Dintre cei peste 31.000 de fermieri din judeţ care deţin pământ şi animale doar 53 de persoane în vârstă de peste 62 de ani au fost de acord să dea altora mai tineri pământul pe care nu l-au mai putut lucra. Au devenit astfel rentieri şi primesc de la APIA echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol extravilan înstrăinat pentru care s-a încheiat acordul cu învestitorul şi echivalentul a 50 euro/an pentru fiecare hectar de teren arendat din extravilan.
„53 de fermieri din Bistriţa-Năsăud au carnete de rentieri. A început şi vizarea acestora. Se face între 1 martie şi 31 august. Aceşti fermieri, ori au înstrăinat pământul, ori l-au arendat şi ei primesc renta viageră”, a spus directorul APIA Bistriţa-Năsăud.
Emil Scurtu a menţionat că deşi le este foarte greu să ţină pasul cu noutăţile din agricultură, foarte puţini fermieri în vârstă acceptă să le dea tinerilor pământul, refuzând adesea să-l cedeze chiar şi membrilor familiei.
Only me,daca astepti sa vina oportunitatea pe tava,cred ca mai ai de asteptat niste multe zeci de ani.Si nu vine de pomana,ci cu niste costuri.Sa nu regreti mai tarziu ca n-ai facut nimic in acest sens, doar ai „pandit”.Fa ceva, orice.Creste gaini sau planteaza menta(habar nu am ce iti place),dar mobilizeaza-te din confortul biroului si pune mana.Agricultura nu-i pentru comozi.