Actualitate

”Școala altfel”: Surprizele pregătite de Muzeu, CFR, CJ, ISU, Primărie și alte instituții

Programul ”Şcoala altfel”, dedicat activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare și ajuns anul acesta la ediția cu nr. 5, are loc în perioada 18-22 aprilie. În perioada alocată acestui program nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ, iar săptămâna ”Să știi mai multe, să fii mai bun!” se va desfășura în conformitate cu un orar special.

Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preșcolari/elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național, și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale.

Elevii de la școlile gimnaziale vor avea activități specifice vârstei lor: jocuri, vizite la diverse instituții, vizionarea unor piese de teatru pentru copii, drumeții, acțiuni de ecologizare, desene pe asfalt, educație rutieră.

Elevii mai mari vor avea ateliere de lectură și pictură, activități sportive, excursii tematice în diferite orașe, de la rezervația de zimbri de la Hațeg până la vechile cetăți medievale, concursuri, vizionări de filme, vizite la instituții, drumeții, acțiuni de igienizare.

În săptămâna 18-22 aprilie, își vor deschide porțile, conform tradiției, ISU, IPJ, Brigada Mecanizată, Biblioteca Județeană, Muzeul Județean, Crucea Roșie, Sinagoga, Centrul Comunitar pentru Tineret, UBB – Extensia Bistrița, fabricile de prestigiu din județ, etc.

Pentru al doilea an consecutiv, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud își deschide larg porțile și îi invită pe elevi să cunoască locul în care se iau cele mai importante decizii pentru județ. Cu această ocazie, vor avea loc întâlniri cu conducerea instituției și cu angajații, vizitarea sediului și prezentarea activității instituției. Ziua porților deschise are loc luni 18 aprilie. Evenimentul este organizat cu prilejul aniversării a 24 de ani de la constituirea CJ.

În mai multe locații feroviare din țară, reprezentanţii CFR Călători vor organiza programe educaţionale pentru copii. Pasionaţii mici şi mari de călătorii cu trenul vor putea vizita expoziția ”Mic muzeu CFR” din Gara Bistriţa.

La Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, elevii vor intra în ”focurile creativității”, într-o atmosferă prietenoasă cu oameni calzi în preajmă. Muzeul propune și în acest an activități care vor stârni atât curiozitatea cât și îndemânarea. Este vorba despre o serie de ateliere care vor oferi posibilitatea de a petrece timpul într-un  mod distractiv, de a dezvolta creativitatea, ingeniozitatea și simțul estetic.

Muzeele și casele memoriale din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud îi așteaptă pe copii să le treacă din nou pragul într-un program prelungit pentru a vizita atât expozițiile de bază cât și cele temporare organizate în această perioadă.

Atelierul „Decorațiuni pascale”, va fi organizat la Casa Argintarului, strada Dornei, nr. 5, iar atelierul de pictură : „A fost odată… dincolo de poveste. Motive decorative populare” va fi organizat la Muzeul „Casa săsească” Livezile, str. Dorolea nr 84. Acest atelier îşi propune să stimuleze interesul tinerilor pentru descoperirea valorilor tradiţionale regionale prin cunoşterea motivelor decorative populare specifice zonei.

De asemenea, elevii sunt invitați și la expoziția de primavară Brickenburg care va fi deschisă în perioada 19 – 24 aprilie între orele 10.00 – 18.00 la Casa Argintarului. Cum de altfel a devenit o tradiție iar fiecare expoziție Lego e altfel concepută, și de această dată vor putea fi admirate creații lucrate cu migală iar iubitorii de Lego își vor putea exercita îndemânarea și creativitatea într-un spațiu de joacă special amenajat. Tema principală a manifestării din acest an va fi „calea de fier” urmând a fi expuse modele oficiale de trenuri lansate de-a lungul timpului de către celebrul producător de jucării, precum şi creaţii unicat construite de membrii Asociaţiei Brickenburg. De asemenea, din dorinţa de a trage un semnal de alarmă cu privire la despăduririle excesive şi pe această cale, constructorii Brickenburg vor prezenta o dioramă surpriză legată de acest subiect.

”Iar dacă vă veți hotărî să veniți, veți descoperi și alte bucurii. Veți putea vizita expoziții tematice, veți afla lucruri noi despre istoria locurilor în care trăiți sau povești nerostite, despre vremuri demult apuse, pe care le spun exponatele muzeale”, anunță Muzeul Județean.

