriţa, numărul cererilor pentru ajutoare de încălzire a scăzut la jumătate faţă de iarna lui 2016. Primăria Bistriţa pune situaţia pe seama faptului că unora le-au crescut veniturile şi îşi pot plăti singuri facturile. Pe de altă parte, legea interzice să primeşti ajutoare dacă deţii maşină, iar în ultimul an oricine a vrut un autoturism, fie el cât de vechi şi de rău, şi l-a putut procura.

„La ora actuală, avem 220 de cereri pentru ajutoare de încălzire a locuinţei cu gaze naturale, patru cereri pentru încălzire a locuinţei cu energie electrică şi 16 cereri pentru încălzirea locuinţei cu lemne. Au crescut veniturile, oamenii şi-au făcut calcule şi a constatat că fie depăşesc cuantumul de 615 lei pe membru de familie, fie au reuşit să adune depozite mai mari de 3000 de lei sau deţin bunuri care exclud de la acordarea ajutorului pentru încălzire (ex. maşini -n.r.). Comparativ cu anul trecut, a scăzut cu 50% numărul cererilor pe fondul creşterii veniturilor. Legea e neschimbată de câţiva ani”, a spus Radu Dreptate, şeful Direcţiei Municipale de Servicii Sociale.

Întrebat dacă oamenii nu sunt îngrijoraţi de anunţatele scumpiri ale preţurilor la utilităţi, Radu Dreptate a răspuns: „În momentul de faţă, la sediul Direcţiei Municipale de Servicii Sociale nu se constată o agitaţie. Probabil oamenii şi-au făcut calcule şi au constatat că nu va fi aşa de mare creşterea sau se vor reorienta spre alte costuri care le vor permite să supravieţuiască şi să-şi continue viaţa de zi de zi”.

În 2011, s-a decis că românii care au drujbă, maşină, motoretă, scuter, depozite bancare de peste 3.000 de lei sau trei vaci nu pot primi ajutoare la încălzire, potrivit normelor de aplicare a OUG 70/2011 ce reglementează „măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece”.

Nu pot primi ajutor nici cei care au un teren mai mare de 1.000 de metri pătraţi la oraş şi 2.000 de metri pătraţi la sat, chiar dacă este vorba de terenul pe care se află locuinţa. Nici deţinătorii de terenuri arabile, forestiere, de fâneţe, vii, livezi, grădini de legume şi flori cu suprafeţe mari nu se califică pentru a primi ajutor de încălzire. Excluşi de la ajutoarele de încălzire sunt şi cei care au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei sau mai mult de trei vaci, cinci porci, 20 de oi sau capre sau 15 familii de albine.

Pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile pe propria răspundere privind componenţa familiei şi veniturile acesteia, primarii pot face, prin sondaj, anchete sociale.

18 comentarii

 • numai in romania se numeste ajutor social
  in alte tari renta minima salar minim …

  V-as coase la gura cu sfoara, vreau sa va doara
  Sa ne mintiti doar din priviri, pentru ultima oara
  Iubiti-ne, cum iubiti parfumurile tari
  Cand va numim tarfe politice, calai si mercenari

 • Văd că tot săracii sunt țapii ispăşitori pt. că nu avem autostrăzi, creşe sau stadion. Are omul o rablă de masină cumparata cu 500 euro, achizitionata de nevoie, pt. că trenul sau autobuzul nu circulă prin satul lui şi îi luati ajutorul pt. incalzire.
  In loc sa luati pâinea de la gura saracilor ar trebui să impozitati LUXUL ( vilele, piscinele, palate, unii au masini Porsche, Ferrari, Lanborgini, aceste masini ar trebui să aibă accize de 10-50% din valoarea masinii) Unii printre care si Pomohaci au 5 case, sunt o groaza de politicieni si afaceristi care nu sunt impozitati suficient.
  Nu luati bănutii săracilor, luati banii celor care trăiesc in lux.
  Habar nu aveti ce taxe plătesc bogatii in Danemarca, Suedia, Norvegia. Taxe pe vapoare, taxe pe Volvo-ul sotului si SAAB-ul sotiei, taxe pe proprietati.
  In Romania bogatii sunt lăsati să păstreze o felie prea mare de tort. O felie atât de mare, incât nu sunt in stare să o mănânce.
  Nu ma intereseaza cine conduce tara dacă e PNL sau PSD , un academician sau un chelner, atâta timp cât impozitează LUXUL.

  • Hai sa lasam la o parte pe cei care fura tot ce misca si prin aceste actiuni ilegale au devenit bogatii la care te referi, sa lasam deoparte si pe cei care cu adevarat sunt batuti de soarta pentru ca nu pot razbate oricat s-ar zbate ei. Dupa ce am exclus aceste categorii mai raman doar 2 in opinia mea, cei care muncesc de dimineata pana tarziu in noapte si cei pe care nu ii mai scoti din crasme, santuri, scandaluri… etc. Din ceea ce spui tu, cei care muncesc vor fi limitati a se dezvolta din cauza masurilor propuse de tine si vor fi incurajati ceilalti de care te impiedici la tot pasul si pe care ii apuca rasul daca tu iti permiti sa le propui un loc de munca. Nu mi se pare corect ca tu, cel care muncesti din greu sa fi taxat sa te usture iar eu care sunt un lenes, alcoolist, scandalagiu sa fiu iertat de toate cele, sa mi se dea de toate pentru simplu fapt ca imi place sa primesc fara sa dau nimic.

  • @aiurea
   Sunt unii care au venituri foarte mari în comparatie cu restul populatiei: avocați, stomatologi, agenți imobliliari, directori de bancă sau directori la marile companii private, piloți, chirurgi plastici privați, dezvoltatori imobiliari etc. Acesti oameni câstigă cel puțin 30.000 lei pe lună şi chiar dacă muncesc din greu şi nu au înşelat pe nimeni, trebuie impozitati. Atât venitul cât şi proprietățile. Au de unde să platească, pot de exemplu să meargă in concediu de doar 5 ori in loc de 6, pot să stea la hotel de 4 stele in loc de 5, pot să îsi ia un Volkswagen in loc de AUDI etc.
   Nu mi se pare normal ca unii să câstige asa de multi bani, iar bunurile comune: oraşul, strazile, gradinitele, stadionul, transportul in comun să fie sub orice critică.

  • @Adrian C.
   Stii cine sunt cei care ii hulesc pe cei saraci? Cei saraci sau aproape saraci. Prin saraci ma refer cei care castiga putin, sub salariul mediu.

  • Deci saracii se hulesc intre ei si sis vor raul. Nu vor ca altui sarac sa ii creasca veniturile sau sa aiba ceva beneficii. Asta e lumea.

  • Mai desteptele, strazile, gradinitele…arata dezastruos nu pentru ca sunt impozitele mici, ci pentru ca cei de la conducerea au furat si fura banii comunitatii. Fura si cheltuie banii aiurea pe lucrari proaste si extrem de scumpe ca sa poata ei sa-si umple buzunarele.

 • ce cred eu cu propaganda asta pornita in media centrala

  e criza de forta de munca nu mai gasim scalvi hai sa le taiem ajutoru ala mizer de 200 roni / la munca cu ei !!!
  dar astia nu sunt asa prosti o sa mearga la munca in vest si o sa creasca pibu acolo

  • Consider ca e sub demnitatea unui om apt sa primeasca pomana .
   Iar daca sunt capabili sa ridice pib-ul in alta tara , DE CE refuza sa munceasca aici ?

 • inca o teapa trasa romanilor de PSDragnea… au crescut veniturile cu 10 lei tocmai ca sa nu se mai incadreze oamenii la ajutor social (cei care meritau ajutorul)

 • de ce să fie impozitați mai mult cei care câstigă cinstit mai mult.
  Este ca si cum i-am obliga să doneze altora din munca lor.
  Impozitarea trebuie să aibă la bază principii corecte, egal aplicate.
  Cel ce muncește și câștigă mult plăteste impozit pe venitul său, fără deducerile acordate celui ce câstigă puțin.
  Sa ne învățăm cu inegalitatea cu care ne-am născut.
  Altfel, era bine când era rău, pe vremea lui ceausescu.

  • Pentru ca toti studentii să beneficieze de bursă de studii de 500 lei pe lună.
   Pentru ca toți ciungii să primească proteze
   Pentru ca toți surzii să primească aparate auditive.
   Pentru ca copiii din centrele de plasament să poată merge in excursie.
   Pentru ca toți copiii bolnavi de cancer să se poată trata in România gratis, fără a fi nevoie de donatii sau de alergări pt. spitalul copiilor.
   Altfel doar cei cu bani vor avea acces la aceste bunuri şi servicii.
   Sistemul actual de taxe si impozite nu permite finantarea acestor lucruri. Nu poti mări taxele si impozitelor celor care câstigă mai putin de 5.000 lei, aşa că esti nevoit să găsesti banii in altă parte.

  • Adrian C., mai omule tu esti disperat sa se mareasca taxele si impozitele.
   Ba, tu esti contra populatiei si pro parlamentari.
   Tu esti contra oamenilor de rand si pentru indemnizatii si pensii nesimtite la guvernanti.

 • Ati uitat sa mentionati valoarea cu care slrijina un pensionar cu venit foarte mic! Alo e 20 de lei pe luna! Cu sau fara ei??? Deci sa nu va mire de ce lumea nu mai are nevoie de ei….. E mai scump taxiul pentru o batranica sa ajunga la sediu sa si completeze cererea decat suma alocata pentru incalzire!! Guvern si conducatori de nimica! Ei ce ar spune sa primeasca 20 lei pe luna ……?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.