Economie Social

Fermier din județul Bistrița-Năsăud: Am fost umilit în ultimul hal. O să pun lacătul pe fermă

Crescătorul de vaci Vasile Clabău din județul Bistrița-Năsăud a spus la Agro TV, că-n ultimii 9 ani, a fost umilit în ultimul hal, că deciziile luate de șefii de la Agricultură l-au adus în punctul de a pune lacătul pe fermă și de a-și duce vacile la abator. 

”Anul trecut am avut 25 de vaci de lapte la controlul oficial al producției, predau undeva la 15 tone de lapte, iar domnul Daea, prin inteligența lui, m-a lăsat fără subvenție. Știți că în toamnă, domnul Daea ne-a dat o derogare să scoatem mai repede vacile neproductive din fermă, iar acum în lege a pus să avem 75% (crescătorul se referă la ajutorul de 73 euro/vacă n.r.). Eu din 25 de bucăți am scos șapte vaci care nu mai erau performante, dar aveam alte juninci care intrau. Am rămas fără subvenție, fără ANT, fără nimic. Sunt vaci cu genetică, din Olanda, inclusiv azi am dus cinci la abator; mai am patru și le-am lichidat. Mai am și 15 juninci gestante pe care urmează să le vând dacă găsesc tren, dacă nu, tot abator.

Am pus pe picioare o fermă cu bani din munca mea proprie și am fost umilit nouă ani de zile în cel mai mare hal. (…) În ultimul hal am ajuns. Vaca care nu produce se încadrează la subvenție, iar eu, care am produs o cisternă de lapte în fiecare lună, pe PFA, cu acte în regulă, m-au lăsat fără. Și în 2018, când am adus de pe Olanda, pur și simplu printr-o lege absurdă am fost lăsat fără SCZ (sprijin cuplat zootehnic n.r.), am luat numai pentru patru juninci. Să vină domnul ministru cu mine în emisiune, că el spune că ascultă vocea fermierilor. Să vină să vedem câtă performanță are dânsul și câtă performanță am avut eu, cu 3 IFN-uri, cu bănci, cu muncă în străinătate; am susținut o fermă zootehnică de vaci, iar el și-a bătut joc în ultimul hal. Am produs 15.000-20.000 de litri de lapte în fiecare lună și am fost umilit”, a declarat Vasile Clabău, la Agro TV.

Crescătorul de vaci este supărat, așa cum sunt mulți crescători, din cauza condițiilor de eligibilitate stabilite pentru ajutorul acordat crescătorilor români de bovine care au avut de suferit din pricina situației.

Plata ajutorului de 73 euro/vaca adultă va începe în luna mai 2023, astfel încât banii să ajungă cât mai repede în conturile crescătorilor de vaci, a anunțat Ultima zi  pentru primirea cererilor la APIA de la crescătorii de bovine care solicită acest ajutor a fost 23 martie 2023. 

„Pentru vaca de lapte au fost depuse 12.000 de cereri, județele Bistrița-Năsăud, Suceava, Cluj, Mureș sunt cu cele mai multe cereri. Aceste plăți trebuie făcute până la sfârșitul anului, dar undeva în luna mai vom reuși să facem aceste plăți pentru ca banii să ajungă cât mai repede la fermieri. Pentru zona montană, minim 5 capete vaci adulte trebuie să fie eligibile, iar pentru celelalte zone, minim 10 capete vaci,” a anunțat șeful APIA. 

Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022 este acordată în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

9 comentarii

  • Daea ? Cel mai mare mimcinos … un orator comunist care stie sa isi pupe in cur sefii de partid …..

 • Atâta poate produce fsn. Ăștia sunt competenții cu care ne amenință de fiecare dată, iar ce să vezi, unii naivi, foarte mulți de altfel, îi votează tot la patru ani. Cam ce merită să aibă o țară care, fără absolut nicio fărâmă de logică, de peste 33 de ani îi votează exact pe aceiași derbedei securiști, inculți, hoți și lepre?! Oare nu merită să aibă exact ce are? Putregaiul este la noi și nu la alții! Putregaiul și corupția sunt apanajul acestor nulități analfabete aflate la cârmuirea unei așa-zise țări găsite într-o derivă totală. Gândiți-vă doar la faptul că în ultimii opt ani, halucinant, dar băieții știu ce fac, patru firme de asigurări au dat faliment, exact după aceeași regulă brevetată. Oare cu girul cui, vă întreb eu? Toate acestea desfășurându-și activitatea sub strictul „control” al ASF. Veți spune că ce legătură au ASF-ul și asigurările cu subiectul articolului de față. Are. Și încă cum. Metoda e brevetată în toate domeniile: asigurări, agricultură, infrastructură, sănătate, educație etc. Noi doar culegem roadele. Incompetența, corupția, curvăsăraia, nepotismul, slugăreala și securismul, nimic de mirare, aici conduc. Ați vrut fsn, aveți fsn și efectele unor astfel de secreții umane! Cum ați vrea să funcționeze o țară condusă de unii precum: dănciucă, iohanus, ciolacul și cohoarta de flămânzi hoți și analfabeți plasată în spatele acestor „genii”?

  29
  7
 • Aici nu e doar Daea de vina. E un intreg sistem pornind de sus pana jos la Apia la Directia Agricola conduse de aceeasi oameni, aceleasi increngaturi politice. Nu-i misca nimeni de pe functii. Lumea si uita de ei. Nutu Tabara de la Directia Agricola e acolo de ani buni, ati auzit conferinte, atitudini, reforme ? Chiar si local se pot face reforme, cum vorbesti cu agricultorii, cum ii consiliezi, cum ii ajuti.
  Iar cazul de sus e exemplu perfect de miserupism al functionarilor. In loc sa vii in ajutorul lui, daca a gresit, nu s-a incadrat in norme etc, ce face statul ? Il taxam, il taiem de la plata.
  Reforma statului inseamna ca si functionarii sa fie in slujba cetatenilor.
  Dar greu cand se voteaza aceeasi oameni.

  33
  7
 • Ce frumos mințim lumea, domul din poveste minte cu nerușinare, el și-a trimis vacile la abator și vândut pt că fii dumnealui nu mai vor să muncească în fermă, e drept că 25 la sută de trimis la abator e mult, in mod normal in o ferma care are management cat de cat se duce 10 la sută …. Rușine pentru că se minte lumea și puțin îmi masa de orice politica ….dar nu lătrăm degeaba…

  27
  5
 • Aici ar merge o verificare serioasa din partea institutiilor statului abilitate și sa vedem adevărul. Un drept la replica serios și chiar sancțiuni pentru minciuni, denigrare și dezinformare. „Vulpea dacă nu ajunge la struguri spune ca sunt acri”. Dar noi, nu trebuie sa sărbătorim ziua mincinoșilor numai de 1 Aprilie, ci în fiecare zi. Eu nu am nicio treaba cu partidele politice dar ministrul Daea este foarte silitor comparativ cu bugetul pe care-l are.

  10
  7
 • Foarte bine punctat cand va referiti la ziua mincinosilor , zilnic , denigrare si dezinformate cand va teferiti la domnul silitor ministru Daea care avea un buget micutz jnsinte de a si angaja fiica si nevasta la stat.
  Un ministru foarte grijuliu cu principii foarte silitoate!
  Plimba ursu!

  7
  3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.