La Centrul Comunitar pentru Tineret, elevii bistrițeni și voluntarii centrului vor picta ouă cu care vor orna un copac în săptămâna ”Școala altfel”. Ei și alți elevi care realizează astfel de decoraţiuni în cadrul programului ”Săptămâna altfel” – ouă pictate, iepuraşi etc. – sunt invitaţi vineri 22 aprilie, de la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru a participa la această acţiune.

Și ISU Bistrița și subunitățile Inspectoratului își deschid larg porțile, zilnic între orele 10.00 și 13.00, pentru toți cei interesați să îi întâlnească pe protectorii vieții și ai bunurilor, pompierii. Elevii vor putea vedea tehnica de intervenție și asista la tot felul de exerciții demonstrative atractive.

În acest an, sloganul activităţilor organizate de Inspectoratul de Jandarmi Județean este ”Copilărie și adolescență fără griji”. În perioada respectivă, jandarmii vor fi prezenţi în mijlocul elevilor în Bistriţa, Năsăud, Beclean şi Sîngeorz-Băi. Luni 18 aprilie, jandarmii vor fi prezenţi la Liceul Tehnologic Forestier Bistriţa, între orele 09.00-11.00 şi la Liceul Tehnologic Agricol, între orele 11.00-13.00. Marţi 19 aprilie, între orele 09.00-11.00, jandarmii se vor afla în mijlocul elevilor de la Colegiul Tehnic Grigore Moisil Bistriţa iar  în  intervalul 11.00-13.00 se vor afla la Şcoala Gimnazială Mărişelu. Miercuri 20 aprilie, activităţile dedicate elevilor se vor muta în oraşul Năsăud, când între orele 09.00-11.00 jandarmii vor fi oaspeţii elevilor şi cadrelor didactice de la Colegiul Silvic Transilvania, de la ora 11.00 la 13.00, activităţile specifice fiind dedicate elevilor de la Colegiul Economic Năsăud. Joi 21 aprilie a.c., jandarmii vor fi prezenţi la Liceul Teoretic Henri Coandă din oraşul Beclean între orele 09.00-11.00 şi la Colegiul Naţional Petru Rareş, între orele 11.00-13.00. Vineri 22 aprilie, jandarmii se vor afla la Liceul Solomon Haliţă din Sîngeorz-Băi, între orele 09.00-13.00. Toţi elevii vor asista la exerciţii demonstrative atractive şi la ateliere privind prezentarea tehnicii din dotare.

Elevii pot vizita gratuit simbolul oraşului – Biserica Evanghelică şi pot urca gratuit cu liftul în turn, cu condiţia unei programări prealabile, făcută cu 24 de ore înainte. Grupurile de elevi trebuie însoţite de un cadru didactic. Vizitele gratuite se pot face între orele 10.00 și 12.00. Programările pot fi făcute zilnic, între orele 10.00 și 16.00, la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bistriţa situat în Piaţa Centrală nr. 4 sau la telefon 0766-244.406.

Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” va organiza următoarele evenimente și activități după următorul program: luni 18 aprilie, orele 09.00 – 14.00 – ”Armata, o școală altfel – “Ziua porților deschise” (sediul Batalionului 812 Infanterie, str. Avram Iancu nr. 1): Vizitarea unității de către elevi din instituțiile de învățământ militare și civile; Prezentare de tehnică; Exerciții demonstrative; Vizitarea sălii de tradiții a unității. Marți 19 aprilie, orele 09.00 – 14.00 – ”Armata, o școală altfel – “Ziua porților deschise” (sediul Batalionului 812 Infanterie, str. Avram Iancu nr. 1): Prezentare de tehnică și armament individual; Prezentarea unui exercițiu demonstrativ Grup 3 E.O.D. – robot, câini; Prezentarea unui exercițiu demonstrativ, adăposturi improvizate, focuri, capcane; Exercițiu demonstrativ la tehnica din dotare; Vizitarea sălii de tradiții a unității. Miercuri 20 aprilie, orele 09.30 – 14.00 – Promovarea carierei militare la Liceul “George Coșbuc” Năsăud (sediul Liceului “George Coșbuc”) cu sprijinul personalului din Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” și a reprezentanților Centrului Județean Militar Bistrița-Năsăud.

Crucea Roşie Bistriţa-Năsăud şi Serviciul de Protecţie Civilă şi Voluntariat pentru Situaţiile de Urgenţă al municipiului Bistriţa desfăşoară zilele acestea o serie de întâlniri cu elevi din unităţi de învăţământ din municipiu: Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Grupul Şcolar de Servicii Bistriţa, Liceul Agricol, Liceul cu Program Sportiv şi Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”.

Foto: arhivă 2015

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.