Actualitate

Fostul prefect Szilagyi Ioan dă un pronostic pentru locale. Cui îi sugerează să se retragă – interviu

Fostul preşedinte al UDMR Bistriţa-Năsăud şi totodată fost prefect al judeţului Bistriţa-Năsăud, Szilagyi Ioan, este singurul din generaţia care a început să facă politică imediat după 1990 care a decis să se retragă de bună voie din prim planul vieţii publice la Tonciu, unde face agricultură. Cu toate acestea este atent la ce se întâmplă în politica locală, iar la solicitarea Timp Online a făcut o analiză şi câteva pronosticuri.

Domnule Szilagyi, colegii dumneavoastră de generaţie se pregătesc de alegerile locale sau parlamentare. Dumneavoastră nu candidaţi nici măcar la Primăria Galaţii Bistriţei (comună de care aparţine satul Tonciu – n.a.)?

Politică eu mai fac. La Primăria Galaţii Bistriţei candidează Vasile Găurean (PSD) până la moarte (râde!).

Sunteţi singurul preşedinte de partid din generaţia dumneavoastră care v-aţi retras din politică. Cum vă explicaţi că toţi ceilalţi – Ioan Ţintean, Ioan Oltean, Ovidiu Creţu, etc., – nu v-au urmat exemplul?

Eu m-am retras şi din Parlament, mi-am dat demisia, nu numai din politică. Mie îmi place să muncesc, nu să mint şi să trag chiulul. Lor le place. Când văd că nu mai renunţă şi nu muncesc, mi-e ciudă pe ei.

Credeţi că ar trebui să facă un pas înapoi?

Cred că ar fi cazul să fie o lege prin care să nu poţi avea mai mult de două mandate într-o funcţie pentru că şi cei care nu sunt hoţi învaţă să fure şi să fie leneşi. Şi Nelu Oltean (Ioan Oltean -n.a.) ar fi cazul să se retragă. Nu cred că mai are vreo şansă. El trage acum înapoi PNL.

Cum credeţi că vor fi alegerile locale?

E uşor de candidat, dar eu cred că o să fie o egalitate la nivel de judeţ. Nu e niciun partid mai tare ca altul. E PSD, e PNL, chiar şi ţărăniştii sunt acolo. O să fie o luptă grea.

Pe cine vedeţi într-o poziţie mai bună, PSD sau PNL?

PSD la nivel de judeţ ia în jur de 30-40%. Depinde de celelalte partide cât iau şi cine mai intră în CJ în afară de PSD şi PNL. Chiar dacă ne-am întors înapoi la epoca negocierii funcţiei de preşedinte al CJ, eu spun că Radu Moldovan câştigă. Nu ştiu cine va mai intra în CJ. Sunt şi eu foarte curios. În orice caz, UDMR nu intră, vă garantez 100%. Ca să facă 5%, UDMR trebuie să muncească, iar ei nu muncesc. Decsei visează când spune că UDMR va avea doi consilieri judeţeni. El crede că doi consilieri se fac în birou.

La Bistriţa credeţi că rămâne primar domnul Ovidiu Creţu?

Are toate şansele, cu toate că eu aş vrea să nu mai fie. L-am votat de două ori. Deja e de ajuns.

12 comentarii

 • Iata ca si fostul prefect Ioan Szilaghi considera ca in cazul lui Cretu doua mandate de primar sunt prea multe. Deja e de ajuns, locul lui fiind la pensie.
  Cretu care intre timp a ajuns la varsta pensionarii ne aburea cu „Bistrita europeana” insa in realitate el tragea cu ochiul la comunismul chinez. Este cunoscuta dorinta sa de a aduce la Bistrita statuia fostului lider comunist chinez Deng Xiaoping, spre indignarea cancelariilor occidentale si mai ales a bistritenilor. Asadar,dupa doua mandate de primar, Cretu este aproape de un bilant catrastofal. A investit prosteste in SF-uri, PUG-uri si PUZ-uri de care s-a ales praful.
  Primarul Cretu a refuzat de fiecare dată să fie asfaltate străzile din bani de la bugetul local. În tot acest timp, şi puţinele străzi asfaltate înainte să ajungă el la Primărie s-au stricat sau au fost sparte pentru lucrări de canalizare.
  In schimb a accesat un împrumut în valoare de aproximativ 10 MILIOANE de euro , din care o mare parte se vor îndrepta spre tampenia numita pompos Wonderland pentru o pârtie de schi fara viitor situata pe Dealul Cocoș, deși a promis că NU va îndatora bugetul public și că va accesa fonduri nerambursabile pentru respectiva pârtie de schi.
  La capitolul locurilor de muncă de la venirea firmelor Leoni si Roseyars, pe timpul fostului primar Vasile Moldovan, niciun investitor important nu a mai venit la Bistriţa. Intre timp primăria a creat un Parc Industrial (ideea , fiind preluata de la liberali), care deocamdată asteapta sa fie populat. Centura de Sud prin Padurea Codrisor de care s-a cramponat primarul Cretu este o altă gafă de proportii care a lasat orasul Bistrita fara varianta ocolitoare . Aceasta nu s-a materializat, din cauza costurilor ridicate si a problemelor legate de alunecarile de teren dar a inflamat opinia publică, fiind blocate alte proiecte de amenajare a raului Bistrita si a dealului Codrisor pentru agrement.
  La capitolul Urbanism – s-a construit haotic și nu există specialiști cu viziune în arhitectura. Spațiile verzi, zona Industrială, malurile râurilor, cartierele Sărata, Slătinița, Sigmir, Ghinda, plus zonele rezidențiale sunt ignorate total și parcă n-ar face parte din „Bistrița Europeană”.
  Deşi se cheltuie anual un milion de euro, primăria Bistriţa nu a reuşit să facă evenimente importante în oraş, iar tinerii sunt total neglijaţi. Sub-Cultura și bâlciurile asociate cu lipsa de viziune in organizarea evenimentelor au dus la manifestari de tip Cântarea României. Cretu a eşuat lamentabil în încercarea de a organiza târguri ca în Viena iar Zilele Bistriţei, cel mai important eveniment pentru bistriţeni, se desfăşoară într-un târgul de vite din Viisoara.
  Unul din marile proiecte cu care se laudă administrația Crețu este BRAND-ul de oraș. Primăria Bistrița a accesat fonduri europene în valoare de aproximativ 1.000.000 de lei, pentru a crea un concept de promovare turistică a orașului. Lipsa de viziune în realizarea unui BRAND – struții, ouăle și alte kitsch-uri urbane ne fac de râs și alungă turiștii rătăciți într-un oraș amorțit. Fântânile arteziene, parcurile, zonele de relaxare spun multe despre gusturile indoielnice ale primului gospodar al urbei. Deşi ar fi câteva locuri interesante de vizitat în Bistriţa, acestea nu au fost niciodată promovate cu adevărat şi nici puse în valoare. Practic, turismul în Bistriţa se rezumă doar la liftul de la Biserica Evanghelică. Si exemplele ar putea continua.

  • Bravo Paul. Nu stiu câți ani ai dar ma bucur ca mai sunt si oameni care gândesc.
   Asa este , comunistul Crețu ne batjocorește cu aroganță lui fara margini.
   Este un lider comunist absolut , ne crede pe toti prosti.
   Din pacate a fost si este sprijint foarte mult de Olteanu.
   Ai trădat d-le Olteanu !!!
   Nu ai lăsat sa crească nici un voastră .
   Cred ca sti care este pedeapsă pentru trădători.
   Doi dictatori CRETU SI OLTEANU !!!

 • Domnilor, asta zice un fost prefect. Voi stiti foarte bine ca nu conteaza nici ce ar zice prefectul in functie! In tara asta nu conteaza ce zice nimeni!!! Fiecare face ce vrea si ce-l duce capul… si culmea!… se gasesc si sustinatori – interesul lor este ca sa fie cat mai multi oameni dezgustati … sa se implice cat mai putini, deoarece cei care se implica au pretentii – asa ca… cu cat mai putini implicati cu atat mai bine, mai ieftin, mai usor, mai… mai… mai ca la tara!!! :))
  PRONOSTIC – PSD pe cai mari – castiga primariile tuturor oraselor si comunelor mari (probabil pierde ceva pe bargaie si putin de tot pe Valea Somesului) – castiga sefia CJ-ului… restul e tacere… sau gargara (ipocrizie) ieftina! adica PNL si poate ceva UDMR– ceilalti NU CONTEAZA

  • ecologistule… inteleg ca te referi la 3% la CL si 1-2% la CJ… dupa cum spuneam mai sus… nu ma insel :))) si tu esti primul care imi confirma!
   Asa si MP ia 3…

 • Respectele noastre maestre aveti dreptate asa este nu mai au ce cauta prin politica uitativa peste tot sant foarte batrani si plictisiti dupa atatea mandate si nu mai au chef sa faca ceva pt cetateni de exemplu la Rodna mosu are 80 de ani 4 mandate dar mai vrea la Lunca Ilvei 60 ani 4 mandate dar mai vrea si multi altii sant depasiti de vreme si de evenimente respectele noastre pt fostul Prefect care a ales sa si traiasca frumos batranetiile

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.