(FOTO-VIDEO) Cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, totalitatea ei fiind de 103 minute, iar maximul, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, a fost înregistrat la ora 23.22.
Așa s-a văzut luna din Bistrița-Năsăud:
Eclipsa de lună în diferite colțuri ale globului:
Eclipsa a început la ora 20.14, când Luna a fost sub orizont. Intrarea în umbră a început la ora 21.24, marginea stângă a Lunii devenind mai puţin strălucitoare decât restul discului. Luna s-a aflat în totalitate în umbra pământului la ora 22.29. Tot discul a fost scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care a început totalitatea.
Maximul eclipsei, când Luna s-a aflat cel mai aproape de centrul umbrei, s-a produs la ora 23.22. Atunci Luna nu a fost foarte sus pe cer, la 20 de grade înălţime deasupra orizontului, înspre sud-est.
Totalitatea a durat 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 21, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.
Momentul totalităţii este spectaculos pentru că Luna este colorată. Discul a fost colorat şi iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului)”.
La ora 00.13, Luna a început să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit. Luna a revenit treptat la strălucirea dinainte de eclipsă.
La ora 01.19, Luna a ieşit complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare.
Eclipsa s-a încheiat la ora 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului.
Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an şi a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 şi 2019. În total, fenomenul a durat 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.
Fenomenul a putut fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, nu și din America de Nord şi Sud, Japonia şi o parte din Rusia.
Pentru România, înălţimea Lunii în momentul de maxim nu a depășit 24 de grade deasupra orizontului.
Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.
Adaugă comentariu