Festivalul Tradițiilor Țigănești, Târgul Meșteșugarilor și expoziție, la Muzeul Bistrița

Holistic

Ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, în popor ”Sfânta Maria Mare” – este specială pentru romii de pretutindeni, care sărbătoresc acest eveniment prin cântec, joc şi petreceri în stil propriu.

Joi 15 august, în curtea Muzeului Județean Bistrița are loc Festivalul Tradițiilor Țigănești și Târgul Meșteșugarilor, ediția cu nr. 19.

La ora 15.00 se deschide expoziția cu vânzare a meșteșugurilor tradiționale țigănești.

Începând cu ora 17.00, pe scena amenajată în curtea muzeului se va desfășura un spectacol de cântece și dansuri țigănești, susținut de ansamblul de dansuri țigănești din Sâncraiu de Mureș, ansamblul ”Ciobănașul” din Șieuț, soliști de la Lixeul de Muzică ”Tudor Jarda”, Marius Lăutaru și formația sa, Lucian de la Bistrița, Bucur și formația sa.

Sărbătoarea romilor este organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Partida Romilor Pro Europa.

Tot la 17.00, la Muzeu se deschide expoziția ME SEM ROM.

”Comunități rome este expoziția care ne oferă prilejul de a vorbi despre oamenii de lângă noi, parte a minorotății rome. Având o vechime care se pierde în istorie, această comunitate este menționată în memoriile personalităților bistrițene precum cele ale lui Oscar Skrabel care în Bistrița. Nostalgii citadine descrie comunitatea romilor bistrițeni în sec XX: Acoperișurile supradimensionate striveau parcă acele case sub povara lor și, cu toată vioiciunea adusă de mușcatele de la ferestrele mici și întunecate, aici totul părea în suferință și sărăcie. Această senzație era sesizabilă mai ales dimineața și în zilele de sărbătoare, când o liniște atotstăpânitoare, nefirească, dădea impresia unei străduțe părăsite, abandonate de curând. Zugrăvelile colorate ale caselor nu reușeau nici ele să ascundă crăpăturile și denivelările din ziduri, uimimd cu încăpățânarea lor de a rămâne în picioare, așa gârbovite cum erau. Denumirea de “Țigănime”, e atributa sinistrei străduțe, devenită ulterior Barbu Lăutaru.

Fotografii de arhivă, vocabular român-țigănesc (ms), obiecte de colecție specifice meșteșugurilor și preocupărilor romilor, costume tradiționale și instrumente muzicale de colecție, toate acestea vor reînvia o amintire, o experiență personală și comunitară în cadrul expoziției care va fi vernisată joi, 15 august 2019, de la ora 17.00, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, str. General Grigore Balan. Nr. 19, Bistrița”, anunță Complexul Muzeal.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Mama India

  Pe 15 august romii nu sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului ! Sărbătoresc Ziua Naționala a Indiei , patria mama !
  Sa nu- mi spuneti ca-i pura coincidenta !

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.