Social

Fosele septice trebuie declarate la primărie, iar vidanjarea demonstrată cu factura. Altfel…

Locuitorii județului Bistrița-Năsăud care dețin fose septice sunt obligați, în baza unei Hotărâri de Guvern, să se înscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate de la nivelul primăriei unde locuiesc, altfel riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022, proprietarii de fose septice sau stație proprie de epurare au obligația de înscriere în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice. Termenul limită este 22 noiembrie, respectiv 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii – 27 mai 2022.

Și cei care se conectează la un sistem individual de epurare au obligația de a se înregistra în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate.

”Este o Hotărâre de Guvern, apărută în mai 2022, prin care se reglementează situația foselor septice vidanjabile și toți cetățenii deținători de fose sunt obligați să se înregistreze la primăriile de care aparțin într-un registru special de evidență. Inclusiv pentru constructruirea unei fose este nevoie de autorizație de construire. Trebuie să se țină cont de asta pentru că toate aceste ape uzate care se colectează prin fosă trebuie să ajungă prin vidanjare, prin intermediul unui operator autorizat, într-o stație de epurare și abia apoi, după ce apele uzate sunt epurate vor ajunge într-un emisar, râu sau pârâu. Acestea sunt condiții foarte clare. Prin Masterplanul de apă și canalizare de la nivelul județului se dorește realizarea acestor rețele de apă și canal, de stații de epurare, și o să ajungem probabil la un nivel de 90% alimentare cu apă și undeva de 70% pentru racordul la rețele de canalizare. Sunt însă zone greu accesibile unde nu ai cum să faci racordul la rețele și atunci se impun fosele, dar trebuie ținută o evidență a lor pentru ca să nu ajungă apele în pânza freatică. Cei care dețin fose vor avea nevoie și de un aviz de la Apele Române pentru funcționarea fosei septice”, a declarat Sever Roman, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud la AS-TV.

Persoanele care nu se înscriu în acest registru se supun unor sancțiuni destul de severe care pot ajunge până la 10.000 de lei.

”Odată întocmit acel registru, va putea fi urmărit când se vor vidanja acele ape menajere, serviciu care se face cu factură pentru că trebuie să ai trasabilitatea acelor ape, să nu te trezești că ajung acele ape pe un șanț sau nu știu unde și nu ajung în stația de epurare. Din acest motiv trebuie ținută sub observația situația și nu poți demonstra decât cu facturi și chitanțe înregistrate fiscal”, a spus Sever Roman.

Acte necesare:

  • Formularul de solicitare pentru înscriere
  • Autorizația de construire
  • Procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor din care să rezulte că au fost verificate etanșările
  • Certificatul de calitate/conformitate pentru bazinele/administrațiile de epurare achiziționate de la producători.

Până la primăvară, deținătorii de fose trebuie să aibă și un aviz de la gospodărirea apelor, care se obține în baza unei documentații complexe, menită să demonstreze că fosa nu poluează.

Documentație pentru obținerea avizului de gospodărire a apelor

  • descrierea elementelor constructive și a performanțelor tehnice ale sistemului;
  • parametrii de calitate a apelor uzate epurate, caracteristicile solului și/sau ale corpului de apă în care sunt descărcate apele uzate.

Branșarea la sistemul de canalizare poate costa peste 10.000 de lei, în funcție de complexitatea lucrării. Administrația Fondului de Mediu lansează programul „prima racordare”, prin care oamenii cu venituri reduse pot primi până la 1.900 de euro în acest scop. Bugetul total al programului este de 168 de milioane de euro.

Aproape jumătate dintre gospodăriile din țară nu sunt racordate la un sistem de canalizare.

10 comentarii

  • Ati vazut buey sarakilor de ce se kaca meleardarii de la marea de la munte direct in lac?Daca n au fosa nici nu platesc impozit pe rahat.Din partea primariei Bistrita asteptam infiintarea unui nou departament care sa controleze buzile.Bideurile deocamdata sunt scutite.

    54
    3
    • Sef sau director precum colegii de la parcul industrial si dsp, la inventarul foselor ar fi bine sa fie numit ekologistul nr 1 al orasului .Asa ramane fara servici doar ăla care da masti la primarii .

      23
      1
  • Da DOAMNE mintea politicianului cea de pe urma si lumineaza-l ca sta de pomana in fotoliu.
    Tarziu , foarte tarziu iar din experienta expeditiilor mele va spun cum pute peste tot in BN pe vai si valcele si pe la capetele localitatilor. Intre timp a inflorit o buna afacere adica firme de casa mici si foarte mici cu un angajat sofer si o TINETA pe patru roti care transporta cacalau si pisalau. Operatiunea se face pe bani multi, patronii castiga la greu iar NATURA este sufocata de nepasare si lacomie si prostie.
    Suntem din nou unici in Europa deversand aceste dejectii la intamplare.
    Cunosc bine subiectul insa mai mult de a face reclamatii nu pot mai mult.

    32
    21
    • Pe ăia care se kaca rahat de nutrie sa i scuteasca. Ba chiar sa le dea administratia cate o roaba cu insemnele primariei sa il care la tomberoane.

      3
      2
  • Ideea buna, dar aplicarea complicata, tipic românească, te face din start sa renunți. Apoi la aplicarea legii, iarăși autoritățile vor acționa selectiv , la comanda sau de loc. Șmecherii de România se vor adapta și cu complicitatea autorităților situația va rămâne cam tot așa, ca și in cazul altor legi. Din păcate!! Sper sa ma înșel și poate peste câțiva ani sa avem o statistica privind modul in care a ajutat aceasta lege la protejarea mediului ! Sa auzim numai de bine!

    25
    1
  • Sunt foarte deacord cu masura.Sa le declaram si sa vina vidanja sa traga din ele mizeria iar pe urma sa ii dea drumul in Primaria Bistrita in toate camerele unde se sta la cafea si se freaca menta iar dupa poate o sa se gandeasca cei din Primaria Bistrita ca ar fi mai bine sa traga canalizare ca sa nu mai primeasca rahat de la cetatenii pe care NU II MAI REPREZINTA de multi ani (doar cand este vorba de voturi, atunci ii reprezinta)

    49
    3
    • Canalizarea o tragi tu cu pana la 10000 de lei ca daca tot ai casa, automat ai si bani, cel putin asa crede primaria, stai sa vezi formularul care trebuie completat, te apuca plansul. Acum sa gasesc facturile de la Aquabis 🤣

      17
      1
  • Ni mă!…. Se face inventarierea căcăstoarelor?… Sigur se pune de o taxă după ce va fi finalizată numărătoarea cu iz!

    20
    1
  • Mai oameni buni ăștia au înnebunit, pitiflausi aia din parlament au facit lobby pentru firmele bineînțeles străine care au cam preluat totul prin orase gen APA REGIO frantuzeasca si nu stiau cum sa puna bir si la tars. Nemernici nu au gindit d e loc si dai cu legea ca asa a zis UE. O sa vedeti ca vor da legi si pe fumul de la sobe si numara si fetestrele ca luam prea multa lumina de la soare de parca ei lar intretine. Vom ajungr vremuri grele cu astfel de inculti.

    21
    1
  • Ce declaratie le mai trebuie doar pe factura apare ,,cu” sau ,,fara ” canalizare,adica cu sau fara ,,apa meteorica”?Deci platesti apa meteorica doar daca ai canalizare daca nu inseamna ca nu ai canalizare ce mama dracu’?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS