Actualitate Recomandări

Firmele mijlocii se întorc la judeţ. Ce companii vor fi administrate fiscal la Bistriţa

Administraţia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud va prelua în perioada următoare activitatea de administrare a contribuabililor mijlocii, care ţine acum de Direcţia Generală Regională Cluj. Şeful AFP Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca, i-a cerut ministrului Eugen Teodorovici o „derogare” de aproximativ o lună, procesul de trecere fiind unul destul de complicat.

„Este o prevedere foarte clară prin care, de la 1 august a.c., mijlocii trec la judeţ, aşa cum era înainte. Aici (la Bistriţa -n.r.), am discutat cu preşedintele Fiscului (Cristian Parasca -n.r.) care îmi propune să derogăm cu încă o lună aproximativ. Pot să fiu de acord cu această derogare doar dacă de la regiune toată activitatea trece la judeţ cum era înainte. Judeţul trebuie să devină ce a fost în anii trecuţi, adică să decidă la nivel de judeţ ce au de făcut în privinţa fiscului şi a activităţilor pe care le au de derulat la nivelul judeţului. Eu am nevoie de un interlocutor care să răspundă de absolut orice se face acolo, dar trebuie să îi laşi pâinea şi cuţitul. Nu pui regiunea să decidă şi tragi la răspundere judeţul. Deci judeţul trebuie să reprimească înapoi toate activităţile din anii trecuţi, iar la nivel de regiune să rămână un rol metodologic, culegeri de date, informaţii, prelucrarea lor, analize, studii, ca să fie utile  atât la nivel de judeţ, cât şi central. Asta se va întâmpla în câteva luni de zile”, a spus Teodorovici.

Guvernul a ales ca, printr-o Ordonanță de Urgență, să amâne aplicarea legii adoptată de Parlament și, implicit, să amâne revenirea contribuabililor mijlocii de la regionalele fiscale la sediile județene ale ANAF. Inițial, conform legii revenirea ar fi trebuit să se producă începând cu 1 aprilie, însă termenul a fost prorogat pentru 1 august 2018, printr-o OUG adoptată de Guvern.

UDMR, iniţiatoarea legii, s-a opus, încă din 2016, în timpul Guvernului tehnocrat, modificării legislative care prevedea atunci centralizarea sistemului de administrare a taxelor și impozitelor plătite de contribuabilii mijlocii de la nivel județean la nivel regional. Uniunea a continuat, în ultimii doi ani, să susțină necesitatea reinstaurării sistemului descentralizat. Organul fiscal nu a schimbat, însă, această practică birocratică, motiv pentru care parlamentarii UDMR au decis elaborarea unei propuneri de modificare legislativă pentru a soluționa problema creată. Administrarea taxelor și a impozitelor la nivel județean, cât mai aproape de sediile contribuabililor mijlocii, s-a dovedit a fi mult mai eficientă decât sistemul centralizat la nivel regional.

Firmele mijlocii au între 50 și 249 de salariați (inclusiv) și cel puțin unul dintre indicatorii „cifra de afaceri anuală netă”, respectiv „active totale”, se încadrează în plafonul de cel mult 50 milioane de euro (inclusiv) echivalent în lei pentru cifra de afaceri anuală netă și respectiv în plafonul de cel mult 43 milioane euro (inclusiv) pentru activele totale.

Printre contribuabilii mijlocii din judeţ se numără Aquabis, Carmo Lact-Prod, Centana-Com, Central Motors, Clinica Sanovil, Consult Omobil, Comautosport, Comsig, Electroplast, Filadelfia, Hotel Coroana de Aur, ICPE, LDP, Megatitan, Metropolis, Politub, Record, Romfulda şi mulţi alţii. Listele cu firmele mijlocii şi cu sediilor secundare ale firmelor o puteţi consulta AICI  şi AICI .

1 comentariu

  • Iară jocul back and forward.
    Aplicăm, n-a mers, retragem.
    Zero coerență în politici.
    Marca PSD.
    Ăştia cred cã puterea le dă voie să aplici ce visezi noaptea.
    Aşa fac mafioții.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS