Economie Politică

Firma senatorului PDL Cristian Florian, bani frumoşi din contracte cu statul via Boc, Cluj

Senatorul PDL Cristian Florian are trei conturi deschise la o bancă, dar sumele din ele aprooape că nu ajung pentru administrarea lor. Într-unul are doi euro, în altul 18 lei, iar în al treilea bani care nu-i ajung nici măcar de un plin la BMW. Cu toate acestea, parlamentarul aflat la primul mandat nu o duce rău. Firma lui semnează contracte cu statul ca pe vremea când curgea lapte şi miere la putere.

Senatorul PDL Cristian Florian deţine, la Bistriţa, un teren intravilan, are casă de 100 de metri pătraţi  şi un apartament însă toate dobândite înainte ca el să ajungă parlamentar. El mai are, conform declaraţiei de avere, trei conturi la BCR, unul cu 18 lei, altul cu doi euro şi altul cu 268 de lei. De asemenea, tot de la BCR a luat în 2004 un credit de peste 10.600 de euro pe care trebuie să-l ramburseze până în 2024, ceea ce înseamnă că are lunar de plătit rate.De la Senat, el a câştigat anul trecut circa 60000 de lei, fiind vicelider la grup.

Din declaraţia de interese aflăm însă că senatorul Florian e asociat la SC Terra Nostra 2001 SRL, firmă cu care a câştigat tot soiul de contracte cu statul, însă nu cu orice fel de stat, ci cu cel din judeţul vecin, Cluj, controlat de PDL şi de fostul premier Emil Boc.

Astfel, în 2013, firma lui Florian a semnat un contract cu Primăria Cluj-Napoca – condusă de Emil Boc-  în valoare de 186.000 de lei pentru reparaţii la Casa de Cultură a Studenţilor. Tot anul trecut, aceeaşi firmă a senatorului PDL a bătut palma cu UMF „Iuliu Haţieganu” din Cluj pentru reparaţii la căminele studenţeşti, contractul fiind în valoare de peste 50.000 de lei.

În paralel, firma senatorului a lucrat la Budeşti la construcţia a 30 de locuinţe sociale pentru rromi pe care le-a terminat abia de curând, iar Fasc SRL, altă companie a familiei Florian, mai lucrează la Cetate, Malin şi Matei, comune conduse de primari PDL, în baza unor contracte semnate în timpul guvernării de dreapta şi neterminate nici în zilele noastre.

În schimb, senatorul PSD Ioan Deneş nu şi-a sporit averea în 2013. El are în continuare două case la Beclean, una din 1990, iar alta din 2007, deţine o autoutilitară marca VW din 2003 şi bani în conturi, circa 37.000 de lei. De la Senat a câştigat, anul trecut, circa 59.000 de lei. Nu s-a împrumutat cu bani.

Pe de altă parte însă, senatorul PNL Dorin Dobra a luat cu împrumut, anul trecut, 5000 de euro de la o persoană fizică pe care trebuie să-i restituie până anul acesta şi 65.000 de lei de la BRD, scadenţa creditului fiind în anul 2017. Totodată, el mai are de plătit rate pentru alt credit de 164.000 de lei luat în 2012 tot de la BRD şi care are scadenţa în 2042.

Ca senator, Dorin Dobra a câştigat anul trecut 73553 de lei, dar a mai obţinut şi peste 22.000 de lei de la Universitatea „Babeş-Bolyai” unde este profesor. Soţia sa, Mihaela, consilier al prefectului Ioan Ţintean, a completat veniturile familiei cu peste 42.000 de lei. Familia Dobra deţine un teren la Viişoara cumpărat în 2008 şi două apartamente, unul din 1997 şi altul din 2012, respectiv două maşini marca Mercedes, an de fabricaţie 2001 şi 2009.

3 comentarii

  • Mă scuzaţi, poate că după 18 ani de presă nu am înţeles de ce fac unii politică şi îmi explicaţi dumneavoastră. Sigur că ei fac politică pentru că se sacrifică pentru noi, nesimţiţii şi nerecunoscătorii, nu pentru ei şi conturile lor. Şi nu folosesc niciodată relaţiile pe care le au, şi nu câştigă contracte pentru că le sunt date ci pentru că firmele lor sunt cele mai bune şi mai performante din lume, pardon, din univers. Vă rog să mă scuzaţi. Care o fi explicaţia că nu a câştigat performanta firmă a domnului senator contracte în judeţele controlate de UDMR, de PSD sau de alte partide?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.