Actualitate

Fiecare şcoală va avea poliţistul ei

Siguranţa în şcoli este o problemă care preocupă, în egală măsură, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, dar şi Prefectura Bistriţa-Năsăud. Tocmai de aceea, fie că sunt păzite sau nu, şcolile vor avea un poliţist care va răspunde de ele.

Siguranţa în unităţile de învăţământ se realizează sub coordonarea prefectului şi este în responsabilitatea administraţiei publice locale, a Inspectoratului Şcolar Judeţean, a Inspectoratului Judeţean de Poliţie, a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi a unităţilor şcolare, este prevederea din sistemul-cadru de asigurare a protecţiei unităţilor şcolare, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic la nivelul judeţului, aprobat în cadrul unui Colegiu prefectural.

Comisarul şef Ciprian Buta, adjunctul şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud (foto), a declarat că fiecare poliţist va avea în responsabilitate o şcoală.

„Inspectoratul de Poliţie  Judeţean Bistriţa-Năsăud a desemnat poliţiştii responsabili de prevenirea şi combaterea faptelor anti-sociale pentru fiecare unitate de învăţământ din judeţul Bistriţa-Năsăud şi va menţine o legătură permanentă între poliţiştii desemnaţi şi factorii responsabili din unităţile de învăţământ”, a spus Buta.

El a mai declarat că şcolile sunt incluse pe traseele de patrulare ale efectivelor de Poliţie, poliţiştii urmând să se afle în zona şcolilor care au treceri de pietoni la orele la care copiii vin sau pleacă de la şcoală.

De asemenea, a mai spus Buta, poliţiştii vor participa la acţiuni de combatere a absenteismului şcolar şi va informa periodic Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud despre starea infracţională în unităţile de învăţământ, activităţile şi acţiunile organizate pentru îmbunătăţirea siguranţei şcolilor, eventualele probleme constatate.

În fiecare unitate şcolară, Consiliul profesoral, cu consultarea Consiliului reprezentativ al părinţilor/Asociaţia părinţilor emite un regulament de ordine interioară. În termen de 30 de zile de la primirea sistemului-cadru, se va reactualiza regulamentul intern propriu la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.

Consiliile profesorale, cu acordul Consiliului reprezentativ al părinţilor/Asociaţia părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor, stabilesc pentru elevii unităţii respective un semn distinctiv (ecuson, uniformă, eşarfă, etc.). Regulamentul de ordine interioară, semnele distinctive si planul de măsuri concrete privind siguranţa în şcoli, stabilite de unităţile de învăţământ din muncipiul Bistriţa, Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi, Rodna, Tiha-Bârgăului şi Bistriţa-Bârgăului vor fi  transmise Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud, iar din restul unităţilor şcolare se vor transmite subunităţii de poliţie de pe raza comunei aparţinătoare.

Pe parcursul desfăşurării activităţilor şcolare, elevii au obligaţia să aibă asupra lor carnetul de elev sau semnul distinctiv al unităţii de învăţământ, şi mai ales o ţinută decentă. Nepurtarea carnetului de elev sau a semnului distinctiv în incinta şcolii se sancţionează conform prevederilor regulamentului  de ordine interioară. Părăsirea, de către elevi, a incintei unităţii, în timpul programului se va face numai în condiţiile prevăzute de regulamentul propriu de ordine interioară.

Măsuri de sancţionare se vor lua şi pentru elevii care fumează, consumă droguri, băuturi alcoolice, poartă asupra lor arme albe/de foc, obiecte contondente sau favorizează pătrunderea persoanelor străine în incinta unităţii de învăţământ. Prin orice acţiune întreprinsă, elevii nu trebuie să prejudicieze prestigiul şcolii în care îşi desfăşoară activitatea şi trebuie să manifeste loialitate faţă de ea.

Accesul cadrelor didactice, personalului tehnico-administrativ şi elevilor aparţinând unităţii de învăţământ, este permis numai în baza ecusonului, cu fotografie sau, după caz, a carnetului de elev emis de către conducătorul unităţii sau a semnului distinctiv care se prezintă în mod obligatoriu la punctul de control; accesul părinţilor este permis în baza  verificării identităţii acestora; accesul altor persoane este permis numai după obţinerea aprobării conducerii unităţii de învăţământ, pe baza ecusonului care atestă calitatea de invitat/vizitator ce se păstrează şi eliberează la punctul de control după efectuarea procedurilor de identificare şi înregistrare de către personalul care asigură paza  instituţiei.

Persoanele care au primit ecusonul au obligaţia purtării acestuia la vedere şi restituirii lui la punctul de control în momentul părăsirii unităţii.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS