Libertatea de exprimare scuipată în Consiliul Local Bistriţa
Dragi cetăţeni, scriu aceste rânduri cu mare mâhnire în suflet, căci realizez că sângele martirilor din decembrie 1989 a fost vărsat degeaba! În 2 septembrie 2013, la Bistriţa, la şedinţa extraordinară a Consiliului Local, pentru prima dată în 23 de ani la doi cetăţeni (subsemnatul si domnul Silivan Crăciun) le-a fost negată libera exprimare, dreptul la cuvânt!
Într-o formă civilizată (în tăcere, cu ridicarea mâinii în sus), după dezbaterea politică dintre consilierii locali şi primarul din municipiul Bistriţa, am cerut dreptul la cuvânt. M-am prezentat – prof. Florin I. Bojor – şi aleşii locali ai cetăţenilor din Bistriţa, consilierii locali, au votat în secret ca un cetăţean, într-o formă civilizată, cu mult bun simţ, să NU POATĂ VORBI în public la şedinţa Consiliului Local din Bistriţa. Trebuie subliniat că nu toţi consilierii locali s-au opus (în frunte cu domnul Mihai Lucian Sărmăşan), dar majoritatea mi-au negat libertatea de exprimare…
Marele paradox de la şedinţa extraordinară a Consiliului Local Bistriţa, la care libertatea de exprimare a fost negată, este că a avut subiectul central: Referendumul popular local de acceptare sau nu a variantei ocolitoare în patea de sud a municipiului Bistriţa. Sedinţa respectivă având rezultatul aprobării referendumului şi formulării întrebărilor pentru cetăţeni. Şedinţă la care cetăţenilor li s-a negat dreptul de a vorbi!
Ţin să afirm că solicitarea mea la cuvânt era pe tema referendumului, căci sub forma unei scrisori deschise am trimis consilierilor locali din Bistriţa, încă de vineri 30 august, o solicitare pentru discuţia privitoare la referendum, iar apoi a fost înregistrată la biroul de relaţii cu publicul al Primăriei Municipiul Bistriţa (nr. 69924 /02.09.2013).
Vreau să mulţumesc celorlalţi cetăţeni, care în semn de solidaritate faţă de abolirea democraţiei în Consiliul Local Bistriţa, au părăsit sala de şedinţă, aplaudând nevoia de libertate, nevoia de dreptate socială!
Văzând tirania şi dictatura din Consiliul Local Bistriţa, mă întreb: care e democraţia? Majoritatea politicienilor din Consiliul Local Bistriţa te cheamă la vot, dar nu te lasă să vorbeşti… Care e libertatea? Majoritatea politicienilor din Consiliul Local Bistriţa îţi cer votul, dar îţi neagă libera exprimare… Care e dreptatea? Majoritatea politicienilor din Consiliul Local Bistriţa nu îi bagă în seamă pe cetăţeni…
În concluzie, eu simplul cetăţean ce să mai înţeleg: nu sunt lăsat să vorbesc, dar mi se cere votul…
Prof. Florin I. Bojor
again?
nu spun ca e rau dar deja e saturatie………………
deja se va exprima lumea la referendum daca va fi dupa cum am inteles
,,Dragi cetăţeni, scriu aceste rânduri cu mare mâhnire în suflet, căci realizez că sângele martirilor din decembrie 1989 a fost vărsat degeaba! ” – F. Bojor.
Nu zau stimate domn?!Daca tpata lumea careia ,,nu-i iese pasenta” ar nega democratia, unde am ajunge oare? (Desi se poate si mai jos decat suntem acum la douazeci si de ani…).
