Actualitate

Firma care face auditul în Primăria Bistrița are un singur angajat și un trecut tumultos în relația cu statul

”Analiza-diagnostic” a activității în Primăria Bistrița în perioada 2019-2020, cu privire la sectorul economic şi operaţional, resurse umane şi juridic, o face o firmă de apartament din București, cu un singur angajat.

Conform informațiilor de pe risco.ro, PRIM-AUDIT SRL s-a înființat în 2004. Are sediul în Bucureşti Sectorul 5. În 2019, avea cifra de afaceri 471.089 RON și profitul net de 85.304 RON. Conform sursei citate, tot în acel an, 98,1% din banii încasați de firmă au fost din contracte cu statul.

Administrator este Luminița Tănase despre care presa centrală scria încă din 2004 că era o apropiată a fostului director de Achiziţii şi Investiţii Interne al ANAF, Dan Stroe, de pe vremea când instituția era condusă de Sorin Blejnar (susținut de PDL).

România Liberă scrie că, după ce toată viaţa a fost afacerist care a rulat zeci de milioane de euro, Dan Stroe a renunţat brusc la activităţile din mediul privat, pentru a deveni în 2010, angajat la stat pe un salariu lunar de câteva mii de lei”: ”În mandatul său, Dan Stroe, în calitate de director al ANAF, a acordat un contract de audit şi firmei SC PRIM AUDIT SRL, care o are ca acţionar pe Tănase Luminiţa Marinela, fosta parteneră de afaceri a Florinei Frăţilă, soţia şefului fiscului Bacău Romeo Frăţilă. Şeful Gărzii Financiare Bacău a fost implicat într-un scandal de conflict de interese în urmă cu 6 ani, când s-a descoperit că soţia sa ţine contabilitatea a zeci de firme din judeţ. În prezent, firma ex-partenerei de afaceri a soţiei şefului fiscului Bacău şi-a dat ca adresă de contact Str. Apolodor nr.13-15, Scara A Parter, Ap.3, Sector 5, 050741 Bucuresti, adică „activează” uşă-n uşă cu sediul ANAF. (…) Luminiţa Tănase, căreia funcţionarul milionar Dan Stroe i-a acordat un contract de audit în numele ANAF, nu e doar o apropiată a şefei fiscului băcăuan, ci e şi un personaj abonat la contracte cu statul. Astfel, din 34 de parteneri de afaceri ai firmei PRIM-AUDIT, 30 sunt instituţii de stat: ANAF, Casa Corpului Didactic Ilfov, ISJ Ilfov, Penitenciarul de Femei Târgşor, CJ Buzău, etc. În plus, Tănase Luminiţa deţine şi un cabinet de insolvenţă, care a încheiat la rându-i contracte cu statul: Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu, ISJ Galaţi, cu CJ Suceava şi cu Primăria Alexandria”. CITIȚI MAI MULTE AICI

În 2019, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Dan Stroe, care era director al Direcţiei de Investiţii, Achiziţii Publice şi Servicii Interne la data comiterii faptelor, informează DNA printr-un comunicat postat pe site.

Pe de altă parte, firma Prim-Audit continuă să câștige contracte cu statul. Chiar luna aceasta a semnat unul cu Compania Municipală Cimitire SA București pentru 21.300 de lei, iar luna trecută cu o comună.

Pe site-ul firmei, Luminița Tănase își prezintă însă compania în termeni elogioși: ”Creată în urmă cu aproape 14 ani Prim-Audit este o afacere de succes creată de doi antreprenori români care începând cu anul 2004 au dezvoltat printre primele firme specializate în servicii destinate pentru companii mici și medii din București și Ilfov. Suntem una dintre cele mai dinamice companii din domeniu și asta ne-a diferențiat mereu de celelalte companii. În ultimii 5 ani am fost liderul pieței serviciilor destinate companiilor mici și medii precum și printre puținele companiile care au reușit să construiască soluții și parteneriate cu instituții publice”.

Totuși, ultima oară când Prim-Audit a avut mai mult de un angajat a fost anul 2017. În 2010, 2011, 2012 și 2016 a avut cei mai mulți, câte 4.

Să mai spunem că și Primăria Bistrița are un angajat plătit lunar cu salariu ca să facă același lucru precum firma Luminiței Tănase. Este Samfira Mureșan, iar de la buget este plătită pentru următoarele activități din fișa postului:

Se pare însă că noua administrație din Primăria Bistrița are mai multă încredere în angajatul firmei private decât în propriul său salariat care, deși au trecut câteva luni bune de la schimbarea conducerii instituției, continuă să-și încaseze salariul lunar.

De altfel, în tot acest timp în care alte administrații nou-instalate la conducerile unor instituții au reformat complet organigramele acestora (dovadă că s-a putut), primarul PNL al Bistriței nu a făcut nimic în acest sens sub pretextul că așteaptă auditul. Activitatea sa poate fi urmărită doar pe contul personal de Facebook și este una din categoria personal branding, întâlniri, discuții, vizite, promisiuni.

Să mai spunem că, în perioada în care PDL a fuzionat cu vechiul PNL, Ioan Turc se declara cel mai mare adversar al acesteia, relațiile lui cu foștii membri PDL fiind tensionate și în prezent.

16 comentarii

 • Nici nu ma asteptam la mai mult din partea lui Turc. Ce ar putea face acest audit? Ceea ce el nu poate face? El trebuia sa faca doua lucruri majore din secunda 2 de la aterizarea la primarie: sa comaseze servicii si directii reducand astfel din personal, si evident din multimea de sefi pusi pe sustache, si sa aiba grija la banul public. El ce a facut? S-a inhamat si el la un credit pentru parcuri la tara si internodalul lui peste, si uite asa fain frumos nu va face nimic pentru ca nu e stapan pe situatie. Si-a angajat consilierii aia saracii care is vai de mama lor, fac numai prezenta fizica, experienta ioc!
  Auditul va da unda verde la organigrama facuta de Sabinuta si Floricica si uite asa ne-am pricopsit cu Cretu 2.
  Cred ca multi care l-au votat aveau alte asteptari dar care din pacate nu vor fi indeplinite.
  Asa ca dute cu auditul tau cu tot. Dsca erai barbat, faceai regula deja nu sa vina o muiere din Bucuresti sa iti faca auditul.

 • Ioi ! Asta este groasă rău. Firma de casă Psd-ista face audit la Primăria PNL-ista Bistrița, să mai astupe din prostiile făcute.

  • Dacă citeai articolul vedeai că firma e PDL-PNL! Dar tu citești numai titlul și îți reciți poezia: PE-SE-DE! PE-SE-DE! PE-SE-DE!

 • A început mare audit, marea tapa data locuitorilor… bani publici utilizați pentru nimic o firma de apartamane care va face jocul pnl și va scrie ce vor ei în hârtiile de 2 bani. V-or ajunge la fel ca la Apele Române în primarie Bistrita, vor angaja toți chelneri și miss-urile de la partidul Galben….. jenant Bistrita e plina de gropi, gunoi, probleme care s-au adâncit sub conducerea galbenă a primăriei și eu o dau pe audit vezi doamne sa poată da ascundă incompetența !!!!

 • asha ie shi la noi la leo. auditoru vine be si mananca pe gratis si nie lasa o hartie k nu ie bine ceva iel conduce un mercedes skump

 • Un angajat „destoinic” e mai mult decat suficient pentru a emite o factura! De restul vor avea grija altii. Concluziile auditului se stiau inainte iar banii de parandarat sunt deja rezervati. Nu va faceti griji , totul va fi bine…

 • no? ciocu mic! ei sunt la putere. ce n-ati inteles, urmariti cu atentie angajarile si noile posture care se infiinteaza….. ca sa va lamuritii ca vechi au fost parfum!!!!! acuma se taie se taie se taie, dar contractele dubioase cand ai angajati proprii si platiti de la stat, se semneaza cu 2 maini!!!!! bravos!!!!!!!!!!!!!! Apropo ce mai face senatorul platit din banii nostrii Florean? mai face filme despre cum merge el la serviciu in sfarsit?

 • D-nle Dolha luati-l vă rog un pic la întrebări pe D-nul Turc vă compromite total partidul,vă rog,da vă rog respectuos faceți ceva,altfel… din surse sigure vă spun că de la primărie se mută la prefectură unde o să constate că mai trebuie încă 2 subprefecți unul de la PSD și d-nul Neia de la rromi care la rândul lor au nevoie de câte o secretară plus pupătorul de moaște d-nul Bălan care s-a retras momentan în păduricea lui la strâns de uscături.

 • O noua dezamagire marca Turc. Nu se poate face ceva serios cu o firma de apartament. Daca bine retin, domnul Turc ne asigura de profesionalismul firmei care a depus oferta pentru audit. Este un inceput de mandat prost, spre foarte prost!

  • Nu am facut referire la cost si nu am mentionat ca e mare sau mic (intre Prima Audit SRL si PWC este o diferenta de la cer la pamant din toate punctele de vedere si sigur se mai gaseau si alte societati mai bune decat Prima si nu la pret de PWC), dar dumneavoastra vi se pare ok ca o firma cu un angajat sa evalueze activitatea a cateva sute, intr-un timp rezonabil si sa furnizeze si un rezultat serios, care sa nu fie banuit ca e stiut dinaintea auditului.

 • Dacă vrei audit extern fa-l pe banii tai, m-asi bucura da vad cum vine curtea de conturi și găsește cheltuiala neeligibila, mai ales dacă am înțeles bine ca este un compartiment de specialitate în primărie care se ocupa cu asta …
  sa nu mai vb de firma cu un angajat….sau de faptul ca un audit contabil la o instituție îl face doar curtea de conturi, dl primar sa puneți bani la buget și pentru despăgubiri pentru cei pe care o sa iii dați afară, pățiți ca Nicolae clop de Paie cu PolitiaLlocala… păcat ca e pe banii noștri, dar nu uitați ca sunteți ales pe 4 ani, nu pe viata!!!

