Recomandări Social

Se apropie Festivalul Celtic Transilvania 5. Ce surprize vă așteaptă la Băile Figa

Asociația Celtic Transilvania, în colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Beclean, organizează în perioada 20-22 iulie, pe platoul din fața Complexului Balnear Băile Figa (Satul Celtic), a V-a ediție a Festivalului Celtic Transilvania, care aduce pe afiș 26 de trupe și artiști, 7 trupe de reconstituire istorică, târguri și expoziții, dar și un cros.

Accesul este gratuit.

Participanții vor avea parte de o tombolă la care pot câștiga premii importante. Totodată, doritorii vor avea o oră de accest gratuit în Complexul Balnear Băile Figa, doar pe baza documentelor de identitate.

Pentru ediția din acest an a festivalului se va reconstitui un car celtic, la scară 1:1, prin proiectul cu finanțare nerambursabilă de la CJ ”Carul celtic. Reconstrucția unui atelaj antic”. Carul celtic de luptă va fi funcțional și folosit în scopuri demonstrative pe durata festivalului, urmând să fie tras de cai și condus de războinici. În 2016, a fost realizată macheta satului celtic.

Ce va fi

”Festivalul Celtic Transilvania este un eveniment complex, unic în România, şi chiar în estul Europei, în care se combină armonios activitățile de reconstituire istorică a perioadei celtice a Transilvaniei cu muzică folk, rock și metal. Acesta este un eveniment pentru întreaga familie, de la nepoți la bunici. Dacă iubești muzică folk, rock și metal, reconstituirea istorică, în special din perioada celtică a Transilvaniei, îți place să stai la cort în mijlocul naturii, urăști să asculți artiștii preferați în spații închise sau îngrădite, să stai la cozi imense, urăști să fii departe de scenă și nu poți întră în contact cu artiștii, atunci Festivalul Celtic Transilvania este exact ceea ce cauți!

În fiecare dintre cele trei seri ale festivalului veți avea parte de concerte ale unor trupe sau artiști valoroși. Doar aici poți fi aproape de scenă sau să interacționezi cu artistul la o bere, într-un cadru natural, amical. De asemenea, în cadrul acestui eveniment ne propunem să aducem în atenția publicului, printr-o atmosferă inedită, aspecte mai puțin cunoscute ale viețîi celților și a altor civilizații antice care între sec. VI. I.Hr. – IV D.Hr. au trăit în imediată apropiere a orașului nostru. Ai ocazia să vezi pe viu istoria care ai citit-o în cărți, sau să afli lucruri noi, inedite.

Cei veniți din alte localități pot campa la cort în imediată vecinătate a locației noastre, se pot caza la cabanele din satul de vacanță Băile
Figa sau la multitudinea de pensiuni din zonă. Deci nu uitați, în perioada 20-21-22 iulie 2018 pregătiți-vă să petreceți 3 zile şi 3 nopți de neuitat, la un festival unic, într-o atmosferă unică!

Pornind la drum cu prima în anul 2014 ca o „petrecere” locală, am ajuns pas cu pas să devenim un festival internațional de calitate, recunoscut ca etalon de calitate între festivalurile de gen din Europa. În fiecare an primim solicitări de participare de la muzicieni și reenactori din diverse țări, din întreagă lume, ceea ce înseamnă o recunoaștere a valorii și dimensiunii culturale a acestui festival. După ediția a III-a, Festivalul Celtic Transilvania a fost nominalizat la premiile Metalhead Award la categoria „Best Romanian Emerging Festival”, având ca oponenți festivaluri comerciale puternice. Nu doar că am fost nominalizați, dar am ajuns și în finală, în top 5, unde ne-am clasat pe locul 2 lăsând în urmă nume grele din domeniul show biz-ului muzical, la categoria festival.