D-le Bojor. Desi n-am avut inca onoarea de-a va cunoaste personal,va admir pentru initiativele si atitudinea civica si justitiara pe care le aveti. Cam asa eram si eu cu vreo doua decenii in urma,poate ceva mai naiv, in ceea ce priveste bunele intentii si dorinta spre binele general al tarii al tuturor celor dimprejurul nostru,pentru ca asa fusesem crescut si educat. Acum, dupa ce-am trait o foarte amara experienta si dezamagire intr-unul dintre partidele politice care sunt acum in opozitie,am devenit cat pot eu de circumspect si de neincrezator in semenii mei.Dar imi plac tinerii asemenea dumitale,adevarate locomotive pentru bunul mers spre adevarata democratie a societatii.Punctual, in cazul descris in articol,vezi in Constitutie articolul despre libertatea de exprimare, vezi in Codul Penal despre abuzul in serviciu, fa-le cate o plangere penala „in personam” la fiecare dintre consilierii care ti-au obstructionat un drept constitutional pentru abuz in serviciu. Daca observi ca onor procurorul ori ofiterul care va cerceta plangerea penala are tendinta de-a musamaliza cazul si de-a creea premize pt. NUP, adreseaza-te DNA-ului.Daca nici de frica DNA-ului nu se aplica litera si spiritul Legii ,scrie la Comisia Europeana,la Directia Generala pt. justitie din cadrul acelei comisii, organism care monitorizeaza Romania pe capitolul justitie si afaceri interne,ori la doamna comisar Viviane Rending. Pe internet gasesti adresele postale.In sistemul TICALOSIT in care traim ,cam asta ar fi un fir rosu al cailor legale de-a indrepta ceva inspre bine in Romania.Altfel, scuzati-mi comparatia, riscati sa ramaneti cainele -(democratiei)-,care latra dupa caruta -(coruptiei)- care trece linistita inainte si-si vede de drum. Ca sa fii eficient pt. societate trebuie sa si latrii–(inteleg prin asta atitudine civica)-,dar sa si musti-(inteleg prin asta sa sesizezi ,sa reclami incalcarile grave ale Legilor)- si asta pentru ca cei impotriva carora vei latra sa-ti stie de frica. Sa se teama ca -(metaforic scriind)–i-ai putea si musca.Altfel, nu te va mai baga nimeni in seama ,ca pe onor d-nii Toniuc si Balan de la ecologisti. Va salut cu ceea mai distinsa consideratie.
medicamente stimabile!
pe cinsteam mea – medicamente!
astia nu vor sa asculte despre mesajul ce trebuie transmis ca simplu cetatean, ce votez si eu ca toti ceilalti si vin la sedintze sa medicamente!!!…
Pt. cel care-a semnat cu „medicamente”. Va rog domnule sa fiti mai explicit ca eu nu stiu ce sa inteleg prin „medicamente”.Adica astea-(continutul articolului)-ar fi medicamente pt.insanatosirea mediului politic? Ori spunand medicamemte e ca si cum ai spune apa de ploaie? Ce sa inteleg? Dl Andron care si-a expus parerea mai inaintea dvs. macar a scris clar un -(cum zice dumnealui)- fir rosu despre cum ar trebui actionat ca sa se schimbe ceva in bine in tara asta.De la dumnealui inteleg mesajul ,desi pentru-firul rosu- propus de dumnealui poate dura ani de zile pana va cerceta parchetul,apoi dna-ul,apoi aceia de la Comunitatea Europeana….Asa ar fi normal si legal cum zice dl.Andron. Da pana se rezolva un asemenea caz,iesim si noi astia sub 40 de ani la pensie.Poate si pt. ca cei de la C.E. sunt prea moi si prea indulgenti. Ei…. sa fi fost vorba de asa ceva ,cu vremurile de acum, dar cu unul ca tatuca Stalin la putere…..In 48 de ore procurorul ar fi rezolvat problema, ca daca nu…pohod na Sibir.. Un unchi de-al meu, in 1958 numa doua propozitii a zis contra colectivizarii, si-a fost eliminat pt un an dintr-o scoala postliceala si trimis in fabrica la munca de jos „pt. reeducare”.Acela chiar c-a fost „medicamente”,cum zici dumneata.