 • Bravo, domnule Turc! numai învârtelile vă sunt și dumneavoastră în cap și jocurile de culise impuse de către partid! În campania electorală erați în stare să promiteți că aduceți Luna, Soarele și toată constelația și le așezați pe Primărie, dar după ce ați ajuns în fruntea ei … ce să vezi, comportamentul nu diferă cu mult de cel al predecesorului. Unde sunt restructurările, unde este meritocrația, unde este preocuparea pentru interesul public? Unde sunt politicile publice pentru comunitate? Lasă că trec ăștia 4 ani, nimic nu este ireversibil pe acest pământ… Una ne-ați promis, alta ne furnizați, meniul specific oferit României în ultimii 31 de ani! Nu-i bai, faceți-vă dumneavoastră treaba, iar mai apoi ne-o facem și noi, am fost răbdători dintotdeauna, acuma de ce n-am fi!

 • Credeti ca primaru are vreun interes din urma auditului?
  Votati cu
  + daca are interes si
  – daca nu are nici un interes!

 • Chiar dacă există unele controverse in legătură cu firma PRIM AUDIT SRL, din București care urmează să efectueze auditul comandat de Primăria Bistrița, aceasta a mai facut asemenea operatii la Primăria Brașov, Primăria Iași, Primăria Timișoara, Primăria Alba Iulia, Universitatea Babeș-Bolyai, Ministerul Muncii, Primăria Cluj-Napoca, etc.
  Fără discutie, audit extern la Primăria Bistrița in special pentru sectorul resurse umane şi economic este absolut necesar, în vederea dimensionării corecte a aparatului primăriei, sub aspect numeric și profesional. In momentul actual există prea multi tăietori de frunze la câini in administratia locală , dar si cazuri de posturi ocupate de personal inadecvat ca pregătire. Un exemplu este cel de la directia Urbanism a orasului Bistrita unde nu există specialisti pregătire în arhitectura la conducerea acestui important domeniu. De mai bine de 10 ani functia de „arhitect- sef” este detinută de un inginer- constructor în persoana doamnei Monica Pop (coincidentă de nume cu renumitul medic oftalmolog Monica Pop). Si pentru ca bulibășeala haosului urbanistic să fie deplină , Serviciul serviciului Urbansim al municipiului Bistrița este tot un inginer-constructor, în persoana domnișoarei Dana Bilegan.
  In aceste conditii, în care Urbanismul din Primăria Bistrița este condus de 2 ingineri-constructori, primarul Ovidiu Crețu – pe care nu-l dă inteligenta afară din casă- a avut ultimul cuvânt în aprobarea autorizațiilor de construire și în dezvoltarea arhitecturală haotică a orasului. Faptul că în ultimii 10 ani nu a existat un arhitect-șef specializat pe urbanism, care să-și impună viziunea în mod profesionist și totul s-a realizat la întâmplare a dus la tot felul de ciudătenii edilitare sau peisagistice precum blocurile mov, struți si mere de plastic statui mutate aiurea, ceea ce a adus orașului Bistrita „faima” nemeritată de „Caracalul Ardealului” (Caracalul a intrat in legendă ca fiind locul în care s-a răsturnat carul cu proşti).
  Vezi: http://www.catavencii.ro/bistrita-orasul-unde-s-a-rasturnat-carul-cu-peisagisti-tembeli/
  La fel de important ca si auditul de personal este si cel financiar. Prin audit financiar se înţelege examinarea efectuată de un profesionist contabil competent şi independent asupra situaţiilor financiare ale unei entităţi (sau asupra unor parti ale situatiilor financiare) în vederea exprimării unei opinii motivate asupra imaginii fidele, clare şi complete a poziţiei şi situaţiei financiare precum şi a rezultatelor obţinute de aceasta. In tara noastră operatiunile de audit financiar se execută de către auditorii financiari (persoane fizice) sau firme de audit (persoane juridice) care au dobândit această calitate şi sunt membri ai Camerei Auditorilor Financiari din România. Mai există și controlul Curții de conturi asupra instituțiilor publice însă acesta are legătură doar cu execuția de casă și utilizarea resurselor bugetare, nu si a celor extrabugetare.
  Rezultatul auditului va permite pe de o parte o reconfigurare a organigramei din primărie cu optimizarea structurii de personal iar pe de altă parte posibilitatea încadrării optime în bugetul pe acest an.

 • Bravo Paul.
  Nu le place psd-istilor si celor care le tremura nadragii.
  Multe comentarii sunt de la personalul psd -ist din primarie si cei care inca mai sufera.
  Lăsați sa se zdrobeasca, ca le vine vremea, s au imbuibat destul.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.