La fel ca și la precedentele ediții, festivalul va avea două componente distincte care se completează reciproc, activitățile de reconstituire istorică și concertele de muzică folk și rock. Publicul participant la eveniment va putea cunoaște prin intermediul conferințelor, workshop-urilor și spectacolelor caracteristici ale modului de viață din perioada epocii La Tene precum folclorul meșteșugurile acestei civilizații. De asemenea, la ediția care urmează se va pune accent pe activitățile reconstituire istorică și pe impactul vizual al acestor activități.

Locația festivalului a fost atent aleasă, pe platoul de vis-a-vis de Băile Figa, o zona pitorescă la margine de pădure, de unde se văd în depărtare munții care stau de straja. Vecinătatea cu Băile Figa este ideală pentru festivalul nostru în ideea că vom avea un aflux important de public și din rândul turiștilor veniți în stațiune. În aceea perioadă, conform statisticilor din anii trecuți, se vor afla în stațiune în jur de 8-10.000 de persoane pe zi. Estimăm că vor participa la activitățile desfășurate în cele trei zile ale festivalului în jur de 5.000-6.000 de persoane pe zi, public fidel, venit special pentru festival. Facem aceste estimări pe baza datelor de la edițiile trecute, și creșterilor evidente de la an la an. Acestui public se vor alătură și un număr important turiști veniți în weekend la Băile Figa”.

Programul festivalului

Reconstituire istorică

Publicul va avea parte de o serie de activități de reconstituire istorică legate de specificul perioadei pe care dorim să o aducem în discuție și vor fi structurate astfel încât să fie pe placul tuturor categoriilor de vârstă.

1. Activități demonstrative: expozițîi îmbrăcăminte celtică; demonstrații de lupte 1 la 1, 2 la 2; demonstrații de tir cu arcul; demonstrația cavaleriei dacice; demonstrații de luptă ale celților; lupte de gladiatori; prezentări de arme, prezentare viață militară garnizoană romană, organizare și tactică militară romană, lupte între barbari și romani, activități artistice romane și barbare (dansuri, muzică)

2. Activități interactive cu publicul (copii și adulți): de tir cu arcul; aruncarea cu sulița; jocuri dacice; jocuri celtice, atelier de țesut la război; atelier de prelucrare a lemnului; atelier de confecționare a camășilor din zale de fier; atelier de confecționat podoabe; atelier de fierărie.

Aceste activități vor fi susținute de către trupe de reenactment din țară și străinătate, alcătuite în principal din specialiști, arheologi și istorici, pentru o reconstituire istorică cât mai apropiată de realitate. Reconstituirile se vor desfășura pe baza informațiilor și datelor științifice provenite din cercetări. Grupările prezente la ediția 2018 vor fi : 1. HISTORIA RENASCITA (România) 2. GETO-DACII DIN MOLDOVA (România) 3. AMICII MUZEULUI (România) 4. TERRA CELTICA (Polonia) 5. LATEN ART (Cehia) 6. CASTRVM NOVIS (România) 7. OMNIS BARBARIA (România). 8. VIRTUS ANTIQUA (România)

Concerte folk/rock

Pe lângă activitățile demonstrative și interactive, în ediția a V-a un loc important îl ocupă și activitățile concertistice grupate pe genuri muzicale (folk, celtic și rock), activități cărora li se vor aloca câteva ore în fiecare seară a festivalului. Concertele vor fi susținute de artiști în vogă ai genurilor alese, atât din România cât și din străînătate, invitați pe criterii valorice nu comerciale. Din numeroasele solicitări de la diverse trupe și artiști atât din România cât și din străinătate am ales câteva conform unor criterii valorice și pe baza preferinței publicului. Artiștii aleși să concerteze sunt:

1. IRDORATH ( Belarus) – fantasy folk – una dintre trupele în vogă în Europa fiind invitați permanenți la marile festivaluri de profil

2. ALTAR OF OBLIVION (Danemarca) – maeștrii danezi ai genului epic doom metal

3. PLEMYA (Belarus) – experimental etno metal – trupa descoperită și lansată de către noi la ediția 2017 a festivalului celtic, în prezent cea mai în vogă trupa pe segmentul genului

4. VRANI VOLOSA (Bulgaria) – cea mai titrată trupa din Europa a genului pagan metal

5. SELFISH MURPHY (România) – celtic punk. Trupa românească care dă lecții de muzică celtică chiar și irlandezilor. Se vede acest lucru din calendarul încărcat al turneelor europene susținute în fiecare an

6. BEAUTY AND THE RAȚ (România) – alternative/grunge

7. ERA DIVINĂ (România) – simfonic metal

8. AETHER (Polonia) – melodic death metal – trupa descoperită și lansată de către noi la ediția 2017 a festivalului

9. HTETHEMETH (România) – experimental metal – ceam mai originală trupă din România, a reprezentat țară noastră la vestitul festival Wacken din Germania

10. ZNICH ( Belarus) – folk metal – o trupă cu peste 20 de ani vechime, maeștrii folk metalului din Belarus

11. HAMYRIS (România) – melodic death metal – trupă descoperită și lansată în 2016 la festivalul celtic

12. SYN ZE ȘASE TRI (România) – simfonic black metal – cea mai titrată trupă a genului din România. Pe ultimul lor album au fost invitate să cânte cele mai mari nume ale scenei rock din România, Nicu Covaci, Kempes, Aura, etc.

13. CORBU (România) – etno rock

14.OPEN ACCES (Polonia) – simfonic folk metal

15. NIBURTA (Ungaria) – folk core metal – Cea mai titrată trupa a genului din Ungaria

16. HOK-KEY (Belarus) – folk metal – alături de Znich sunt considerați părinții folk metalului din țara lor

17. ANDREW MCGUINNES (Irlanda) – irish folk rock – politician și rocker în același timp a fost primarul orașului Kilkenny și unul dintre cei mai înfocați promoteri ai României în străinătate. Andrew va fi la a 4-a lui prezență în cadrul festivalului celtic

18. HIRAETH (România) – melodic death metal

19. THERMAL FAULT (România) – heavy metal

20. VERONICA FIZEȘAN (România) – simfonic/opera metal – prim soprană a Operei Române din Cluj, Veronica va pregăti special pentru festivalul celtic câteva bijuterii ale genului metal într-o altă manieră interpretativă

21. CELTIC FAIRIES (România) – lied/opera/rock/metal – un proiect care a luat naștere la inițiativa noastră și va fi o surpriză pentru public. Proiectul este un duet între Veronica Fizeșan, soprană a operei din Cluj și Gina, membră a Asociației Celtic Transilvania și vocalistă în trupa black metal Ethernus.

22. AN THEOS (România) – folk metal – pionierii genului în România

23. SYMPHRESS (România) – progresiv rock

24. GAV (România) – heavy metal – Trupă tânăra din Cluj descoperită și susținută de către Celtic Transilvania

25. TENEBRES (România) – black/gothic metal

26. AEON SUN (România) – gothic/black metal

Târguri și expoziții

În cadrul festivalului vor fi organizate standuri cu produse de artizanat la care vor fi invitați artizani și meșteșugari populari să își expună/vândă creațiile, standuri cu produse tradiționale alimentare, standuri cu produse ale sponsorilor, standuri informative, etc.

Activități sportive

În cadrul ediției din acest an publicul va avea parte și de întreceri sportive, respectiv un cros organizat în colaborare cu o asociație sportivă. Traseul crosului va fi stabilit în perioada premergătoare evenimentului și se va desfășura în imediată vecinătate a Băilor Figa. Ne propunem ca acest traseu să pornească de la intrarea în Băi și să continue prin pădurea Figa înspre localitatea Rusu de Jos și retur. Concurenții vor fi recompensați cu diverse premii.

