Economie

Firmele din Bistrița-Năsăud pot cere bani europeni pentru cercetare și dezvoltare

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord-Vest 2021-2027 (REGIO Nord-Vest), a publicat Ghidul Solicitantului 111 – Proiecte din domenii de specializare inteligentă (cercetare) pentru întreprinderi din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.

Apelul de proiecte este competitiv, cu termen limită de depunere, iar cererile de finanțare vor putea fi depuse prin sistemul informatic MySMIS 2021/2021+ în perioada:  25 septembrie 2023, ora 10:00 – 23 martie 2024, ora 10:00.

Finanțările sunt destinate proiectelor de cercetare și dezvoltare (CD) derulate de către IMM-uri sau parteneriate între IMM-uri și întreprinderi mari. În cazul parteneriatelor IMM-companie mare, calitatea de lider de parteneriat poate fi deținută doar de către microîntreprindere sau întreprinderea mică/mijlocie (nu și de compania mare parteneră).

Bugetul apelului este de 23.811.306 euro (din care 20.239.610 euro fonduri europene și 3.571.696 euro din bani naționali).

Din aceste fonduri se vor acorda ajutoare de stat de câte 500.000 – 3 milioane de euro pe proiect.

Intensitatea sprijinului variază de la max. 25% la max. 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, în funcție de dimensiunea firmelor beneficiare și de natura proiectelor. Restul de min. 75% – min. 30% din cheltuielile eligibile plus toate chetuielile neeligibile trebuie suportat de beneficiari, din surse proprii.

Un proiect nu poate depăși o valoare totală de 50 milioane euro (cheltuieli eligibile plus cheltuieli neeligibile).

Se finanțează trei tipuri de proiecte:

 • Cercetare industrială
 • Dezvoltare experimentală
 • Realizare de studii de fezabilitate premergătoare activităților de cercetare-dezvoltare

Descarcă – Ghidul Solicitantului 111 – Proiecte din domenii de specializare inteligentă (cercetare) pentru întreprinderi din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest.

”23.811.306 euro pentru firmele din Bistrița-Năsăud! Bani europeni pentru cercetarea românească! IMM-urile din județul Bistrița-Năsăud care derulează proiecte de cercetare și dezvoltare pot aplica pentru finanțări cuprinse între 500.000 și 3.000.000 euro. Se finanțează trei tipuri de proiecte: cercetare industrială, dezvoltare experimentală, realizare de studii de fezabilitate premergătoare activităților de cercetare-dezvoltare. Investind în cercetare, investim în viitorul nostru!”, spune ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, deputatul Bogdan Ivan.

Etichete

9 comentarii

  • Corect …mai bine sa se faca ceecetare pe banii ăstia prin birourile din administratie.

  • Da, eu investesc in cercetare. Acum am in cap un program de efientizare a cheltuielilor astfel incat impozitele, taxele, accizele platite catre stat sa fie zero. De ce? Sa nu mai ai tu timp sa comentezi cand vei pe pe camp (ca la stat asa cum faci acum!!!) ….fara semnal ….la scos cartofi!!!

   10
   5
 • @un patron:
  Pacat ca nu au investit parintii tai in educatia ta.
  Dar nu e tarziu…poti sa investesti chiar tu in tine insuti. Inca exista posibilitatea de a studia in sistem seral. Iti recomand cu incredere.

  6
  6
  • Ca tine?Sa fiu un parazit ca tine?Am făcut scoala,liceu,facultate la zi.Trimite-ți tu progeniturile la seral ,dar după 18 ani să nu scape postul la stat.

   4
   5
  • Cand invatam diferentiale, hiperbole si trasam orbitele satelitilor lui jupiter tu sigur stateai si invatai comentarii la soare ca papagalu sa treci de treapta I.

   4
   4
 • @patroane: cel puțin cei 7 ani de acasă îți lipsesc.
  La ce îți ajuta integralele (sau poate integramele), hiperbolele și sateliții lui Jupiter dacă tu tot îngust la minte ai rămas?
  Asa se vorbește cu un om? Cu tonul asta?
  Mi-e mila de familia ta și de cei cu care intri în contact.
  Ramai cu bine!
  PS. Merg sa învăț niște comentarii la soare sa pot trece la examenul de treapta.

  3
  4
 • Eu,cea care am trecut prin toate furcile caudine a capitalismului sălbatic din Romania. spune:

  De ce va jigniți ,când sunt stătea de făcut în țara asta,respectați va și fiți fericiți că trăiți pe acest tărâm minunat.
  Vedeți că cineva din parlament vrea să depună un proiect de lege să plătească lunar salar începând cu 3000 lei celor care au până la 3copii și apoi suma tot creste în funcție de copii putând ajunge până la 7000 lei/luna celor cu mai mulți copii.Deci pt cei care nu au ce face să facă fabrica de copii pt că e mai ușor decât să tremuri pe la examenele de la facultati

 • …la acest articol, primul comentariu e impotriva patronilor care nu investesc din lacomie si tot el bugetarul e iritat/suparat de tonul primit, EXACT CA LA GHISEU!!!
  Va meritati sporul, sporul de noapte cu care …VA COMPARATI

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.