Actualitate Social

„Fetele deştepte” din energie şi bărbaţii puternici din spatele lor. Câţi bani au câştigat cu 1-2 angajaţi fiecare

Judeţul Bistriţa-Năsăud are mai multe fete decât „băieţi deştepţi” care fac bani grei din energie. Şase din cele şapte firme premiate pentru producţia de energie electrică sunt conduse de femei care au, ce-i drept, în spate tot nişte bărbaţi cu influenţă în economia judeţului. În total, companiile de succes au doar nouă angajaţi, dar au făcut afaceri de circa 18 milioane de lei obţinând anul trecut profituri uriaşe. Iată clasamentul întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud pentru Topul Firmelor 2016.

Categoria „Întreprinderi mici”

Locul I – Ges Green Energy Specialist SRL Bistriţa, înfiinţată în 2003, având-o ca administrator pe Claudia Botoşer, şi ca asociaţi pe Iuliu Ciprian Pătraşcu (fiul familiei Pătraşcu, deţinătoarea firmei Fiscal Pătraşcu SRL)  şi Casa de Investiţii Alianţa SA (administrator Ioan Ksaba Kerekeş). În 2015, firma a avut o cifră de afaceri de 6,6 milioane de lei, un singur angajat şi un profit de 3,9 milioane de lei, cel mai mare de la înfiinţare. Casa de Investiţii Alianţa SA se ocupă de închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Firma obţine energie electrică prin intermediul panourilor fotovoltaice montate la Lechinţa.

Locul II – BN Solar Park SRL Bistriţa, înfiinţată în 2011, administrator Veronica Vlaşin şi asociaţi Casa de Investiţii Alianţa SA, Ges Green Energy Specialist SRL şi pe Zoltan Pasztor. Anul trecut, cifra de afaceri a depăşit 6,5 milioane de lei, profitul a fost de 3,7 mil. de lei, firma având tot un singur angajat. Şi această firmă face bani tot din panouri fotovoltaice.

Locul III – Hydrosilvania SRL Anieş, înfiinţată în 2013, condusă de Virginia Farcaş şi avându-i ca asociaţi pe Liviu Olariu şi Silvania Internaţional Prod SRL (parte a M.I.S. Grup). În al treilea an de la înfiinţare, firma a făcut afaceri de 1,9 milioane de lei, un profit de peste 165.000 de lei având doi angajaţi. Firma din acţionariatul căreia face parte şi avocatul Liviu Olariu, fiul fostului comisar şef Liviu Olariu, deţine o microhidrocentrala Izvorul Băilor.

Categoria microîntreprinderi 

Locul I – Green Mountain Energy SRL din Bistriţa, administrator Veronica Vlaşin şi asociaţi Casa de Investiţii Alianţa SA şi pe Zoltan Pasztor. În 2015, cifra de afaceri a fost de 2,4 milioane de lei, dar profit zero, datoriile fiind cifrate la 117.000 de lei. Compania are doi angajaţi.

Locul II – Romvoltaic SRL Bistriţa, înfiinţată în 2012, administrată de Dragoş Berbecariu şi cetăţeanul italian Luigi Cobianchi. Cifra de afaceri în 2015 a fost de puţin peste 220.000 de lei, iar profitul de peste 100.000 de lei. Firma nu are niciun angajat.

Locul III – Electric Prod SA Bistriţa, înfiinţată sub umbrela Electroplast în 2006 de Olimpia şi Alexandru Salanţă, administrată de cel din urmă. Cifra de afaceri a fost în 2015 de peste 200.000 de lei şi profitul de 11.000. Firma are doi angajaţi.

Locul IV – Biri Kin Bistriţa SRL din Şieu Măgheruş, înfiinţată în 2012 şi administrată de Felicia Elisabeta Piskolti. Firma a avut o cifră de afaceri de circa 119.000 de lei anul trecut şi un profit de 3500 de lei, dar şi un singur angajat. Proprietara acestei firme mai este asociată la firma Agricola SRL din Şieu Măgheruş (pe structura fostei Prisma) şi mai are împreună cu Toma Iosif Piskolti o firmă de îmbrăcăminte, încălţăminte, Quintet SRL.

Foto: arhivă

Etichete

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS