Actualitate

Firmele de construcţii reclamă sistemul păgubos al regiei proprii. Casele, ridicate cu pretinse rude

Mai mult de jumătate din casele noi din Bistriţa-Năsăud sunt ridicate în regie proprie de către proprietari care adesea lucrează la negru cu meşteri şi nu cu firme specializate, se plâng companiile din domeniul construcţiilor. Inspectoratul de Stat în Construcţii Bistriţa-Năsăud primeşte multe reclamaţii în acest sens de firmele de construcţii, a spus inspectorul şef Constantin Hada într-o şedinţă de Colegiu prefectural în care a cerut Inspectoratului Teritorial de Muncă să facă ceva în acest sens.

„Se plâng foarte mulţi constructori la noi, iar noi nu avem ce face legat de munca la negru care se desfăşoară în construcţii. Atâta timp cât există această formă – în regie proprie -chiar şi o hală industrială se poate face aşa. Mai mult de jumătate din casele noi sunt ridicate în regie proprie. Noi nu putem interveni. Pe noi ne interesează să aibă diriginte de şantier, lucrările să fie controlate de personal care este abilitat conform legii, însă vin firmele de construcţii şi se plâng că, îndeosebi la casele de locuit, sunt ridicate în regie proprie cu vărul, socrul, soacra şi mai ştiu eu care sunt acolo. Poate ar trebui să se facă mai des controale, dar nu ştiu legal cum îl poţi lua pe unul la întrebări de ce lucrează la el vărul sau unchiul”, a spus inspectorul şef al ISC BN, Constantin Hada.

Ulterior, Constantin Hada a precizat pentru Timp Online că ar trebui desfiinţat acest mod de a face construcţii „în regie proprie” întrucât se lucrează la negru, nu se plătesc niciun fel de taxe la stat, iar firmele de construcţii nu au ce le da de lucru angajaţilor.

În replică, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, Otilia Berbecar, a spus însă că problema e că ITM nu poate intra pe proprietatea privată fără acceptul proprietarilor ca să poată depista eventualele pretinse rude.

„Regia proprie înseamnă că lucrează cu membrii familiei, iar dacă nu pot demonstra că fac parte din familie, riscă sancţiuni pentru muncă la negru. Legal, cei care fac astfel de lucrări trebuie să aibă o formă de angajare. Ca persoană fizică oricine poate lua pe cineva să presteze o anumităp muncă, dar trebuie csă încheie un contract de muncă. Sunt care fac şi lucrul acesta. La Figa unde am avut acces pe o proprietate privată unde se luzcra la o construcţie, am luat declaraţii, am aplicat şi amenzi la o persoană care lucra în regie proprie şi care nu a putut demonstra cineva că e rudă cu ea. Numai că nua vem dreptul să intrăm unde nu ne lasă omul. Unde ne-a lăsat, noi am intrat. Dacă nu îţi permite să intri, te poate acuza de abuz că ai încălcat proprietatea privată”, a spus Otilia Berbecar.

Inspectorul şef al ITM a mai spus că în construcţii nu pot fi angajaţi zilieri. „Este normal fiindcă îţi construieşti o casă şi trebuie să îţi dea cineva o garanţie. Nu îţi face casa, iar în două zile îţi cad pereţii. Dacă omul vrea garanţie, o lucrare de calitate, să lucreze cu o firmă, cu persoane autorizate, fac contract de prestări servicii, se poate lucra legal. Probabil că oamenii care-şi ridică o casă nu au atât de mulţi bani să angajeze o firmă specializată. Cu un PFA sau II poate e mai ieftin. Acest aspect nu mai ţine de noi”, a spus Otilia Berbecar.

17 comentarii

  • Isi face omul casa cum poate si cu cine poate. De unde atatia bani sa plateasca firma? Banii care ii da in plus la o firma isi face interorul. Sa nu castige omul care isi face casa care a muncit ptr banii aia, sa castige firma.Vai de capul nostru ce am ajuns .muncim sa tot dam la altii….

  • Domnule Hada,sa luati aminte ca se construiesc,nu doar case in acest fel si in acest regim,se construiesc si blocuri, cu diriginti de santier care semneaza hartiile in biroul lor cald de diriginti iau banii si „gplanii”care s-au transformat din cel ce punea gresie prin Spania sau Irlanda,iar in timpul liber mai dadea cate o spargere la magazinul din colt.Ocupativa de acesti „constructoeri domnilor ca va veni intr-o zi momentul scadentei si o sa vedeti cazand vreunul din aceste blocuri construite in acest fel.Lasatii pe oamneii care-si construiesc o casa in regie proprie ca va locui el si familia lui acolo,intr-un bloc locuiesc multi oamnei si copii lor si eu cred ca sunt in mare pericol. Nu vede si nu verifica nimeni acest aspect, pana intr-o zi cand se va intampla nenorocirea,ca asa e la noi.

  • Poate ar trebu ca ISC sa aiba o politica reala, fata de banii pe care ii iau cu japca de la cei care construiesc. Metoda legala prin care inainte de a se implini termenul de prescriptie pentru plata taxelor, fara ca macar la sfarsitul primului an sa te notifice ca esti dator fata de ei, desi nici un diriginte de santier sau inginer nu a fost sa vada ce si cum, sa discute cu proprietarul investitor, doar semneaza din birou si te trezesti cu sume enorme de plata pentru niste servicii care nici macar nu ti-au fost acordatae.Poate ar trebui ca acest fenomen de jecmanire sa inceteze si atunci poate oamenii ar face altfel!! sunt sute de astfel de situatii. ISC pur si simplu este degeaba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! au un direcor o secretara si cativa ingineri care nu ii vede nimeni!!! doar semneaza si atat.sa nu se mai planga ca oricum este u institutie cam degeaba!!!!

  • Ştiu cei care au contribuit la scrierea acestui articol din ce cauză se construiesc imobilele cu destinaţie „casă de locuit” în regie proprie? Au înşirat verzi şi uscate, nici prin gând nu le-a trecut să se gândească la atitudinea executanţilor din cadrul firmelor de construcţii, nu vreau să generalizez, dar sunt destui întreprinzători din construcţii care lucrează cu subantreprenori, cauză ce duce la preţuri care nu pot fi pentru buzunarul oricărui client. În destule cazuri, calitatea lasă de dorit, iar când ai reclamaţii nici nu ştii împotriva cui să te îndrepţi. Calificarea munctorilor lasă de dorit, cei pe care-i pot angaja firmele au meseria „furată”, au lucrat cu cineva calificat şi „au devenit constructori”. Societatea actuală nu face nimic pentru a se pregăti cadre în domenii care duc lipsă de forţă de muncă. Se poate spune de ce nu avem nici-o firmă în judeţ, care să fi fost autorizat la remedierea unor probleme apărute la un monument istoric (Biserica Evanghelică din Herina) în urma furtunii din 17.09.2017, (câteva ţigle deplasate de pe acoperiş şi globul din vârful turnului) defecte care cred că nici astăzi nu sunt rezolvate şi care vor produce pagube mult mai mari, prin pătrunderea apei din toamna şi iarna aceasta, sau cine ştie până când?
    În ceea ce priveşte execuţiile în regie proprie vă pot spune că este o tradiţie păstrată, mai ales la sate, aceea de „clacă” prin care s-au construit toate casele în loclităţile săseşti, în câteva zile era gata o casă, iar materialele erau asigurate de beneficiar până la începerea lucrărilor. Eu locuiesc într-o asemenea casă, executată acum 108 ani şi este foarte sigură şi astăzi, chiar dacă pe vremea aceea nu era ISC şi ITM, dar exista această caracteristică creştinească de a sări în ajutorul semenului în nevoie.

  • Nu cred ca ar trebui interzisa regia proprie in constructii din mai multe motive:unii nu au bani suficienti de la inceput pentru a angaja o firma si vor sa lungeasca lucrarea in functie de bani,altii sunt mai perfectionisti/suspiciosi si nu au incredere ca o firma va lucra mai calitativ si mai corect preferand sa-si faca personal constructia.
    In privinta calitatii in constructii,ISC-ul ar trebui sa verifice in primul rand dirigintii de santier despre modul cum isi fac treaba,diriginti care in mod normal sunt platiti de investitorii sau beneficiarii lucrarilor si ar trebui sa fie reprezentantii acestora in santier si sa nu permita executarea de lucrari de slaba calitate,mai ales la constructiile in regie proprie unde nu exista o delimitare intre beneficiar si constructor si sunt mai expusi la compromisuri.

