Actualitate

Gerul Bobotezei, doar o amintire. Când vin ninsorile în zona noastră

Gerului tradițional al Bobotezei îi va lua locul, în Bistrița-Năsăud, o zi cu temperaturi de primăvară care pot ajunge până la 9 grade cu plus la Bistrița, anunță MeteoBN.

”Vremea se va ameliora în județul nostru şi din nou, vom resimți o creştere a valorilor termice diurne. De scurtă durată, însă, pentru că, începând din orele serii, regimul termic va scădea, treptat, pe toată suprafața județului, preambul al unor modificări generale, care se pare că vor fi de lungă durată”, anunță administratorul paginii de pe Facebook.

Potrivit acestuia, cerul va fi variabil miercuri pânā spre după-amiază când nebulozitatea va fi în accentuare şi extindere. Odată cu ea vor apărea şi precipitațiile, ploi, în zonele de podiş şi, odată cu înaintarea în noapte, lapoviță şi ninsoare în zonele de deal şi de munte.

Valorile termice vor avea valori minime cuprinse în orele dimineții, între -2°C în depresiuni şi + 2°C în SV-ul teritoriului.

Maximele vor pleca de la 5°C în zonele submontane până la 8 – 9°C în zonele joase. La Bistrița va fi frumos peste zi, cu cer variabil şi 8 – 9°C maxima zilei, după 0°C în zori. Spre seară cerul se va acoperi şi şansele de ploaie vor creşte.

Temperaturi minime / maxime🌡

 • Bistrița 0°C / +9°C 🌤➡️🌧
 • Năsăud -1°C / +8°C 🌤➡️🌧
 • Beclean +2°C / +9°C 🌤➡️🌧
 • Sângeorz-Băi -1°C / +7°🌤➡️🌧🌨
 • Rodna -1°C / +6°C🌤➡️🌨🌨
 • Teaca +1°C / +8°C 🌤➡️🌧🌧
 • Lechinţa +1°C/ +8°C 🌤➡️🌧🌧
 • Prundu – Bârgăului 0°C / +7°C 🌤➡️🌧🌨
 • Romuli -2°C / +6°C 🌤➡️🌨🌨❄
 • Lunca Ilvei -2°C / +5°C 🌤➡️🌨🌨❄
 • Colibița -1°C / +6°C 🌤➡️❄❄
 • Pasul Tihuța -4°C / +3°C 🌧➡️🌨🌨
 • Valea Blaznei -8°C / -2°C 🌨➡️❄❄

Ministerul Mediului a transmis estimări meteorologice şi hidrologice pentru perioada următoare, precizând că, până în 12 ianuarie, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, chiar şi în zonele joase. Ulterior, va mai ninge, întrucât între 13-16 ianuarie se va instala o masă de aer rece peste ţara noastră. În următoarele câteva zile debitele vor fi în general în creştere, din cauza precipitaţiilor, a scurgerilor de pe versanţi.

”În perioada 6-12 ianuarie, circulaţia aerului la nivelul României se va menţine destul de activă, astfel că, sisteme noroase succesive, generatoare de precipitaţii, vor traversa ţara de la vest-sud-vest către est-sud-est, concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece, ceea ce va determina treptat transformarea ploilor în lapoviţă şi ninsoare, inclusiv la altitudini mai joase. În mod concret, se estimează un nou episod cu precipitaţii din după-amiaza zilei de miercuri, 6 ianuarie şi până în prima parte a zilei de joi, 7 ianuarie, începând din vestul ţării”, a transmis, marţi seară, Ministerul Mediului, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Sursa citată a precizat că precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie, moderate cantitativ. La munte vor predomina ninsorile.

”Următorul episod cu precipitaţii se va semnala în intervalul 8-11 ianuarie şi va începe dinspre sud-sud-vest, dar mai apoi aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde toată ţara. De această dată, precipitaţiile vor fi la început sub formă de ploaie, care se va transforma în lapoviţă si ninsoare, la început în zona deluroasă a Olteniei şi Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei, apoi şi în zona de câmpie a Olteniei şi a Munteniei, dar mai puţin probabil în zona Dobrogei, unde vor continua să predomine ploile. Precipitaţiile vor fi abundente, în special în sudul şi estul tării, parţial în centru dar mai ales în zona montană şi submontană a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, unde se va depune strat nou de zăpadă, destul de consistent”, a mai trasmis Ministerul Mediului.

Instituţia precizează că, în perioada 13-16 ianuarie, circulaţia aerului la nivelul României va favoriza pătrunderea unor sisteme noroase succesive dinspre Europa Centrală – Central-Nordică, astfel că acestea nu vor mai fi atât de importante cantitativ ca în episoadele precedente şi se vor semnala, în special, în zonele de munte şi în partea de nord-vest, nord, centrul şi vest a României.

”Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare, ca urmare a instalării unei mase de aer rece peste ţara noastră, posibil mai însemnate cantitativ în zonele de munte. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 şi 6 grade, iar cele minime între -12 şi 0 grade”, a mai precizat Ministerul.

https://timponline.ro/avertizare-meteo-de-ploi-si-intensificari-ale-vantului/
https://www.facebook.com/Meteo.BN/posts/414369490010792
https://www.facebook.com/Mediu.Romania/posts/2816374032016771

2 comentarii

 • 1. Pascal de Sutter – Acești nebuni care ne guvernează
  2. Pierre Accoce, Perrre Rentchwick – Acești bolnavi care ne guvernează
  La Bistrița trebuie traduse amândouă cu titlul “Acești dobitoci care ne conduc”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.