Social

Tezaur medieval, descoperit la Fântânele

(FOTO) Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, alături de câțiva voluntari Celtic Transilvania, a efectuat un diagnostic arheologic în localitatea Fântânele, comuna Matei, la începutul lunii iulie. Acesta a fost făcut în punctul în care arheologul Tatár Árpád a identificat la începutul anului 2021, întâmplător (fără detector de metale). 7 monede de argint de epocă medievală, ce au fost expertizate și care sunt monede poloneze bătute în vremea regelui Ioan Cazimir (1649-1668).

Cercetarea efectuată la locația respectivă a dus la identificarea întregului presupus tezaur, câteva monede fiind identificate răsfirate în zonă, iar partea cea mai consistentă a acestuia a fost recuperată în una din secțiunile arheologice efectuate. Astfel, au fost recuperate încă în jur de 100 de monede, o parte din ele găsite în interiorul unui vas de lut alături de o serie de bijuterii.

Întregul tezaur se află în curs de curățare și restaurare urmând ca acesta să fie expus publicului larg în cadrul manifestările legate de Noaptea Muzeelor pentru anul 2022, informează Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

https://www.facebook.com/complexmuzeal.bistritanasaud/posts/308630674383449
Etichete

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.