Cultură

Festivalul Tradițional al Romilor, de Adormirea Maicii Domnului, la Muzeul Bistrița

Marți 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, la Bistrița va avea loc Festivalul Tradițional al Romilor, ajuns la ediția cu nr. 22. Evenimentul se va desfășura în curtea Complexului Muzeal.

Pe scena în aer liber vor urca, începând cu ora 17.00, formații și ansambluri care vor prezenta, prin dans, tradițiile romilor.

Adormirea Maicii Domnului, în popor ”Sfânta Maria Mare”, este specială pentru romii de pretutindeni, care sărbătoresc acest eveniment prin cântec, joc şi petreceri în stil propriu.

Ziua de 15 august are o semnificație aparte pentru romii bistrițeni care, în trecut, organizau baluri în două restaurante renumite la vremea aceea: “Locomotiva” din apropierea actualului pietonal şi “Pescăruş”. Relaţia etniei rome cu fostele autorităţi comuniste nu a fost una bună întodeauna, aşa că la începutul deceniului 7 al secolului trecut, s-a decis ca evenimentul să fie organizat în comuna Budacu de Jos. După Revoluție, fostul preşedinte al Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, regretatul consilier judeţean Emil Neia Lăcătuş, a mutat balul la restaurantul “Liliacul” din parcul municipal. Din 2001, balul romilor a fost inclus în calendarul evenimentelor organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură. O vreme, s-a organizat și concursul “Miss Piranda”.

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.