Publicul țintă

”Principalul public țintă îl dorim un segment cât mai larg din populația județului, în principal ne dorim prezența tinerilor, a familiilor cu copii, părinți și bunici, deoarece evenimentul a fost gândit ca o manifestare inedită pentru întreagă familie și pentru categorii largi de vârstă. Altă categorie țintită este publicul pasionat de istorie și reenactment din întreagă țară și iubitorii de tradiții arhaice. Am lăsat la urmă categoria cea mai mare de participanți pe care îi atrage festivalul Celtic Transilvania, fani ai muzicii folk, rock și celtic din întreagă țară și din țările vecine. Îmbinarea activităților este inedită dar binevenită, oferind publicului care vine pentru muzică o porție bună de istorie pe viu, iar cei care vin pentru partea istorică festivalul le oferă bonus o paleta largă de concerte din diverse genuri”.

Avantaje

”O oportunitate de a face cunoscut orașul nostru și atracțiile sale turistice Băile Figa, Herghelia, castelele și conacele Bethlen, Cimitirul Bethlen, Cimitirul evreiesc și alte locuri frumoase din împrejurimi, unui public care în alt context nu ar fi venit la Beclean și nu ar fi cunoscut aceste atracții. Ne referim aici la pasionații de istorie dintre publicul țintă și de fani ai muzicii și formațiilor din oferta concertistică a festivalului. De asemenea, turiștii veniți în localitatea noastră și implicit la Băile Figa vor avea o alternativă în plus pentru a se simți bine împreună cu familia. Considerăm că o bună promovare a obiectivelor turistice în perioada festivalului va face ca o mare parte dintre participanți să revină la Beclean și în alt context, pur turistic, sau să facă cunoscută oferta turistică rudelor, prietenilor, etc., acest lucru însemnând un câstig pentru bugetul local și imaginea orașului.

Acesta este un fapt concret deoarece o mare parte dintre cei prezenți special la festival ne-au semnalat faptul că s-au întors împreună cu familia sau prietenii pentru relaxare la Băile Figa. Festivalul Celtic Transilvania reprezintă un plus pentru orașul nostru în principal și pentru județul Bistrița-Năsăud în general atât din punct de vedere al impactului turistic cât și cel economic. Făcând un simplu calcul după ediția 2017, din cele peste 3.500 persoane public fidel să considerăm că aceștia cheltuit fiecare în medie 100 lei pe zi (cazare, acces la Băile Figa, mâncare, băutură, suveniruri) de aici reiese că în cele 3 zile de festival aceștia au lăsat în Beclean 1.050.000 lei, deci aproximativ 235.000 euro. Aceste venituri sunt împărțite între administrația locală prin contravaloarea biletelor de acces la Băile Figa și comercianții locali prin plata serviciilor de cazare și a produselor cumpărate de către participanți. Putem spune că în acest fel cheltuielile de susținere a festivalului sunt recuperate și generează profit pentru comunitatea locală, în plus generează și imagine pozitivă orașului Beclean și județului nostru”.

Live pe ecrane la scenă, dar și pe internet

Concertele vor fi filmate cu mai multe camere și transmise live pe ecrane led montate în lateralele scenei. De asemenea, concertele vor fi uploadate pe Youtube, pe pagina de Facebook a Asociației Celtic Transilvania și pe pagina festivalului.

De ce un festival celtic la Beclean?

”Una dintre cele mai fascinante populaţii ale Europei antice au fost triburile celtice. Răspândiţi din insulele britanice până în Asia Mică, aceştia au sălăşuit pe arii largi în Europa, inclusiv pe teritoriul Daciei. Prezenţa lor pe actualul teritoriu al României este semnalată, pentru prima oară,în a doua jumătate a sec. IV î.Cr. În procesul lor de migrare, celţii au urmat două rute, una de-a lungul Dunării, iar cealaltă de-a lungul munţilor Carpaţi. Unii vor rămâne pe teritoriul carpato-dunărean, unde vor întemeia oraşe, pe care Ptolemeu le consemnează pe harta sa.

La sfârşitul sec. IV î. Chr. are loc o avansare a acestora spre centrul Transilvaniei. Aici ei vor controla zonele cele mai fertile pentru agricultură şi creşterea animalelor, valorificând resursele de fier şi argint, precum şi bogatele zăcăminte de sare. După o perioadă de conflicte armate între pătura dominantă celtă şi populaţia autohtonă a dacilor, între ele s-au stabilit raporturi de convieţuire. Arheologic, s-a constatat un transfer firesc de forme şi tehnici noi catre populaţia dominată şi comunităţile dace. Inventarul mormintelor atestă poziţia specială pe care o aveau războinicii, în special anumiţi şefi ai clanului înmormântaţi cu armele şi veşmintele lor bogat ornamentate. Deşi cultura celţilor stabiliţi în zonele transilvane aparţine tipologic culturii celte central-europene şi occidentale, anumite caracteristici sunt rezultatul unei „contaminări” produse prin impactul cu populaţiile locale cu care au venit în contact.

Una dintre cele mai importante necropole celtice din Transilvania este cea descoperită în localitatea Fântânele din judeţul nostru, cu peste 100 de morminte cercetate. Au fost stabilite trei puncte cu descoperiri funerare pe o distanţă ce nu depăşeşte 5-6 km. Căpeteniile, războinicii și femeile erau înhumate în trei tipuri principale de morminte: 1. Morminte de inhumaţie; 2. Morminte de incineraţie în groapă; 3. Morminte de incineraţie în urnă. Pe lângă resturile umane, din morminte au fost recuperate diferite materiale arheologice, în special vase ceramice, unele conservate impecabil, dar şi mai multe obiecte de podoabă din bronz/fier sau cu întrebuinţare casnică.

Pentru acest spaţiu, care corespunde din punct de vedere administrativ judeţului Bistriţa-Năsăud, sunt înregistrate un număr însemnat de alte necropole celtice, identificate în perimetrele localităţilor Dipşa, Cepari, Galaţii Bistriţei, Archiud, Şopteriu, Orosfaia. Pe lângă cimitirele amintite, în zona Bistriţei se mai cunosc o serie de materiale, foarte probabil desprinse tot din morminte.

Asociaţia ” Celtic Transilvania ” Beclean vine astfel în faţa publicului cu o poveste nouă, inedită pentru meleagurile transilvănene, acea a celţilor. Într-o Europă ce se doreşte a fi unitară, însă marcată încă de ,,traume’’ naţionale, povestea celţilor poate un frumos exemplu de liant între diferitele părţii ale continentului. Alegerea oraşului ca punct central al activităţii noastre nu este unul întâmplător. Situat la periferia acestei enclave celtice de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, oraşul Beclean constituie un punct excelent în care să se desfăşoare un festival închinat memoriei acestor războinici.

Dacă momentan descoperiri arheologice sigur celtice lipsesc de aici, importanţa celor câtorva situri arheologice din arealul oraşului Beclean, unele contemporane cu aceştia, cum este cetatea dacică de pe Bileag, recomandă desfăşurarea unui festival tematic de anvergură axat pe reconstituire istorică şi muzică. Iar locaţia de desfăşurare a Festivalului Celtic Transilvania este una la fel încărcată de istorie, Băile Figa, locul unde se află una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale ultimilor ani din Europa, situl arheologic de exploatarea preistorică a sării. Descoperirile de aici atestă funcţionarea acestor exploatări şi în timpul prezenţei celţilor pe acest meleaguri. Plasat într-un context istorico-arheologic bine conturat, în apropierea unui sit arheologic de importanţă europeană, apariţia unui festival cultural de anvergură dedicat lumii celtice poate constitui o nouă atracţie şi provocare pentru publicul interesat de trecutul zonei Transilvaniei şi o bună oportunitate de promovare a Becleanului şi împrejurimilor sale” – dr. Radu Zăgreanu

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.