Actualitate Recomandări

Sindicaliștii din învățământ vor protesta dacă Guvernul nu le majorează salariile

Membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” au solicitat conducerii organizaţiei sindicale să înceapă demersurile pentru organizarea de acţiuni de protest, în cazul în care Guvernul nu va decide, până la adoptarea Legii Bugetului pe 2021, majorarea angajaţilor din învăţământ.

„Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului şi Parlamentului României ca au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. În condiţiile în care până atunci nu vor veni cu o poziţie publică privind salarizarea din sistemul de învăţământ, membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea acţiunilor de protest”, se menţionează în comunicatul semnat de preşedintele FSE ”Spiru Haret”, Marius Nistor.

Astfel, organizaţia sindicală solicită Guvernului să reevalueze decizia de „îngheţare” a salariilor în sistemul de învăţământ şi să facă o analiză corectă a situaţiei veniturilor din educaţie, conform comunicatului. FSE „Spiru Haret” subliniază că în România cadrele didactice câştigă în medie cu până la o treime mai puţin faţă de angajaţii cu studii superioare din mediul privat.

Preşedintele organizaţiei sindicale, Marius Nistor, a atras atenţia că în unele instituţii publice paznicii sau şoferii au salarii mari mari decât dascălii.

„Cu toate că studiile şi analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituţii din România sunt paznici şi şoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaţilor din sistemul educaţional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România. Niciun membru al clasei politice nu doreşte însă să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale”, a afirmat Marius Nistor, citat în comunicat.

Liderul organizaţiei sindicale a menţionat că profesorii nu au primit niciun sprijin pentru continuarea activităţii de predare în regim on-line.

„Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajaţii din sistem au fost aruncaţi în necunoscut, fără pregătire şi fără cele necesare pentru a-şi continua activitatea în regim on-line. Ne sunt prezentate cazuri de succes din companiile mulţinaţionale, unde angajaţii au trecut la tele-muncă, însă nimeni nu arată că acei salariaţi au primit laptop-uri ca să-şi poată desfăşura activitatea de acasă, au fost instruiţi în regim de urgenţă, au primit, de fapt, tot sprijinul necesar pentru această schimbare majoră. Ce au primit angajaţii din sistemul educaţional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-şi continua activitatea, pentru care trebuie apreciaţi. Să înveţe de pe Youtube cum să intre în contact cu elevii, acolo unde s-a putut, pentru că şi acum foarte mulţi copii sunt privaţi de dreptul la educaţie din cauză că nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la aceste activităţi”, a încheiat preşedintele FSE „SPIRU HARET”.

Organizaţia sindicală susţine că începând din 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, personalul didactic ar fi trebuit să primească o majorare a salariilor pentru a ajunge la nivelul stabilit prin Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021. De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toţi salariaţii din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a salariilor cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, se precizează în comunicatul FSE „Spiru Haret”.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” consideră că aceste majorări sunt obligatorii, în condiţiile în care în învăţământ nu se acordă alte sporuri pentru condiţii periculoase de muncă ca în alte domenii, iar cele care se acordă sunt blocate la nivelul anului 2016, chiar dacă legea prevede că ar trebui să fie calculate la salariile în plată, conform comunicatului organizaţiei sindicale, dat publicității de Agerpres.

8 comentarii

 • PSD şi-a activat oamenii din Centralele Sindicale. E un dèja vu tacticile de cerere a unor bani în plus de la buget prin intermediul oamenilor plantați în poziții cheie care influențează membrii . Au fost polițiştii, iar acum cei din învățământ. E totuşi de chestionat fundamentarea , rezultatele nu urmează neapărat performanța generală a instituțiilor în unele cazuri, că ne referim la rata criminalității ( se face extrem de puțin în privința traficului de persoane) sau performanțele elevilor adică a produsului educațional în raport cu alții..nu ne referim la inteligența intrinsecă ci la cunoştințele şi abilitățile pe care le dobândeşte un elev par a fi puțin folositoare pe piața muncii şi inovației. Cred că întradevăr unii profesori merită mult mai mult , dar problema e că se încearcă să se obțină la pachet avantajele.
  Compararea cu cei din mediul privat e total nefericită.
  Nimeni nu beneficiază de vacanțele prelungite.
  Trebuie raportat salariul şi la timpul lucrat efectiv.

  • CC-ule
   Liberalii au votat cu 2 maini legea salarizarii cand nu erau la guvernare, Acuma ca sunt la guvernare dau din umeri. Sa iasa public Orban si sa spuna in numele tututuror liberalilor ca toti cei care au votat o lege fara acoperire sunt prosti. La fel ar trebui sa faca si PSD.
   *Nu vad nimic rau ca cineva sa ceara respectarea legii!!!!!! Chiar daca a fost facuta electoral de PSD si PNL.

  • Somaj tehnic la cei din invatamant .Ce mariri de salariu ????? Asta-i scoala ce se face ? Stati pe c…l vostru.

 • In 2016, profesorii au votat PSD-ul cu doua mâini, le promitea Dragnea creșteri salariale cu 25% din 01.07.2017 și încă 25% din 01.01.2018. Ce sa vezi? Prin Iunie 2017 vulpița de la munca anunța ca bugetul moștenit de la Cioloș nu le permite creșterea promisa dar urmează sa se aplice din anul următor.
  La 01.01.2018 se transfera contribuțiile din partea angajatorului in salariul angajatului ( ~ 23%) si se reduce impozitul de la 16% la 10% , rezultând un câștig final de 4% . Și n-a fost rău ca nu a protestat niciun sindicat din învățământ.
  In 2020 s-a trudit in învățământ numai online și , unii s-au spetit ( tot online ) la meditații nefiscalizate .
  Oare chiar aveți pretenții de cresteri salariale ?
  Nicio problema, mai trage Câțu un împrumut ( in seama elevilor Dvs ) și treba-i buna, poate măriți procentul de analfabetism !!
  Bolșevicilor ( mai ales a sindicaliștilor )

 • Adevăr grăiești !
  Dar din păcate Sfinții n-au să coboare pe meleagurile noastre iar stăinii n-or veni decât sa ne subjuge .
  Onestitate, trudă și empatie – trei condiții minime pentru reușită , dar care lipsesc aproape cu desăvârșire la români.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS