“E de ajuns, eşti foarte frumoasă!”, i-a răspuns cosmeticiana încercând să o oprească, dar nici vorbă, copilul continua să-şi umple faţa frumoasă şi netedă cu tot soiul de chimicale. Nu am fost foarte atentă, dar probabil folosise şi o cantitate însemnată de fond de ten ca să semene cât mai mult cu un perete zugrăvit. Doar graba să ajungă la serbarea de încheiere a clasei a III-a a determinat-o să se oprească. Altfel, poate că ar fi stat cu orele în oglindă şi ar fi continuat să se urâţească. Tipul care aştepta să se penseze după mine mi s-a părut floare la ureche.
Fetiţa nu era însoţită, dar doamnele mi-au spus că mama ei o trimite la salon şi tot ea este cea care îi plăteşte şedinţele de aşa-zisă “înfrumuseţare”. La zece ani? Da, dacă vă puteţi imagina! Am fost mult prea şocată de tablou ca să-mi vină în minte să o întreb dacă a citit poveştile lui Ion Creangă, dacă îi plac “Neamul Şoimăreştilor” sau “Povestirile istorice”. Pe vremea mea, acestea erau cadourile pe care ni le făceau părinţii la zece ani, nu “şedinţe la salon”, iar noi ne petreceam orele citind cărţile până le ştiam pe de rost de dragi ce ne erau şi nu mânjindu-ne faţa cu rujuri şi mascara. Îmi amintesc apoi că, la liceu, fetele care-şi scurtau exagerat uniformele erau trimise de profesori acasă să vină îmbrăcate decent. Machiată nu aveai ce căuta nici măcar în curtea şcolii, cu atât mai puţin în clădire sau în clasă.
Dincolo de nebunia părinţilor – care e evidentă şi nu ştiu dacă mai poate fi tratată întrucât vorbim de o generaţie care a crezut aproape tot ce a văzut la televizor – eu una mă întreb cum pot accepta profesorii ca un copil de 10 ani să vină la serbare într-un asemenea hal. Chiar trebuie să girăm orice doar pentru că unii au pierdut demult măsura normalităţii? Ce drum va urma în viaţă un copil care, la zece ani, în loc să fie pasionat de cunoaştere, de cărţi, de muzică, de pictură sau sport e dedicat întru totul statului în oglindă şi machiatului? Probabil va începe să-şi bată părinţii la cap că vrea să fie manechin, iar ei, în nebunia lor, vor da bani în stânga şi în dreapta la tot felul de preselecţii idioate girate de unii şi de alţii care promit că, la un moment dat, progenitura va defila pe podiumuri, va apărea în reclame, va câştiga munţi de bani şi va vedea lumea. Vorbe! Trăim în secolul în care poţi alege – de pe internet – dintre milioane de oameni frumoşi pe cei care transmit ceva dincolo de machiaj şi eu cred că asta fac atât agenţiile de modeling, cât şi designerii. Este mai mult decât exclus să aibă vreo şansă la o carieră de acest tip un copil care s-a machiat de la 10 ani, iar la 20 are deja faţa zbârcită. Chiar nu se gândeşte nimeni la lucrurile acestea?
Mergând însă ceva mai departe pe firul întâmplărilor din copilăria de azi, eu văd peste tot eleve îmbrăcate în cel mai deocheat mod cu putinţă, care emană prin toţi porii lor multă sexualitate. Cu pantaloni mulaţi, cu tricouri lipite de corp, cu părul vopsit în fel şi chip, cu meşe, cu mult ruj, cu blush şi mascara dau iama pe porţile şcolilor ca şi cum ar fi invizibile. Nu le văd părinţii atunci când ies din casă, nu le vede portarul când intră dimineaţa în curte, nici profesorii care ţin orele, nu le vede nimeni. Pentru unele adolescente, mersul la şcoală nu este altceva decât un bun prilej de a “agăţa”, de a se alege cu un nou iubit. Toate “trofeele”, începând de la rochii, pantofi, machiaj, păr fals, unghii false, iubiţi falşi vor fi etalate apoi pe Facebook şi vor curge comentariile agramate “ce frumoasă e-şti!”, “minunat-o”, etc. Ce contează că vine Bac-ul şi că vor pica toate pe capete? Importantă e şedinţa foto din parc, rochiile mulate etalate în poze, pantofii, machiajul perfecţionat după opt ani cel puţin petrecuţi prin saloane de cosmetică şi investiţii masive în mascara, blush, fond de ten, parfumuri de firmă.
Cu siguranţă că, dacă mergem în vizită acasă la unele cocote de felul acesta, nu vom găsi nicio carte, niciun CD cu muzică simfonică, niciun album de artă, dar vom da peste părinţi deprimaţi că nu au putut să le cumpere cea mai scumpă rochie, cel mai cel blush, cei mai grozavi pantofi de firmă, părinţi acuzaţi din toate unghiurile că nu-şi iubesc progeniturile fiindcă, dacă le-ar iubi, le-ar lua şi un BMW seria 5 cadou pentru absolvirea liceului.
Doamne ce mi-ar plăcea să asist la un astfel de spectacol al acuzării ca să pot râde în hohote de toţi tâmpiţii care nu şi-au educat copiii, care i-au lăsat să crească precum nişte buruieni într-un lan, iar în momentul în care bălăriile erau atât de mari încât au sufocat şi ultimul fir de iarbă au uitat că la 10 ani i-au trimis la cosmetică să se penseze şi să-şi umple faţa cu fond de ten. Le-aş aduce aminte că acela a fost punctual zero al dezastrului. Restul sunt simple detalii fireşti.
Din pacate asa e iar incurajarile vin din toate directiile. Traim intr-o lume nebuna, fara limite, fara reguli. La 3 ani vin fetitele la gradinita cu unghiile facute iar doamnei educatoare i se pare absurd sa insisti ca un copil la aceasta varsta sa stie anotimpurile :(. Ma gandesc cu groaza la perioada care va urma si va trebui sa ii explic fiicei mele de ce nu e bine asa.
Trebuie sa privesti cu incredere si respect spre copilul tau, nu cu groaza spre exterior.
Noi ii educam pe oameni doar cat sa ajunga sa-si castige existenta si sa poata intemeia o familie. Dupa care inceteaza orice educatie, ca si cum oamenii ar fi gata pregatiti. Rezolvarea tututor problemelor complicate care survin ulterior este lasata la aprecierea individului si a ignorantei sale. Nenumarate deziluzii, greseli provin doar din lipsa de educatie a adultilor care traiesc adesea intr-o ignoranta deplina privind lucruri din cele mai imporante. Asadar, educatia copilului ar trebui sa se dezvolte in paralel cu cea a adultului, relatia dintre ei sa se bazeze pe incredere si sustinere, iar in aceste conditii se risipeste groaza care intervine cand privesti spre exterior.
Si eu imi faceam le 3 ani unghiile impreuna cu mama, cum au facut-o multe fetite din generatia mea. Era o joaca, asa cum imi placea a umblu prin casa cu pantofii cu toc ai mamei. Nu cred ca la varsta asta mi se parea ceva sexual, era joaca de-a fi mare, ca mama… Hai sa nu mai dramatizam totul…
Si te duceai la gradinita asa, cu unghiile facute? Sau la scoala in clasa I? Toate ne machiam si ne faceam unghiile in joaca in copilarie, dar de aici si pana la a merge la scoala, sau chiar pe strada asa, copil fiind, e o mare foarte mare diferenta.
Nu, nu, dupa ce imi pictam unghiile stateam in casa 2 saptamani pana se ducea oja de pe unghii… Da, sigur ca asa ieseam si pe strada cu unghiile pictate. Nu mi se parea ca as face ceva gresit cum nu mi se pare nici acum. In clasaI ce-i drept nu ma duceam la 3 ani, dar nu din cauza unghiilor. Fetitelor mele de altfel li se vopsesc unghiile uneori la cresa, iar nu vad nimic pervers in asta. Asa cum uneori cer sa li se picteze fata, sa se costumeze in printese…
nu e acelasi lucru! si eu m-am jucat cu oja de cand aveam 3 ani si ma dadeam cu ruj, dar ma jucam si stiam ca e o joaca! semnificatia gestului are conotatii diferite, una e sa ma joc si alta e sa ma duc la scoala ”tencuita ” ca o femeie adulta
Si cate mamici ca Sandra sunt…………!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sa indrazneasca numai un cadru didactic sa spuna ceva sa vedeti cum viuesc programele de stiri.
Vai de ea generatie ” virtuala” si cosmetizata care nu ascunde decat vid in realitate
E simplu inteaba-i pe copii la ce le foloseste, care este nevoia, sa o justifice, nu doar sa o enunte. Crede-ma e imposibil sa justifici ceva ce nu iti trebuie tie de fapt. La ai mei a functionat
Baiu-i că generaţia asta va contribui la a ne primi pensiile…
Trăim într-o ţară ce ar trebui să-şi schimbe numele în Absurdistan, cum bine zicea un confrate gazetar odată. Ne pasă doar de imagine, asta-i uşor de susţinut, cu spoială şi minciuni. Pe dinăuntru, găunoşenie totală. La ce modele sunt împinse în faţă, în lumina reflectoarelor, nici nu ai la ce să te aştepţi… doar la dezastru. Valorile creştineşti sunt atacate din orice poziţie sau subminate din interior prin prestaţia jalnică a clericilor ahtiaţi şi ei de imagine, faimă şi putere.
Ce-i aceea naturaleţe, cu ce se mănâncă bunul simţ, care-s fundamentele frumuseţii ce şi lui Dumnezeu îi place? Pe ce valori ne construim viaţa? Cine suntem, de unde venim, încotro ne îndreptăm? Sunt întrebări grele, e dimineaţă, aşa că hai mai bine la o cafea… de restu’: om mai trăi şi om mai vedea – nu-i aşa?
pensia? o gluma trista!
oare cand va disparea mirajul pensiei?
care pensie?
… pensia asta nenorocită, pentru care se reţin nişti bănuţi vrei nu vrei, pentru a amăgi generaţia părinţilor noştri ce gândesc că o muncit pentru ea, şi-i pusă undeva bine, după o grindă afumată, iar statul le-o plăteşte cu ţârâita.
D.na Sabau aveti copii ? Cred ca cine vb trebuie sa si traiasca aceasta pedioada altfel nu putem vorbi din exterior doa r ca acum Xxx ani era altfel
În logica dumneavoastră, despre politică au voie să vorbească doar cei care o fac, despre sport la fel, despre case doar constructorii, despre cărţi doar cei care le-au scris. Nu credeţi că vă prinde bine o privire din afară? Aşa se vede lumea aceasta în care circulă ai dumneavoastră copii educaţi.
Racoviță cumva? Cu dictatorul Corega? Cel care a pus mai presus de orice concurența între copii? Începând și clasa I? Dacă da, rușinați va!
moldovene, tu ai copii?
Doamna/Domnule Moldovan. Vanez momentul in care copilul/copiii dumneavoastra vor esua, vor deveni depresivi si schizofrenici pe fond etilic, iar dumneavoastra va veti intreba , retoric, desigur ” Doamne, oare unde am gresit?” Cu respect si consideratie un dascal, care nu mai are energie sa educe copii si parinti in acelasi timp.
Cu asa atitudine nici nu aveti ce oferi ca educator/ dascal – mai bine apucati-va de gradinarit – plantele sunt mai recunoscatoare.
Ce bine ca nu ii veti fi niciodata profesor copilului meu. Asta e avantajul vremurilor de astazi, putem alege cine sa ne educe copiii. Un copil nu esueaza daca e tratat cu iubire. Niciodata. Iar doamnei care a scris articolul: nu mai judecati dupa aparente. Da, poate si-a dorit ca in ziua serbarii sa arate bine, asa cum intelege ea acel bine. Blush si gloss mi se pare ok la 10 ani. Si chiar mai devreme. Lasati prejudecatile: daca merge la cosmetica, nu inseamna ca nu citeste, nu merge la muzee, nu asculta muzica (si) de calitate. Poti fi si frumos si destept in acelasi timp. Da, stiu, e greu de inteles pentru unii…
Suntem pe drumul pierzaniei! Si gonim cu toata viteza!
Poate tot ce se intampla in zilele noastre, atatea absurditati, sunt rezultatul libertatii prost intelese dar si mai prost aplicate! Vai si amar de el viitor si de ea generatie „pro”! Cred ca daca am ramane fara tehnologia actuala si mofturile derivate din ea s-ar sinucide cel putin jumatate din populatia globului!
Daca la 10 ani se machiaza deja la salon, pe la 14-15 fac videochat ca doar e la moda si asta!!! Si Doamne cate or mai veni!
Ați mai scris dumneavoastră pe această temă și pot să vă spun că aveți minunatul har de a da formă unor griji comune, pe care sunt sigură că mulți le împărtășim, despre direcția în care se îndreaptă actuala societate. Cât de diferite sunt totuși viețile virtuale pe care le afișează majoritatea oamenilor pe Facebook de ralitate. Pe siteurile de socializare, promovam modele impecabile mai ales din punct de vedere fizic și ne mirăm mai apoi că adolescenții au transformat aparențele și mondenitățile in țeluri în viață. Acolo, pe Facebook, totul este perfect, prietenii curg gârlă, cu sutele și viața se rezumă la petreceri și relații afișate ostentativ. Este vina noastră ca societate că le permitem tinerilor să persiste în falsitate, că nu susținem performanța școlară, că ne dorim mai mult ca fiicele noastre să fie desemnate reginele balului bobocilor decât premiantele clasei. Atâta timp cât vom considera normalitate să ne însoțim fetele la cosmetică de la 11–12 ani, să le gătim ca pe niște sperietori la baluri și banchete și să le achităm ședințe foto profesionale pentru a avea material de pus pe Facebook, nimic nu se va schimba. În cele din urmă, ne vom trezi că trăim pentru degețelul de ‘like’ și nu pentru noi înșine!
Mulţumesc pentru aprecierea harului. Sigur nu am făcut nimic să-l merit. Pe de altă parte, mi-ar plăcea mult de tot să trecem de nivelul constatărilor şi să schimbăm oarecum lucrurile. Cred că ţine de fiecare dintre noi până la urmă.
Mi-a facut mare placere sa va citesc articolul! Nu numai aceasta generatie este afectata de „mania falsitatii”… Va voi da un exemplu: am absolvit liceul in urma cu 6 ani iar clasa din care faceam parte era compusa din 30 de fete. Dintre acestea 27 fumau, nu veneau imbracate in uniforma, machiajul era nelipsit. Veneau cu gloss-ul dar nu aveau un caiet si un pix! Visul colectiv era chiulul in masa („pentru ca nu ne luam absente”). Trei dintre noi nu doream sa lipsim, nu ieseam in pauze sa ne etalam tinutele sau sa fumam in wc-uri; noi preferam sa citim, sa invatam o noua limba, sa facem orice altceva cu timpul nostru liber, insa diriginta noastra ne-a acuzat continuu timp de 4 ani ca nu suntem un colectiv, ca nu chiuli impreuna, ca NOI le cauzam probleme celorlalti. Mi se parea halucinant ca asta se intampla intr-un liceu foarte bun, ca nimeni nu mai avea decenta, ca toti profesorii aderau la spiritul de „caterinca” al elevilor. Spre fericirea mea am descoperit reversul medaliei in facultate, unde mai toti eram interesati de cultura, de arta, de lectura, unde toti concuram pentru burse, unde ne-am batut pe locuri la simponzion, nu in cluburi. Da, suferim de o boala sociala a dezmatului si a nesimtirii. Nu este „cool” sa citesti sau sa mergi la scoala, insa ce e cel mai grav, sunt si profesori care cad in capcana asta, care parca sufera de vreo dorinta neimplinita de a fi facut parte din gasca celor populari in liceu si ii incurajeaza in prostia lor. Si parintii sunt de vina pentru ca nu ii pun pe drumul cel bun atunci cand deviaza…nu mai e cool sa intrebi cu cine te intalnesti, care sunt prietenii tai, sa le cunosti parintii. Nu am fost privata de machiaj, sau de hainele pe care mi le-am dorit, dar acestea erau pentru ocazii speciale, nu pentru uz zilnic (Si nu pentru ca mi s-a interzis, ci pentru ca asta am realizat eu). Sper ca voi reusi la randul meu sa cresc copii responsabili, care vor vedea adevarul si nu se vor lasa manipulati de tot ce vad in jur. Societatea ne vrea prosti pentru ca atunci cand te uiti intr-o revista treci mai repede peste o stire despre razboiul din Siria, pentru ca iti fug ochii mai repede la reclama despre noul mascara… Trist, dar adevarat. Prostimea se va rascula numai daca le tai postul preferat de tv, nu daca inchizi vreun teatru.
Citesc si cred ca ne pricepem foarte bine la a aduce critici, la a fi spectatori in vietile noastre si cu precădere ale altora. De ce nu propuneți solutii in locul evidențierii unor neajunsuri?
Nu doar ca nu totul se rezuma la ce fac x si y si vinovati suntem noi toti.
Copiii nu sunt prosti. Te vad ca te machiezi, te aranjezi, vor si ei. Le spui ca nu e bine pentru ei, dar ei te intreaba „Daca nu e bine tu de ce o faci?” Ca sa arati mai bine? O sa-ti spuna „Pai vreau si eu sa arat bine!” Mass-media ii invata ca trebuie sa arate intr-un anumit fel si ei pur si simplu absorb ce vad in jur. Nu o sa-i poti opri din ce fac, dar poti sa le prezinti si alte lucruri care sa-i atraga… o carte, o muzica, un film bun, o expozitie. Fiica ta tot o sa se machieze, daca ii interzici, o va face la scoala sau in oras pe ascuns, la fel si iesitul cu baietii, fumatul si alte chestii de genul asta. Asta e societatea cu influentele ei si nu o poti schimba tu, un singur parinte. Dar ce poti sa faci e sa te asiguri ca copilul tau are un minim de cultura si de cunostinte, tine doar de tine sa-i trezesti fascinatia si interesul pentru lucrurile frumoase si importante, pentru ca poti fi sigur ca scoala nu o va face, ba chiar il va indeparta cu toate fortele de lucrurile bune, pentru ca le face plicticoase si fortate. Si cultivandu-se, o sa-si dea singur/a seama la un moment dat de ce unele lucruri nu sunt bune pentru el/ea fara sa trebuiasca sa i le interzici tu cu forta.
totul porneste de la parinti. copii imita si incearca sa depaseasca parintele. asta este lumea in care traim, aici am ajuns , aici am tinut sa ajungem . e anul 2014………vor mai veni si altii. vor veni si alte clipe si intimplari cu noi si copii nostrii. vreau sa cred ca evoluam. asa ar fi frumos sa fie. padurea este tot verde si cu uscaturile ei . lasatii in plata Domnului pe acestia, oricum se autoflageleaza , de ce sa i mai condamnam si noi inca odata? oricum sint pierduti . iar un zero plus un zero face tot zero. asa ca……
din pacate asta se intampla in zilele noaste. am si eu o fata, a terminat clasa a XII-a, nu mi-am permis sa-i iau pantofi noi pentru fotografiile de album, dar a luat premiul intai si fara ei. Dragi parinti, voi purtati toata vina si nu mare sa va fie mirarea cand ii veti scapa de sub control, cand veti striga in gura mare ca nu mai stiti ce sa va faceti cu ei … atunci va fi prea tarziu.
Superb articolul… ati evocat perfect realitatea….poate nu ati mentionat numeroasele blog-uri in care stimabilele domnisoare isi relateaza viata personala cu toate picanteriile ( si aici ma refer la experintele sexuale a unor fete de 15, sau 16 ani). Inadmisibil!!!
Tv, vedetele, prostia si efectele lor.
Aveti perfecta dreptate.Sunt mama si incerc pe cat pot sa-i fac pe copii mei „oameni” dar credeti-ma ca e munca……si asta din cauza ca scoala nu mai este cea fost, din cauza ca avem la dispozitie internetul si televizorul tot timpul. Sa-l faci pe un copil in ziua de astazi sa citeasca o carte este un Miracol
Scoala nu mai este ce a fost pt ca nici societatea nu mai este ce a fost si multe sunt acoperite de drepturile copilului si alte drepturi venite din occident…Daca merge copilul beat la scoala sau indecent -„trebuie sa fie in ton cu moda” iar daca incerci sa-l educi nu vrea, daca ii dai note mici -il umilesti…Ce a fost pana acum in scoli au fost copii cu parinti educati inainte de ’89, dar acum apar copii cu parinti „emancipati” . Daca se scotea din scoli doar propaganda comunista dupa ’89, scoala era de 100 de ori mai buna.
Nu exista nu vrea. Exista doar parinti incapabili sa se impuna.
De ce nu renuntati la televizor? Noi avem 2 copii si nu am avut niciodata tv. E groaznic sa ai asa ceva in casa, care sa urle tot timpul si sa miste acolo pe perete o gramada de imagini naucitoare. Come on! oare chiar avem asa de mult timp liber incat sa stam la tv? unii zic ca se odihnesc si se uita un pic…. Dar de ce nu ne odihnim jucand sah cu baiatul si facand hainute la papusi cu fetita?
Doamna Radulescu, citind comentariul dumneavoastra mi-a revenit in minte o alta problema, cliseele. Fetitele poarta roz, baietii albastru, fetitele se joaca cu papusile, baietii cu masinutele (in exemplul dvs. sah). Sincer, cel putin odata pe saptamana sunt nevoita sa ii explic fetitei mele ca nu exista preocupari sau lucruri care sunt doar pentru fetite/baieti. In momentul de fata pentru mine este o adevarata provocarea cresterea copilului. Nu sunt o mama perfecta dar imi doresc sa schimb ceva in jurul meu. De un singur lucru ma lovesc constant, indolenta parintilor. Copiii sunt „produsul” parintilor.
Un copil caruia i s-au citit povesti inca din primele zile de viata si care a crescut printre carti VA CITI TOATA VIATA.
Cei care au primit doar masinute si truse cu farduri pentru papusi drept cadou de ziua lor, etc. – bineinteles ca nu vor avea vreo inclinatie spre lectura.
Copiii ii imita pe cei maturi! Cum sa ai pretentia ca fiul/fiica ta sa citeasca, cand nu te-a vazut niciodata pe tine cu o carte in mana?!
Din pacate pt societate,aveti perfecta dreptate! Si eu fac parte dintr-o generatie mai ‘actuala’, daca pot spune asa,dar parca nici generatia mea nu a exagerat atata.Eu am facut cunostinta cu machiajul si placa de par la aproape 18 ani si le foloseam foarte rar(nunta,zi de nastere).Tin minte ca ne-am dus noi cei de la tara sa dam BAC-ul in Bistrita la Andrei Muresanu si noi aratam ca niste copilite total nearanjate,pe cand cele de la oras,aratam atat de mature datorita parului vopsit extrem de blond si-a machiajului excesiv,sa nu mai vorbim de ‘tzoale’. Tinerii de astazi sunt din ce in ce mai manipulati de asa zisii ‘prieteni’ si eu am fost,dar parca cei de astazi se duc tot mai ‘jos’,mai la extreme….si deh; parinti rad si se mandresc cu copiii lor,chiar daca poate fata are pantalonii atat de scurti ca-i vezi bucile,la 13 ani.Eu cred ca parintii sunt cei mai manipulati,mai intai de copiii lor si apoi de ‘societate’,de ce vad la Tv (li se pare normal)!!!ce putem face?! Sa avem grija si sa nu-i mai scapam din ‘mana’,dar pt asta e nevoie de comunicare,ceea ce nu mai prea gasesti astazi!!
D- na Mihaela, sa stiti ca exista jocuri pt fete si jocuri pt baieti, haine pt fetite si haine pt baieti, si putem continua, asa ar trebui sa fie si e absolut normal. Asa a dorit societatea aceasta ca la un mom dat sa nu mai existe acea” discriminare” intre baieti si fete, fiecare putand sa faca ceea ce face celalalt, nemaiexistand rivalitati, diferente…
La mine in cartier exista o fetita pe nume Ana, e fiica unor procurori( putin impirtant), la care toata lumea ii spune Gavroche, este mereu tunsa, fara cercelusi, poarta hainite de baietei, adica acel albastru pe csre parca si prefera sa- l vezi doar la baietei, pantalonii aceia scurti cudungi llaterale, jambiere, adidasi cu crampoane, mereu o vedem pe terenul de fotbal alaturi de baieti desi in zona exista si un grup de fetite cu codite cu cercelusi cu tricouri roz, rosii, mov, cu alte preocupari; asadar, mi- ar fi placut sa vad aceasta fetita Ana in acel grup de fete- mai mult timp si mai putin in grupul baietilor.Parintii stiu deja unde o gasesc.Dar ce este mai interesant, este faptul ca exact avest lucru si la dorit si mama acestei fete, ” sa scapam odata de aceste stereotipii”, acum fiind in situatia in care cere ajutor.fiecare parinte sa inteleaga pt el, iar ceea ce trebuie facut sa se faca la timp, mai tarziu s- ar putea sa fie nevoie de multa munca cu acesti copii prea” indrumati” sa faca sau sa nu faca ceva. Cand acasta Ana va ajunge la adolescenta,” preferinta” pt un anumit sex- si anume barbatesc va ramane la nivel de amicitie, ea nu va mai putea accepta apropierea de un baiat altfel decat ca un amic- vom avea de a face cu un alt compirtament deviant pe care- l vom condamna, si uite asa ne invartim in cerc.
psihoterapeut Amma georgescu ivanciuc
Cum e posibil sa fii psihoterapeut cu ideile astea?
E mai usor sa lasi un copil sa creasca „liber” ca o buruiana langa gard, decat sa iti bati capul si sa iti manaci nervii explicandu-i ce e bine si rau, sa iei masuri cand greseste, sa il refuzi cand vrea orice tampenie… Zici sa esti parinte modern si il lasi sa-si manifeste personalitatea.. O sa vada ei , parintii, dar din pacate si noi ceilalti, ce „personalitati” vor fipeste 10-15 ani!
Din pacate,”libertatea”la noi inseamna …lipsa de educatie, asta ca sa fiu…delicata!De fapt, se traduce:copii prost crescuti si regret ca voi deranja muuuulti parinti.
Dragilor, va ganditi ca portarul sau profesorii ar putea schimba ceva? In ce fel? Odata intrat in curtea scolii elevul nu are voie sa paraseasca scoala, iar profesorii nu au voie sa il dea afara din clasa si sa il puna absent. Mama mea e diriginta de multi ani si mereu a comunicat cu mamele si pe teme personale, inclusiv a vestimentatiei, dar in general educatia parintilor nu se poate reface, asadar cea a copiilor e compromisa. Nu va mai amagiti crezand ca profesorii au vreo putere asupra elevilor. Elevii sunt siguri pe ei , au lumea la picioarele lor, nu ii sperie nota 5 la purtare, si nici o mustrare publica, pentru care oricum are o replica foarte dezinvolta. Acesta a fost primul meu an in invatamant si am tras o concluzie. Pana acum am crezut ca nu e chiar asa de greu sa fii profesor si nici nu sunt platiti asa de rau. Acum am shimbat sintagma: sa fii profesor e extrem de greu, chiar daca petereci cu elevii doar 18 ore pe saptamana, e inimaginabil de greu, iar salariile sunt incapabile sa motiveze pe orice om normal. O colega mi-a spus: trebuie sa ai vocatie, trebuie sa iti placa, altfel nu poti. Cu alte cuvinte cine nu iubeste aceasta meserie inebuneste inconjurat de niste adolescenti a caror laitmotiv este : „Daa’… la ce imi trebe asta?”
cu respect pt parinti si dragoste pt totii copiii,
C.R.
Nu are televizor dar are calculator, laptop sau smartphone cu internet. Deci televizorul e periculos, calculatorul nu?! Doamna din învățământ cred că are o mică problemă…de logică. Cu tot respectul, cred că nici televizorul, nici calculatorul nu te tâmpesc. Totul e să ai simțul măsurii și al selecției. Dacă te uiți doar pe Mynele Tv sau pe site-uri porno, ești pierdut. Din fericire însă sunt și canale informative, de divertisment și mai ales educative. Dumneavoastră dacă nu và permiteți să mergeți în cele mai frumoase locuri de pe Pământ, de ce să nu le admirați la televizor sau pe internet. Dacă aveți dubii cu privire la corectitudinea unor nume, denumiri sau termeni, de ce să nu le găsiți variantele corecte pe Wikipedia sau DEX online?
Doamna din învățământ sper sa nu fie cadru didactic întrucât sunt unele lacune gramaticale…care n-ar fi trebuit sa le citim, hope so.
… „unele lacune gramaticale PE care n-ar fi trebuit sa le citim” 😉
…pe care n-ar fi trebuit să le citim…
„Pe care”… Daca va apucati ca corectati…
Copilul face ce vede. Machiajul se invata acasa, a cerut si primit bani pt cosmetica pt ca stie de la mama ce este, si mama stie ce este. Inca nu imi vine sa cred ca am amice care si-au ‘aranjat’ fata pt fotografia de 6 ani! ( ondulator, pudra, oja).
Fiica mea a cerut oje cand a vazut la matusi, a primit, au dat-o de 2 ori si apoi a uitat de ele. De cateva ori pe sapt. citim carti, avem alte activitati extra 2-3 pe saptmana, mergem impreuna zilnic in parc vara, si piscina saptmanal iarna. In casa avem o biblioteca, noi parintii citim ( mai greu, 1-2 carti pe luna).
Tv nu avem. Cand a disparut, a intrebat 1 data. Nu a zis nimic ( probabil la iarna vom avea discutii din astea) .
Sa dam vina insa pe scoala, e o prostie. Copilul imi sta acolo 5×4 =20h pe saptamana, 150 saptamani pe an. Acasa este in restul timpului (fac un calcul: 150 ore minim pe sapt., comparativ cu 20h deci un 15% procent ca raport), se joaca cu pantofii mei, se joaca cu rochiile mele, se intalneste cu prietenele mele, hobby-urile mele etc. Imi copie gesturi ( o da, mai ales cele proaste!!!), imi copie cuvinte (si evident, pe cele proaste ), impinge limitele si uneori obtine. Cosmetice ii voi cumpara sau ii voi da bani in functie de ce voi decide. Daca e ceva gresit la o fata de 10 ani, atunci e gresit la mama.
Din pacate cunosc parinti care nu isi asuma responsabilitatile. Isi lovesc copiii senini (ca de, fac si altii la fel) – si apoi ajung peste ani sa fie loviri si ei de copii. Beau/fumeaza in fata copilului cu normalitate, care ajunge si el sa aiba aceleasi vicii. Injura la volan de mama focului ca e colegul de trafic nasol, si apoi fac figura lunga cand copiii ii trimit si scot din locuri ‘nevinovate’ etc.
Off cat adevăr… am un pusti de 4ani si deja se fac simțite unele lucruri 🙁 am fost in excursie si unii părinți au venit cu tabletele si le-au dat plozilor, in excursie de copii de 4ani!
Nu ascund faptul că și pe „vremea mea” exageram (am terminat liceul in 2004) dar aveam rușine si parca și mai mult respect… ne vedea directorul liceului venind spre curte si ne trimitea sa ne spalam pe ochi sau acasă să ne schimbăm
Sper totuși sa ne trezim si sa reusim sa ne educam copiii nu doar sa ii crestem
copii de bani gata au fost intodeauna. Copii saraci, care muncesc cu ziua pt a putea pleca la scoala toamna inca mai sunt (50% din romani locuiesc la tzara, mai mult de 50% din copiii romaniei sunt acolo). Unii sunt educati ca saracia si munca inseamna demintate , cum bine spui.
Pana la urma, aici ce strica e banul. Fara bani, fara timp pierdut la cosmetica/mall / machiaje etc ar fi mai mult timp petrecut impreuna a familiei.
Se scrie la tara nu tzara daca tot nu suntem de acord cu ” modernismele”.
Strică lipsa de educatie,a părinților si implicit a copiilor!!!Lipsa modelelor,lipsa moralitatii ,a bunului simț duc la degradarea omului si a societății
Nu inteleg ce treaba are asta cu liceul, nu zic sa vii masca la liceu, dar cu putin blush si mascara? Deja mi se pare exagerat, nu e vina nimanui ca pe vremea bunicilor nu exista asa ceva…sa fim seriosi!
Ciudat, nu-i așa?! Am ajuns om demn și respectat, chiar dacă ”pe vremea mea”, cum se exprimă ușor nostalgic autoarea acestui articol, o tovarășă profesoară a propus să-mi fie scăzută nota la purtare pentru că am refuzat să port cordeluța strânsă peste urechi. Colega de bancă, premiantă și ea, era terorizată de o altă tovarășă, din cauza blugilor capitaliști primiți de la rudele din străinătate. Nu cred că vă e dor de școala ceaușistă, ar fi incredibil. Nu haina îl face pe om! Așa că nu vă legați de ce are un om pe cap, ci în cap. Știu că nu vă pasă de tenul fetei ăleia care, vezi Doamne, se dă cu fond de ten, ci de frustrarea voastră personală, că nu l-ați folosit, poate. Mai puțin oțet vărsat pe lume, știu că se poate.
Cine plange la urma plange bine! Vor plange parintii, odraslele lor pentru ca vremea pilelor mari si dese s-a mai igustat. Nu ma ingrijorez decat de faptul ca o sa mi se fure painea din traista, ca o sa mi se dea in cap….fiindca lenesii nu vor binevoi sa puna osul pe la vreo munca!
Traim in Ultima generatie, o generatie care rade de tine cand le spui lucrurilor pe nume, nu mai stim sa deosebim binele cu raul, daca avem vrem sa aratam lumii ca avem iar altii deabia supravietuiesc. Acesta se numeste inceput de sfarsit fratilor!!!
Imi vine sa rad, fiindca ma gandesc ca, pe la 11 ani, am luat crema mamei si m-am dat cu ea, ce palma am luat! Mama mi-a explicat apoi frumos ca pielea unui copil de 11 ani nu are nevoie de crema si m-am linistit. Orice fata isi imita mma si-i foloseste fardurile, dar o mama trebuie sa-i explice si sa-i spuna ce e bine si ce nu, nu s-o puna anume sa-si dea cu fard de la varste fragede
Este intr-adevar un strigat disperat, care reflecta ingrijorarea multora dintre noi. E adevarat ca, dupa revolutie, societatea a derapat si tinerii de atunci au cautat libertatea acolo unde nu e. Nu am avut cu adevarat modele, pentru a sti incotro ne indreptam. Nici tinerii de azi nu au modele. Unde sa le gaseasca? Intre profesorii, care si-au pierdut de mult aura de modele, mafia politica si mass-media, care colcaie de jurnalisti sub-mediocri si vedete inculte, nu exista prea multe figuri de posibili mentori. Cred ca profesorii, printre putinii care sunt inca responsabili in societatea romaneasca, ar trebui sa ia atitudine, ceva mai raspicat, fata de derapajul la care asistam : limbajul stalcit, minciuna generalizata, lipsa de orizont pentru tineri, calitatea execrabila a programelor de televiziune si a presei scrise etc.
Pe de o parte, copii acestia reactioneaza «normal» la semnalele pe care societatea le trimite, pentru ca azi sunt valorizate doar aparentele, pe de alta parte, profesorii sunt complici, atunci cand permit unor elevi slab pregatiti sa ajunga la universitate si chiar sa o termine, cu consecintele stiute – guvern de incompetenti, economie inexistenta. Pentru ca in Romania sa aiba loc o schimbare ar trebui sa existe o minima colaborare intre parinti si profesori (cel putin). Si asta nu la nivel de machiaj si tinuta vestimentara. Ci la cultivarea unui stil de viata, care sa valorizeze cunoasterea, educatia permanenta, promovarea oamenilor de valoare in societate, in intreprinderi, deschiderea spre o multitudine de posibilitati in viata profesionala si multe alte aspecte care lipsesc cu desavarsire la noi. Copii acestia merita efortul nostru.
Si de ce ar fi atata pacat ca o fetita s-a machiat? Multe se machiaza – din curiozitate, in primul rand, bineinteles – acasa, cu trusa si permisiunea mamei. Important e daca aceasta fetita a luat premiu; daca a luat, felicitari, inseamna ca e buna si la altceva decat la machiaj; si chiar daca n-a luat, era o ocazie importanta, fata de ce chimicale consuma copiii zi de zi, nu cred ca un machiaj (ca banuiesc ca nu se machiaza zi de zi) a distrus-o iremediabil… Desi sunt unul care am trait si partile bune ale comunismului, consider ca atitudinea exprimata in articol este o atitudine comunista in cel mai rau sens al cuvantului…
Asa este si va dau dreptate Radu!Nu inteleg de ce inteligenta unui om consta in felul de a se imbraca.
,,Fetele se duc machiate la liceu,,si ce este cu asta?Nu le lasa machiajul de pe fata sa invete?
Suntem in sec 21 nu mai dati atatea exemple de pe vremea dumneavoastra ca pe vremea dumneavoastra nu aveati atata acces la informatie si nici la farduri,pe vremea dumneavoastra nu existau saloane de infrumusetae.Lumea si moda au evoluat si ar trebui sa ne adaptam putin.
Nu mai condamnati atat parintii si nu mai aruncati in noroi ca aveti si dumneavoastra copii si poate si nepoti si nu se stie niciodata ce vor face in viata asta.
De 25 de ani de asa zisa „libertate”,nu am invatat decat sa ne distrugem valorile si lucrurile bune, promovand prostitutia si incultura.Azi,apreciem mai mult scursurile societatii care apar la tv..!! Curand fetele noastre o sa renunte la medicina si o sa devina „Bianca Dragusanu”.Dupa „89,am fost condusi de oameni avari,ipocriti,fara pic de demnitate!. Aici am ajuns..!! Doamne ajuta!
Ati tot amintit de profesori ca nu isi fac cum trebuie treaba in educarea tinerei generatii.Asta fara sa reflectati la sistemul care da drepturi doar copiilor si parintilor,iar profesorilor obligatii. Incercarea de a educa un copil care vine deja cu ideea preconceputa, auzita cu siguranta in sanul familiei sale, ca nu are nevoie de scoala ca sa castigam bani usor, esueaza inca de la inceput. Inainte sa ne plangem de generatia tanara care intr-adevar a derapat de la normalitate, ar trebui sa privim putin in urma si sa vedem ca societatea i-a creat si pe acei parinti care isi educa gresit copiii pentru aia e singura modalitate in care vad ei viata. Da avem si copii de valoare si bine educati dar ei sunt lasati in umbra de promovarea permanenta a nonvalorii si a inculturii. Televiziunea,internetul, mass-media in principiu pot avea efecte devastatoare asupra unei minti care inca nu e capabila sa distinga intre ce e bun de luat de acolo si ce nu. Parintele trebuie sa aiba si el o doza de educatie ca sa poata privi un program educativ,ca altfel ce model sa fie un parinte care se uita toata ziua la telenovele, talk-show-uri de scandal sau manele. Asadar cred ca articolul de mai sus este un semnal de alarma, ar trebui sa realizam ca o societate saraca si ignoranta e usor de manipulat.Asa ca aveti grija de viitorul vostru prin educarea copiilor vostri. Ma intristeaza ingrozitor ca am uitat sa fim oameni,ca gonim in permanenta dupa bani si calcam peste cadavre pentru asta,ceea ce am insuflat si copiilor nostri.Am schimbat valorile cu nonvalori, am inlocuit timpul nostru cu bani si atentii,i-am invatat pe copiii nostri sa triseze,sa fure,sa castige prin orice mijloc numai sa castige,iar atunci cand pierd,pentru ca nu stiu ca in viata mai si pierzi, intra in depresii si recurg la altele…E clar un semnal de alarma.Treziti-va dragi parinti, de dragul copiilor vostri
Comentariile pe care le.am citit anunta apocalipsa. Lumea merge inainte cu bune si rele si generatii frumoase si urate vor mai exista. Eroarea voastra e ca va intereseaza prea mult soarta celor de langa noi, doar atunci cand exista un subiect negativ. Scrieti lucruri frumoase, ganditi pozitiv si veti trai mai mult. Lasati oamenii in pace. Adaptati.va. Dintr.un vierme iese si un fluture frumos. O alta eroare a scriitoarei e generalizarea din titlu. Ma deranjezi! Eroarea e si a celorlalti comentatori.
Bine punctat!! Perfect de acord.
Aceste mesaje apocaliptice nu au nimic constructiv. Eu nu ma machiez decat sporadic la cei 29 de ani, in copilarie nu stiam ce inseamna machiaj nici atat. Sunt de acord cu Explorator, ar fi mult mai util sa lasam barierele de tot felul si prejudecatile si sa comunicam autentic cu copiii si parintii lor. Nu sa le atragem atentia asupra ce nu fac bine (sau poate doar noua ni se pare ca nu este bine) ci sa ne interesam de CE FAC BINE. Ne plangem etern ca vai in ce stadiu de degradare am ajuns, lamentari la tot pasul. Dar suntem constienti ca fiecare dintre noi are o contributie? Si nu imi spuneti ca cei cu contributia negativa sunt mai multi…
Ca dascal pot sa spun doar ca cele mai multe drepturi le au copiii si nu cumva sa atragi atentia parintilor asupra greselilor facute sau sa faci vreo remarca. Daca spui parintelui ca tinutele copiilor nu sunt ok ti se spune ca nu respecti libertatea de exprimare ca esti invechit ca asa e moda sau vremurile. Acesti papusoi de parinti iti mai fac si reclamatii la superiori care au ca baza unele dintre cele mai stupide lucruri( mi s-a facut o reclamatie de catre un tatic ca nu i-am zambit frumos si nu am fost calda cu el nu cu copilul) am o gramada de exemple si nici unul nu are legatura cu felul in care predau sau ma comport cu copiii, asadar de multe ori renunt……lupta este in van
Pai da fiecare este unic in felul lui chiar si in felul in care se imbraca. Dvs. va imbracati dupa cum vor altii? Si da ,fiti draguta cu parintii si zimbiti ca este gratis si va face bine si dvs. chiar daca sinteti suparata…)))
A mai nou parintii sunt papusoi,frumos ca si cadru didactic sa vorbiti astfel.
Inseamna ca ,,sigur stiti,, sa va apropiati de elevi dumneavoastra incat sa puteti sa creati o legatura sa invete si copilul cu placere.
Majoritatea elevilor invata de dragul profesorului.
Ai dreptate. Unele nu ştiu altceva decât modă. Şi părinţii le încurajează :((.
Cand noi eram copii nu aveam acces nemijlocit la orice tip de informatie si nici 100 canale la tv, care ne baga pe gat zi de zi pitipoance, fotbalisti si cocalari cu bani. Asta e problema, nu parintii. Noi am invatat ce e bine si ce e rau de la parinti si profesori. In zilele noastre, degeaba is spune parintele ce e rau, cand la televizor pe 7 canale ti se spune ca orice tampit fara scoala, daca e smecher o sa aiba bani, masini si pitipoance.
Profesorii au datoria de a-si face ora mai frumoasa, de a-si preda lecțiile mai modern pentru a stârni curiozitatea elevilor. Nu au dreptul sa le ia telefoanele in timpul orelor, nu au dreptul sa le critice tinuta deoarece le distruge personalitatea, etc. Nu știu pretenția sa citească elevii o carte cand cel mai mult contează imaginea sau sa aiba timp pentru iesiri . De rezolvat o problema de matematica, ce sa mai zic. Cred ca prin faptul ca scriem niste opinii la acest articol -care de altfel punceaza foarte bine atitudinea proasta a părinților si aspirațiile reduse ale copiilor- și il distribuim pe fb sau pe alta rețea de socializare n-o sa se schimbe nimic. Poate o petiție pentru schimbarea sistemului de învățământ, sau o „greva” in acest sens ar putea aduce o schimbare. Cat de mica, dar tot ar fi ceva. Cred ca ar fi cea mai buna atitudine a unui dascăl. Aceea de a demonstra ca ii pasa si de „materialul” cu care lucrează nu numai de bani.
Doamne, ce de bazaconii ati invatat de pe „net”, probabil de la ineptele sfaturi de „parenting”… Vai de capul vostru!
Acestea sunt excepțiile de la regula. Eu de exemplu sunt una din acele „progenituri” care petrece mult timp in fata oglinzii, dar mai presus de toate sunt acea „progenitura” care isi face părinții mândri. De ce? Contrar aparentelor, sunt intre primii studenți din cadrul facultatii mele, am bursa, reușesc sa ma mențin cu picioarele pe pământ si am o relație serioasa. Încercati sa Depășiți perioada comunismului si ideile preconcepute. Acea fetița este un exemplu, un exemplu negativ, dar este doar un exemplu,o excepție! Imi pare rau sa vad oameni de varsta mamei mele care nu reușesc sa se maturizeze..
Da? Ai bursa? Si pe ce o cheltui? Pe machiaje? Pe ruj si oja? Sau pe iesiri zi de zi la cafea cu amicele la mall? Hai sa lasam ipocriziile..degeaba ai ceva in cap (pentru care te felicit sincer) daca arati ca toti ceilalti care nu au nimic in cap! Nu zic sa devii maicuta, dar un pic de sinceritate cu privire la cat de departe s-a ajuns cu generatia asta ( si in special cu cele mai tinere ca noi) ar fi binevenita. Cunosc persoane care muncesc doar ca sa se imbrace si sa se plimbe in masini la mall.. Decadenta Romei e nimic pe langa noi. Nimeni nu spune sa nu te aranjezi, dar se exagereaza din pacate si pe langa cei care fac asta pentru ca altceva nu stiu, si restul se duc in jos pentru ca societatea asta vrea sa vada si asta cere. Inca o data te felicit pentru realizari, mult succes in continuare, dar sa nu uitam ca societatea ne ofera o imagine distorsionata a realitatii, pe care de multe ori incercam sa o copiem.
Deja am obosit sa citesc toate comentariile venite din niste capuri care nu gandesc noci cat negru sub unghie. Cine pln suntetii voi sa comentatii despre persoana de langa voi, cine da dreptyrile astea sa ma duc si eu sa fac o comanda la asa ceva. Care plm stie ce o sa faca fiecare pentru societate ??? Multe amprente aryncate dejaba, sincer cred ca imi pot adauga amprenta pentru toti de aicea suntetii dejaba
Suntem o țară plină de ipocriți si comuniști. Ce vă mai place să aveti grija altora. Fiecare iși trăieste viața cum vrea. Dacă vrea să se macheze care e problema ta? Cu ce te afecteaza pe tine? Nu mai poți dormi noaptea? Cand o să fiti voi perfecte atunci să comentati relelor si invidioaselor ce sunteți
Din perspectiva mea de adolescenta de 17 ani pot sa va spun un lucru: aveti multa dreptate. Aceasta generatie,din care fac si eu parte a pierdut de foarte mult timp lupta cu studiul sau cultura generala. Mai toti citesc doar descrierile de la poze si eticheta de pe cosmetice ,te privesc lung si cu dispret daca citesti o carte sau daca stii rezolvarea unui exercitiu complicat. Mie imi pare foarte rau ca asta e oglinda a ceea ce suntem,dar undeva printre particulele alea de argint (ce alcatuiesc o oglinda) se ascund pricajiti prea putini copii rationali,cu dorinta de a arata lumii contrariul. Ei bine,acesti pricajiti sunt „devorati” de ceilalti,sunt considerati tocilari,ciudati,insuportabili,fara stil si mai ales saraci. Deci daca imi place mai mult sa citesc decat sa ma joc „pou” pe tableta sunt saraca. Daca lucrez o vara ca sa pot merge la mare ,pentru ca m-am saturat sa le cer parintilor bani pentru orice,sunt saraca.
Pe ei nu-i mai poate schimba nimeni,dar generatia noua mai are vreo sansa? Ei,asta depinde…tot de noi . Daca la 5 ani mami (si nu Mos Craciun) ti-a cumparat un IPhone 6 si o husa beton cu cristale si rubine
Din perspectiva mea de adolescenta de 17 ani pot sa va spun un lucru: aveti multa dreptate. Aceasta generatie,din care fac si eu parte a pierdut de foarte mult timp lupta cu studiul sau cultura generala. Mai toti citesc doar descrierile de la poze si eticheta de pe cosmetice ,te privesc lung si cu dispret daca citesti o carte sau daca stii rezolvarea unui exercitiu complicat. Mie imi pare foarte rau ca asta e oglinda a ceea ce suntem,dar undeva printre particulele alea de argint (ce alcatuiesc o oglinda) se ascund pricajiti prea putini copii rationali,cu dorinta de a arata lumii contrariul. Ei bine,acesti pricajiti sunt „devorati” de ceilalti,sunt considerati tocilari,ciudati,insuportabili,fara stil si mai ales saraci. Deci daca imi place mai mult sa citesc decat sa ma joc „pou” pe tableta sunt saraca. Daca lucrez o vara ca sa pot merge la mare ,pentru ca m-am saturat sa le cer parintilor bani pentru orice,sunt saraca.
Pe ei nu-i mai poate schimba nimeni,dar generatia noua mai are vreo sansa? Ei,asta depinde…tot de noi . Daca la 5 ani mami (si nu Mos Craciun) ti-a cumparat „un IPhone 6 si o husa beton de aur” te felicit. E deajuns sa spui „tu stii cine sunt eu?” si CU SIGURANTA vei lua examenul de BAC.
Daca isi gaseste vreun profesor/invatator sa reproseze ceva parintilor cu siguranta ramane fara serviciu sau apare la stiri ca ingradeste libertatea si exprimarea copiilor
atat doresc sa spun vis a vis de articol si comentarii
R: Dacă sufletul tău înţelege
De la rock pân’ la imnuri şi rugi
Te salut, tineret în adidaşi
Te salut, generaţie-n blugi
1. Există nişte oameni pe care îi iubesc
Au vârsta conştiinţei şi-a apartenenţei mele
Se învârtesc în jurul a douăzeci de ani
Se dau crocanţi şi şmecheri şi vor să fie stele
Sunt uneori teribili şi alteori vulgari
Părinţii spun adesea că nu mai ştiu să-i crească
Dar ţineţi bine minte, voi, cei scârbiţi de ei
Că ei sunt la nevoie armata românească
2. Există nişte tineri marcaţi de folk şi rock
Ce au nevoie-n ţară de spirit şi de toate
Şi dacă nu am face cultura pentru ei
Ei şi-ar lua-o în taină de prin străinătate
Şi noi am fost excentrici şi noi am fost huliţi
Nici noi n-am mers la baluri să bâiguim tangoul
De ce să trecem astăzi drept nişte încuiaţi
Pe care îi acreşte şi-i enervează noul
3. Există nişte tineri care muncesc cumplit
Mai hăhăiesc aiurea, mai râd dintr-o prostie
Dar dacă ai nevoie de ei, să crezi în ei
Aceştia-ţi sunt oştenii de astăzi, Românie
Există nişte tineri cu tenişi şi cu blugi
Să nu-i privim cu ură şi cu dispreţul rece
Că torţa-ncepe, iată, să ardă-n mâna lor
Şi ei plătesc decontul mileniului ce trece
Versuri: Adrian Păunescu
Nu sunt de acord cu sexualizarea fetitelor de timpuriu,dar nici cu fete tinere tinute modest ca sa le puna parintii cu botu pe labe…exemplele de lectura pe care le dati sunt patetice si fata relevanta in ceea ce ar trebuii un tanar in 2015 sa stie si sa citeasca…totul trebuie adaptat in functie cu vremurile in care traim,inclusiv literatura. Sunt tanara,am invatat bine, m-am imbracat cochet de cand ma stiu,si am.luat bacul si am intrat la facultate fara nici o meditatie sau ora suplimentara…am avut profesori cu mentalitatea dvs,care amenintau fetele frumoase ca nu o sa faca aia si ailalta,ptr ca asa suntem noi,plini de clisee ordinare, daca e fard pe obraz musai nu e minte-n cap,ceea ce e o prostie implementata de femeile urate si de barbatii care nu au acces la fete frumoase. Haide pa!
Dar ai ramas corigenta la gramatica limbii romane!
Sunt total de acord cu articolul, insa comentariile imi dau dureri de cap. Am 14 ani si m-am saturat sa aud peste tot in jur discutii despre „generatia noastra de copii distrusi” si despre invatamantul care „nu mai e la fel ca alta data”. Stiti de ce? Pentru ca exista multi copii care fac parte din categoria reprezentata de fetita din articol, insa sunt mult mai multi care isi vad de treaba lor si va asigur ca, in general, intr-o clasa de copii nu exista mai mult de 6-7 elevi care, practic, se fac de rusine. Cat despre invatamant, este perfect normal sa nu mai fie ca alta data, lumea evolueaza si nu puteti da vina pe profesori pentru greselile parintilor in educatia copiilor pentru ca, pana la urma, isi fac si ei meseria cum pot mai bine.
Poate ca este o obraznicie din partea mea, dar tin sa va anunt ca va veti primi pensiile pe care le meritati fiecare, pentru ca noi, generatia de copii rebeli si needucato, ne dorim sa avem o viata cat mai buna si ne pregatim pentru asta. Si ceea ce avem in plus fata de dumneavoastra este capacitatea de a ignora toate vorbele care circula si de a ne urma drumul pe care ni l-am propus.
O seara buna.
Cand esti prost, nu mai semnalizezi!
In primul rând,dacă fetița isi punea tot felul de chimicale pe fata este strict problema ei.De ce trebuie sa trageti concluzii pentru ce se va intampla mai departe?
Tara asta merge prost pentru ca la conducerea sunt oamenii din generatia dumneavoastra!Pot spune ca țara asta este imprumutata de la noi,viitoarele generatii,nu mostenita de la parintii vostri!Asa ca daca tot ne criticati neconstructiv pentru ca suntem diferiti fata de generatia voastra,care a indatorat tara,este pentru ca noi va trebui sa platim aceasta datorie.Schimbarea inseamna progres!
In al doilea rand,daca vreti pensie mai mare si nu va ajunge,luati-va un serviciu.Nimeni nu angajeaza persoane care se plang de viitoare lor stare jalnica de la batranete pentru ca nu au muncit destul cand erau in forta.Credeti ca banii pentru majorarea pensiilor vor cadea din cer?
Elevule, fetita aia are niste ani la care anumite persoane numite „parinti” ar trebui sa se gandeasca. Pana la o anumita varsta responsabilitatea o poarta parintii, asa ca un copil nu poate face ce vrea el.
Te felicit, @un elev, pentru un comentariu pertinent, inteligent și care trage un semnal de alarmă concret! Da, ”Tara asta merge prost pentru ca la conducerea ei sunt oamenii din generatia dumneavoastra” și da, ”Schimbarea inseamna progres!” Era imposibil să rămânem uniformizați în vestimentație și gândire, comportament și ”labele poc”, că numai frumoasă n-a fost perioada aplauzelor ceaușiste, lipsite de temei, a prefăcătoriei și minciunii. Un al doilea job, o specializare în alt domeniu, un aspect mai îngrijit, învățarea unei limbi străine la perfecție, toate conduc către găsirea unui servici mai bine plătit și, implicit, către o viață mai bună. Dar se pare că pe cei din generația amintită de tine îi interesează doar aparențele. Chiar și fardul fiind o aparență.
Ok ne spargem in figuri ca e asa sau nu. Eu nu am copii, insa am ochi care vad si nu imi trebuie nimic altceva ca sa pot compara. In plus am o sora de 7 ani care ma ajuta mult sa vad diferențele dintre generatii. Faptul ca eu desi folosesc produse de înfrumusețare dar nu sunt de acord ca sora mea sa le folosească nu ma face in nici un caz o impotrivitoare a evolutiei. Numai ca parintii noii generatii….daca pe vremea lui Ceausescu nu au putut face cate ceva….considera acum ca ar trebui măcar ai lor copii sa facă de toate chiar daca e impotriva moralitatii. Vad fetițe de 5 ani care vor un iubit, care nu mananca ciocolata pt ca vor avea celulita!!!! Serios ? Celulita? Se gandea vreuna din noi la celulita in fata unei ciocolate? Multe nu o facem nici in stadiul de femei in toata firea. Este adevarat, lumea o ia pe carari gresite total si daca vrem sa facem ceva ar trebui cei care sunt parinti sa fie parinti cu norma intreaga. Faptul ca ii dai copilului tau tot ce vrea nu cred ca se numeste dragoste, incearca sa il faci sa obtina prin mici sacrificii potrivite vârstei sa obtina ceea ce vrea. Va pretui mult mai mult acel ceva si in plus il vei responsabiliza. Va sti ca pentru a avea ….va trebui sa se sacrifice, sa muncească si apoi sa prețuiască. Altfel vom continua sa vedem tot felul de sinucideri din motive banale. Daca fiecare fin noi di-ar face partea poate ar disparea materialistele , pitipoancele promovate la tv si restul oamenilor fara pic de valoare. Ce contează ca in fata societatii nu esti ” cool” ….oricum niciodata nu esti indeajuns de cool asa ca mai bine arati ca esti un om demn de respect cu niste copii educati si deasupra societatii cu mult.
mamele uita ca nu conteaza ce`i spui unui copil ca este bine sau rau, ci ceea fac in/cu viata lor, copii invata din ceea ce vad nu din ce le spui tu, si cum 90% din femei isi fac unghiile, este normal sa vrea si copilul… si apoi toata ziua il bati la cap ce nu`i voie…. degeaba…
parintii sunt exemple pentru copii…
Asa de bine man putut simti citind asta. Parca am dat jos o piatră de pe inima. Multumesc pentru transpunerea in cuvinte a stărilor unora dintre noi
Acum m-am linistit, acesta (vio) e nivelul cititorilor care va dau dreptate. E ok, ma retrag. Oricum ajunsesem aici din greseala …
Un articol despre nimic. In primul rand pentru ca vorbim despre o exceptie si nu despre o regula cand ne referim la cazul prezentat in deschidere. In al doi-lea rand pentru ca normaliatatea alternativa sugerata de autor nu va mai fi.niciodata Creanga si povestile sale la fel de nocive ca si machiajul la 10 ani.
E absurd sa generalizezi si acuzi o generatie intreaga a fi asa cum ai intalnit un caz sau cinci in calea ta.
Fiecare padure are uscaturi. Fiecare generatie are greselile caracteristice vremurilor traite si asta nu e numai in ROMANIA.
De asemenea, cazul exemplificat imi pare tras de par, iar prezentarea lipsita de profesionalism jurnalistic.
din pacate …asta e realitatea. pana anul trecut am trait in romania.acum traim in austria. si aici e la fel!!eu cred ca parintii gresesc. eu am o fetita de aproape 8 ani si incerc sa „infranez” aceste dorinte….machiajul, pantofii cu toc..rochii pt alta varsta.
in magazine gasesti lucruri si modele pt oameni mari..dar numere mici :((
si la tv si peste tot…e la fel. e greu..dar eu nu vreau sa am o fata matura
Interesant…
Oameni care se corectaeaza intre ei ca au scris gresit gramatical…unii ca nu vor mai avea pensii…unii ca dascalii nu au drepturi, sau ca elevii au mai multe drepturi…
Chiar credeti ca aceste comentarii ajuta la educatia copiilor/parintilor/oamenilor in general?
Pentru ca…sa fim sinceri, in ziua de azi, ar cam fi nevoie de o SUPEREDUCARE in masa…de la cel mai mic la cel mai mare…
1).”Pe vremea mea…” nu prea isi mai are locul
2).”in ziua de azi…” ce insemnatate mai are?
Stam si ne certam pe internet toata ziua, ca internetul nu e bun, televizorul strica…
Invatati-va copiii sa se descurce singuri in viata, acordati-le incredere, dati-le sarcini(cu recompense emotionale).Asa m-au crescut pe mine parintii mei…La vremea respectiva spuneam ca sunt nebuni la cap…AZI le sunt cea mai recunoscatoare!!!
Eu nu inteleg de ce atata uimire, lumea se schimba, valorile nu mai sunt aceleasi, cartile au fost de mult inlocuite cu calculatorul, iar sa fii popular inseamna sa ai succes. Copiii au dreptate cand aleg calea asta, e mai usoara si mai placuta decat studiul. Fiecare e liber sa-si aleaga drumul. In final aceste fetite de 10-12 ani care se machiaza si umbla cum umbla, au mai multe sanse la viata buna decat cele care citesc sute de carti si sunt pasionate de istorie, arta, literatura, filozofie etc. doar ca cele din urma vor fi mai destepte, mai culte, dar la ce bun ? Unde se vor angaja copiii care studiaza istoria, sau filozofia sau arta, literatura etc? Singura scapare pentru ele, este un barbat cu bani dar cei cu bani nu sunt pasionati de cultura sau de stiinta, iar ele sunt prea culte sa-i aleaga, asa ca…vor lua tot un intelectual sarac. Acum exista doua categorii de parinti care contribuie la acest fenomen; cei care au doar bani si nu isi permit sa ofere o alta educatie copiilor lor decat tot in spiritul banului si al inculturii, si cei care au mers pe drumul pasiunilor, al cartilor, al cunoasterii si au luat-o in freza; si acestia vor ca viitorul copiilor lor sa fie altul si astfel isi indruma copiii spre fotbal, comert, politica etc, iar pe fete catre modeling, vedete tv si politica uneori. Ideea e: Oameni buni, daca nu va permiteti sa oferiti o educatie frumoasa si sustinere pe toate planurile copiilor vostri nu mai faceti copii, nu mai chinuiti suflete doar din egoismul si orgoliul vostru !
Nu-mi vine sa cred ce citesc, ce mod de gandire!! ,,In final aceste fetite de 10-12 ani care se machiaza si umbla cum umbla, au mai multe sanse la viata buna decat cele care citesc sute de carti si sunt pasionate de istorie, arta, literatura,,, – pe bune?? sa inteleg ca avem aici niste prezicatoare? Draga, fiecare drum ales are niste urmari, se culeg roade si pot sa-ti spun ca daca mergi pe drumul ala al ,,pasiunilor, al cartilor, al cunoasterii,, nu inseamna ca ti-o vei ,,lua in freza,, negresit (acum depinde ce intelegi tu si cei care gandesc ca tine prin ,,a fi realizat in viata,, – daca asta o fi insemnand bani multi…. (mai precis, toate poftele implinite) m-am lamurit pe deplin.