  • Sa va fie rusinica…domn patron de SC are si el cheltuieli:la partid,la diferite institutii,la amante,la progeniturile care conduc mertane ,la excursii in Dubai etc.Daca vreti lucrare proasta atunci bagati.va firma

  • Dar cand te jupoaie in ultimul hal nu se plang? Cand iti pun conditii ca ei lucreaza doar cu materialele lor care pe facturi apar ca fiind cele mai scumpe si in realitate sunt cele mai ieftine nu se plang? Cand iti ridica o casa cu 300 de euro/mp la rosu nu se plang? Daca pana acum ceva timp se construia la o treime din pret acum cand cererea a crescut brusc au explodat si preturile. In ritmul asta in curand sa ne asteptam la o noua criza imobiliara si din nou o luam de la capat. Stramosii nostrii care isi construiau singuri casele chiar daca erau din lemn sau chirpici si care au rezistat sute de ani nu aveau nevoie nici de diriginti de santier si nici de firme care sa le faca casele. Am vazut case noi construite de tot felul de experti la care le-au crapat peretii dupa cateva luni si explicatia a fost ca se aseaza casa! NO FUCKING SHIT! Dupa inca sase luni casa nu era asezata si proprietarii au fost nevoiti sa scoata alti bani pentru reparatii ca crapa intr-o veselie si pentru ca firma cu toate ca a dat garantie doi ani a spus ca nu este din vina ei!

  • Ati auzit de „Agenda 21” ? Dar de „Agenda 2030” ?
    Dar expresia „Dezvoltare Sustenabila?” E un plan al globalistilor de concentrare a populatiei in mari aglomerari urbane si de reducere a consumului.
    A consumului de apa si de energie. Alungarea oamenilor de pe pamantul lor. Interzicerea agriculturii de subzistenta. Totul in numele „salvarii naturii”. Agenda e vasta si nu se reduce doar la atat. Vor disparea de exemplu masinile cu combustie, in detrimentul jucariilor electrice. Scopul este reducerea mobilitatii populatiei. Peste putin timp, deplasarea se va face doar pe jos, cu bicicleta sau mijloacele de transport in comun. Ideea este ca se vor mai permite construirea caselor pentru o singura familie. Va fi aprobata doar construirea de blocuri, cu spatii de locuit reduse la extrem.
    Daca doriti sa le lasati ceva copiilor, faceti tot ce puteti ACUM sa va ridicati acum o casuta. Copiii nostri nu vor mai avea dreptul sa-si construiasca.
    Planul acesta globalist al elitelor nu este un plan vag, pentru un viitor indepartat. Din pacate este prevazut pentru viitorul apropiat si se pune in practica deja LA NIVEL LOCAL in aproape toata lumea. Pas cu pas, pe tacute. Dezvoltare sustenabila…

  • Totul e perfect corect, pana vine vorba de impozite, taxe pentru cei care muncesc legal !!!!! De ce sa platim taxe si impozite ca sa aiba tot holengherul si zilierul drumuri, scoli, gradinite, parcuri etc… Cei ce se fofileaza de la plata taxelor si impozitelor ar trebui sa nu aiba acces in acceste locuri publice nu ?

  • De ce sa nu o fac pe casa singur sau cu varu meu primar.suntem de meserie.mă costa de 1000de ori mai ieftin ca la o firma și în unele cazuri si mai bine tehnic

  • Mentalitate de tara de mana a treia.toata lumea construieste,renoveaza cu mesteri.platesti mai putin azi si maine te plangi ca nu merge in tara cum trebuie.vorbesc de rulatul corect al banilor.in 90% din cazuri inprumut la banca-angajarea unei firme-muncitori cu contract legal.banii se platesc la firma.firma plateste taxe.firma plateste angajati,care la randul lor platesc taxe. Deci mai multe locuri de munca si mai multi bani la stat.Lucrand toti legal am pune umarul la constructia tarii pt viitor.Trebuie mai privit spre occident,macar pe generatile care sunt acum in scoli sa incercam sa le ajutam.

    • As vrea sa stiu cati din angajatii din constructii nu sunt pe salariu minim? Ceea ce afirmi este partial,nu este muncitor in constructii in tara asta sa nu castige mai mult decat minimul pe economie si stii bine asta.Mă întreb unde sunt taxele pe banii încasări la negru?,din ce bani sunt platiti ,din bani obținuți de angajator in urma unor lucrari la negru?,sau prin anularea profiturile mari cu încărcarea in contabilitate cu facturi nejustificate? Patronii zici ca au viziuni occidentale sau de șmecheri balcanici?

  • Majoritatea firmelor de constructii fac un contract pe o parte din valoarea investiției si restul încasează la negru,plus ca au angajatii cu salariul minim pe economie avand program de zece ore pe zi.Acest fapt nu este in sarcina ITM sa il monitorizeze?Nici un muncitor nu accepta sa lucreze pe salariul minim.Se poate verifica daca binevoiesc,90% cel putin sunt înregistrați cu minim pe economie.Unde este atunci raportul evaziune/firma constructii si evaziune/proprietar care vrea sa aiba o casa?La construirea unei case o firmă are un profit de cel putin50%.Se poate verifica cat profit declara la stat,dar pe cine intereseaza,avem prea multi bani la buget.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.