Social

Furtuni violente, de cod roșu, în Bistrița-Năsăud. Ce pagube s-au produs

(FOTO-VIDEO) Ca urmare a codului roșu de vreme severă imediată (intensificări ale vântului de peste 80-90 km/h, descărcări electrice, grindină, averse de peste 30 l/mp) emis sâmbătă seară, în județul Bistrița-Năsăud s-au înregistrat următoarele evenimente:

În localitățile Năsăud, Uriu, Rebrișoara, municipiul Bistrița – B-dul Republicii și str. Petre Ispirescu – copaci căzuți pe carosabil.

Localitățile Unirea, Budești, Milaș, Silivașu de Câmpie, Cetate, Căianu Mic au rămas fără curent electric.

În localitatea Budacu de Jos un acoperiș de casă a fost luat de vânt.

În orașul Năsăud, str. Miron Cristea, un acoperiș de casă a fost luat de vânt. Tot în Năsăud, un copac a fost smuls, din rădăcini, cu pericol de cădere pe carosabil.

În Bistrița, pe Aleea Rotundă, bucăți din acoperișul unui bloc s-au desprins din cauza vântului puternic.

În municipiul Bistrița, str. Lt. Călin, un acoperiș de casă a fost luat de vânt.

În Parcul Municipal din Bistrița, furtuna a rupt copaci.

Echipele municipalității au intervenit pentru degajarea zonei.

Pentru remedierea problemelor două echipaje de pompieri militari au intervenit în municipiul Bistrița pentru degajarea unui acoperiș, în orașul Năsăud pentru degajarea unui acoperiș au intervenit două echipaje de pompieri.

În celelalte localități au intervenit Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

Pentru remedierea deficiențelor electrice au intervenit echipaje ale furnizorului de energie electrică, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

Sâmbătă seară, ANM a emis cod roșu de furtuni pentru o serie de localități din Bistrița-Năsăud, iar ISU a transmis avertizări Ro-Alert pentru comunitățile respective: Beclean, Lechința, Chiochiș, Braniștea, Petru Rareș, Uriu, Nușeni, Matei, Șieu Odorhei, Ciceu Mihăiești. Vijeliile însă au lovit și în alte părți, cum ar fi municipiul Bistrița, pentru care nu a fost emisă avertizare cod roșu și implicit nici Ro-Alert.

(Foto credit: Facebook Bistrița trezește-te, Crina Moldovan, Ioan Bâca)

https://www.facebook.com/hangansorin/posts/1821269151408908
https://www.facebook.com/ioanturcpnl/posts/856527795270402

ACTUALIZARE

Raport Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, 1 august 2021, ora 11:45:

”În data de 31 iulie, în jurul orei 18:30, pentru județul Bistrița-Năsăud au fost emise două avertizări meteo:

– avertizare de tip cod portocaliu de vijelii cu intensificări ale vântului peste 70 km/h, averse peste 30l/mp, grindină, descărcări electrice

– avertizare de tip cod roșu de grindină, descărcări electrice, vijelii, averse peste 30l/mp, vânt 80-90 km/h, pentru Beclean, Lechința, Chiochiș, Braniștea, Petru Rareș, Uriu, Nușeni, Matei, Șieu Odorhei și Ciceu Mihăiești. Municipiul Bistrița nu se afla sub incidența codului roșu.

Pentru localitățile aflate sub incidența codului Roșu, conform ANMH, ISU Bistrița-Năsăud a trimis mesaj de avertizarea populației prin sistemul RoAlert.

Ca urmare a vremii severe de aseară, în județ au fost  înregistrate mai multe evenimente precum: copaci căzuți pe carosabil, acoperișe de casa luate de vânt sau localități rămase fără curent electric.

Pentru remedierea problemelor în municipiul Bistrița, pentru degajarea unui acoperiș au intervenit  două echipaje de pompieri militari și pentru degajarea unui acoperiș în orașul Năsăud două echipaje de pompieri, iar în restul localităților au intervenit Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

În scopul remedierii deficiențelor electrice, au fost convocate și au intervenit toate persoanele disponibile din partea furnizorului de energie electrică, inclusiv cele de la domiciliu.

S-a lucrat până în data de 1 august, ora 4 dimineața când s-a întrerupt controlul din cauza vizibilității, dar lucrările au fost reluate în această dimineață în zonele Mogoșeni, Cociu, Pretea și Dumbrăvița(acolo unde o linie conductoare a fost ruptă de o salcie prăbușită, însă până la prânz se prevede rezolvarea situației).

Pagubele produse sunt reprezentate de conductoare rupte și izolatoare sparte ca urmare a vântului puternic, a  vegetației transportate de vânt și căzută pe linie, sau a copacilor prăbușiți, iar zona cea mai afectată a fost cea de nord-vest (Beclean, Agrieșel).

În prezent există 18-20 echipe în teren prin tot județul și se lucrează în special la incidentele de amploare mai mare, pe liniile de medie tensiune afectate.

În acest moment, pompierii militari din cadrul Secției de Pompieri Năsăud intervine pentru îndepărtarea unui copac smuls din rădăcini, cu pericol de cădere pe partea carosabilă.

De asemenea, un echipaj de pompieri intervine pentru îndepărtarea unor elemente desprinse de pe acoperișul unui bloc de locuințe amplasat în municipiul Bistrița, str. Aleea Rotundă”.

https://www.facebook.com/SVSUBistritza/posts/4282218141898447
Etichete

13 comentarii

  • Poate așa conștientizăm ce înseamnă protecția mediului, ce impact major are defrișarea masivă a pădurilor din România și de pe glob. Pădurile care stabilizează umiditatea, căldura.. Când plouă mult, absorb apa când este secetă prin umbra lor și prin calitatea frunzelor de a reflecta razele păstrează umiditatea și răcoarea la sol. Împiedică evaporarea masivă…. Etc etc. Când nu respectăm natura, ea ne inghionteste să ne revenim în fire.

  • Nici lumea occidentala nu e pregătită de astfel de fenomene extreme. La noi, nici poveste…Numai Dumnezeu ne poate feri de ele!
    Și totuși, chiar dacă ele se accentuează și devin tot mai frecvente și avem vijelii, vânturi extrem de puternice, alunecări de teren, viituri etc., nu vedem nicio implicare a autorităților, nicio măsura, nicio strategie pt a combate defrișările, pt a intari malurile râurilor, pt a crea perdele forestiere, pt a reduce poluarea etc.
    Ce lume lăsam moștenire copiilor noștri?
    Bine ca avem aplicații de mobil, rețele sociale pt fala, mașini scumpe, faine de fițe si vacante exotice… la asta se rezuma interesul nostru! După noi, potopul! Numai ca nu mai e după noi, ci odată cu noi!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS