Firma Gomar Lux, intrată în insolvenţă, are de achitat peste 41 de milioane de lei către stat şi diverse companii. Numai ANAF, adică bugetului de stat, compania îi datorează circa 7 milioane de lei, iar bugetului local al oraşului Bistriţa circa 200.000 de lei. Comuna Şieu Măgheruş, pe raza căreia compania are hotelul şi mai multe proprietăţi imobiliare, are şi ea de recuperat circa 60.000 de lei de la familia Gorea.
Potrivit planului de reorganizare al societăţii, creanţa cea mai mare o deţine Banca Transilvania în cuantum de 13,6 milioane de lei – 62,98% din totalul creanţelor garantate, fiind urmată de Garanti Bank S.A, Societatea Romcab S.A şi persoana fizică Chisa Marius. În categoria creanţelor bugetare, AFP Bistrita detine cea mai mare creanţă, reprezentand o pondere de 95.43% din grupă, fiind urmată de municipiul Bistriţa – 3.11%, comuna Şieu-Măgheruş – 0.93%, comuna Tiha Bârgăului – 0.29%, CNADR S.A. – 0.24%.
Firma Gomar Lux a intrat în insolvenţă în anul 2014. Înfiinţată în 1992 ca societate pe acţiuni (Gavril Gorea – 35% din capitalul social al societăţii, Marcela Gorea – 35%, Sorin Gorea – 10%, Ioan Gorea -10%, Valer Ţanc -10%), firma a activat timp de peste 20 de ani în pieţelele de distributie a cablurilor si conductorilor electrici, bandă zincată, tuburi PVC, folie avertizoare electrică, aparataj electric, etc. Societatea s-a ocupat şi de vânzarea de carburanţi prin statia proprie în parteneriat cu Rompetrol, precum şi de turism prin intermediul complexului hotelier Gomar Lux SA care are hotel şi restaurant, piscină, sală de conferinţe, sală fitness, saună, teren tenis cu nocturnă.
În ultimii patru ani înainte de intrarea în insolvenţă, compania s-a axat doar pe sectorul distributiei de carburanti şi al complexului hotelier, fiind în acelasi timp principalul distribuitor de cabluri şi conductori electrici pentru Gomar Electric SRL, una din subsidiarele societăţii, care a şi preluat de la Gomar Lux activitatea de distribuţie a cablurilor electrice.
Potrivit sursei citate, începând din anul 2012, odată cu criza imobiliară din Europa și din România, Gomar Lux a început să intre într-un declin din punct de vedere financiar, datorită dilatării considerabile a termenelor de încasare a sumelor datorate de către clienţii societăţii. O alta cauză a fost aceea că o mare parte dintre partenerii istorici, şi nu numai, au intrat în incapacitate de plată, şi ulterior în insolvenţă care a dus la neîncasarea unor sume importante de bani, fiind astfel destabilizat şi cash-flow-ul, dar şi BVC-ul societăţii.
Prin urmare, societatea a intrat pentru prima dată în peste 20 de ani în incidenţă bancară, datoriile la bănci și la partenerii de afaceri nu au putut fi plătite, ajungând în cele din urmă la intrarea în insolvenţă în data de 08.10.2014 prin Hotărârea nr.1400/2014, pronunţtă în Dosarul 2840/112/2014 de Tribunalul Bistriţa-Năsăud.
În perioada de insolvenţă, Gomar Lux a încercat să se redreseze găsind noi modalităţi de dezvoltare, extinzându-şi activitatea prin producţia de tamburi, precum şi distribuţia şi comercializarea cablurilor şi conductorilor electrici, bandă zincată, tuburi PVC, tuburi flexibile, folie avertizoare electrică, aparataj electric, către clienţi prin cele cinci puncte de lucru existente în ţară, respectiv Braşov, Sibiu, Deva, Iaşi, Galaţi, precum şi prin punctul de lucru din Bistriţa şi a magazinului en-detail aflat în aceeaşi localitate. În perioada octombrie-decembrie 2014, cifra de afaceri realizată de Gomar Lux SA a fost de 1,9 milioane de lei, iar în perioada ianuarie-septembrie 2015, aceasta a fost de 9,3 milioane de lei, ponderea în cifra de afaceri deţinând-o activitatea de comerţ cu ridicata a cablurilor şi produselor electrice complementare (95,05%).
Societatea este în responsabilitatea administratorului judiciar SCPI Ultralex SPRL și are desemnat un singur administrator special în persoana lui Gabriel Marcel Gorea. Acesta şi-a asumat prin planul de reorganizare, achitarea în parte a creanţelor înscrise în tabelul definitiv de creanţe în cuantumul sumei de 27,8 milioane de lei.
„În ipoteza în care faţă de societate se va dispune deschiderea procedurii falimentului, urmează ca activele să fie valorificate în cadrul procedurii de lichidare. (…) Având în vedere acest aspect s-a procedat la evaluarea patrimoniului garantat al societăţii de evaluatori autorizaţi estimării valorii de lichidare, distribuirilor către creditori pentru cazul intrării în insolvenţă. Valoarea pe care creditorii acesteia o vor obţine în urma lichidării patrimoniului acesteia este de 76,72% din distribuiri către creditorii garantaţi, 1,5% către creditorii bugetari şi 0% către creditorii chirografari”, se arată în planul de reorganizare valabil timp de trei ani, adică până în 2017.
Menţionăm că, în categoria creanţelor chirografare, Electroplast SA deţine cea mai mare pondere din totalul categoriei – peste 4 milioane de lei reprezentând 24,64% din totalul acestora, urmată de Rompetrol Downstream S.A. cu 2,5 milioane de lei- 19,12% şi Prysmian Cabluri şi Sisteme S.A. – 1,6 milioane de lei – 12.51%.În caz de familent, nu şi-ar mai recupera banii niciuna din aceste companii, dar nici Iproeb -1,1 milioane de lei, Costică Moldovan -400.000 de lei, Beofon SRL – 255.000 de lei sau Rocredit IFN SA – 571.000 de lei.
De vina marele geniu Beluțu cu gașca.
…ma hartuiesc astia si ma ingroapa de viu!
milionari de carton!
tot ceea ce au facut astia e pe bani imprumutati!
fraierii platesc!
Da. Astia sint cartonagii.dar daca te uiti putin pe soselele din oras …..nu e asa.