Social

Grevă de avertisment în școli. La protest au participat mai puțin de jumătate dintre profesorii din BN

La greva de avertisment organizată miercuri între 11.00 și 13.00 de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” au participat 69% dintre școlile județului (74 de unități de învățământ din 106), potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Sunt 1.604 cadre didactice care au participat la grevă, ceea ce reprezintă 47,30% din totalul acestora. Restul au desfășurat activitatea normal, a informat Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

Potrivit celor două sindicate, protestul a fost provocat de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federaţiilor sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru mai multe puncte pe care le-au solicitat în ultima lună, printre care acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic) și alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației.

”Astăzi este o zi importantă pentru noi. Ziua adevărului! Ziua în care vom afla ce valoare are semnătura pusă pe un referendum și cât de reale sunt nemulțumirile noastre. Este totodată o zi a curajului și a solidarității. Putem arăta că avem și noi aceste calități pe care le cerem copiilor și elevilor noștri. Poate că unii nu vor participa la grevă, poate pentru alții va fi un prilej de a râde pe seama celor care își asumă această acțiune, mergând pe principiul că, dacă se câștigă ceva vor primi toți iar, dacă nu se câștigă, au avut dreptate să nu participe. Este posibil să reușim în demersul nostru sau nu. Este însă o certitudine că dacă am fi solidari, dacă am fi mai puțin predispuși să facem bășcălie pe seama celor care încearcă să schimbe lucrurile în bine, am avea mai multe șanse. Unii blamează sindicatul și liderii pentru că este cel mai ușor să lovești în colegii tăi care te reprezintă și îți apără interesele decât în decidenții care sunt cauza nemulțumirilor noastre. Astăzi, vreau însă să vă auziți voi. Voi care aveți curajul să vă ridicați împotriva celor care, prin deciziile luate, ne desconsideră ca și categorie socio-profesională. Vreau ca vocea voastră să se audă mai presus de râsetele unora și de acuzațiile altora. Avem șansa să arătăm că nemulțumirile nu sunt doar ale liderilor, ci ale noastre și că, într-adevăr, suntem un adevărat model pentru societate. Astăzi, fiecare dintre noi poate și trebuie să fie un lider care poate uni elevi, părinți și nu numai. Astăzi este ziua noastră, ziua în care arătăm că sindicatul suntem noi TOȚI! Uniți suntem puternici!”, a transmis Marius Ovidiu Nistor, președinte Federația ”Spiru Haret”.

Cele 6 revendicări ale sindicaliștilor:

 • 1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);
 • 2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;
 • 3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;
 • 4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
 • 5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;
 • 6. SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune.

12 comentarii

  • daca solicitarea de marire a salariilor nu ar fi existat, aproape ca le-as fi sustinut demersul!!! asa, nu vor decat bani pentru ei, mai multi, desi chiar au venituri frumoase !!!! foarte frumoase!!! salarii plus ore in privat neimpozitate, vacante, program redus, nu cara cu carca, au conditii civilizate(in mare masura)….. doar vor bani! nici un sacrificiu , nici o aplecare….

 • Adios solidaritate. Știm cu toții de ce este această letargie în lumea sindicală și disoluția colaborării dintre angajați și sindicat. Imi amintesc, în urmă cu ceva ani, cu o problemă la sindicat, tot ce am discutat s-a și transmis șefilor și am fost atenționat, ce-i cu exprimarea, „mi s-a sugerat să vin cu traista folclorică”. Mi s-a pus „ ceară pe schiuri”, flit, și am servit șomajul un an de zile… Mai în glumă, mai în serios, Madam Șoșoacă poate înviora lupta sindicală, trecută la „Tăcerea mieilor”, film american (1991), 5 premii Oscar și pregătește versiunea a șasea.

  • Mai tacă ți fleanca! Te bagi în seamă peste tot, ca chiloții n curs. Am predat într o scoala unde ai predat și tu…vai ș amar. Ai ajuns „profesor” după o școală de partid, activist etc.

 • Domnule Raul,credeam ca te ocupi mai nou de brokeraj si nu te mai preocupa problemele astea „‘grele”‘ ,ce tin de invatamant ! Bine fac dascalii!! Dumneata ,acolo la fabrica, castigi mai mult decat un dascal care te invata sa scrii si sa citesti!! Am zis ! MNPop

  • Salariile sunt mici dar câstigurile sunt mari.
   Cine are copil la liceele de top stie cum se paseaza elevii de la un profesor la altul (la aceeasi disciplina) mai ales la meditatiile de dupa cursuri.
   La ore se preda o materie atât de imbecil trântita prin manualele facute de niste idioti astfel încât elevul este nevoit sa ia meditatii, uneori ca sa nu ramâna corigent.

  • stimate domn, avem o oarecare retinere fata de acest ‘te invata sa citesit si sa scrii@. Nu prea vedem rezultate !!!!! oare de ce??? ca toti termina clasa, toti merg la facultati…oare nu cumva fiindca domnii profesori din ce in ce mai multi ii trec asa ca gasca prin apa, pe unii cu influenta, bani, etc.??? pe vremuri nu treceai de clasa a-IV-a daca nu stiai de 5 !!!!! acuma ajung la facultate. si atunci la ce sa ne asteptam de la societatea asta si de la cei care ajung sa ne conduca???ca provin din randurile acestor fosti elevi!!! pregatiti de invatatori si profesori care pur si simplu ii trec de la un an la altul!!! desi nu invata nimic.

 • …daca eu ca privat platesc impozite pentru salariile bugetarilor atunci dupa logica dumneavoastra trebuie ca ei sa aiba salariul mai mic decat al meu….ceea ce nu se intampla la doctori…. daca profesorii ma invata sa citesc trebuie musai sa ia salariu mai mare decat mine? Halal logica!!!

 • Domnule sau doamna”” priast(a)” „, regret ca nu am auzit de acest cuvant…. În fine, dacă nu ați înțeles esența acestui demers al dascălilor, îmi pare rău! Nu – mi permit sa va judec logica sau pregătirea, dar o tara care nu-și respecta educația… dascălii este sortita dezastrului! Am scris ce am avut pe suflet și cu asta închei orice eventuala polemica! Noapte buna, MNPop

 • Putem spune doar atat.
  Niciodata profesorii nu au fost uniti in cuget si simtiri.
  Au fost prostiti si amagiti exact ca si elevii de clasa O cu o bombonica.
  In cazul neprezentarii la o astfel de manifestatie isi merita soarta .
  Eu le doresc tot binele si sa ia legatura cu un sindicat din Grecia, Spania, Germania sa invete cum se lupta oamenii pt. drepturi.

 • Domnule Bosota S(ce nume interesant…sau, nu e numele dumneavoastra?) tocmai am facut parte dintr o comisie de examen-concurs alaturi de doua cadre didactice universitare! Concurenta…-5 pe loc! Sunt multumit ca totul a fost normal si just ,fara probleme! Nu cred ca este adevarat ceea ce ati afirmat! Mi-a fost destul de greu sa descalcesc talcul frazelor dezlanate pe care le-ati asternut! A propos, nu sunt avocat ! Incerc sa inteleg ceea ce vreti sa spuneti : Ca, profesorii nu merita salarii mai mari….favorizeaza anumiti copii…. primesc foloase….in schimbul…..Cred ca, numai mintea dvs.,Bosoata ,poate scoate asemenea aberatii! Sa auzim numai de bine! MNPop

  • Răsfoind pe internet „Câteva cuvinte despre haiducul Boșotă din Runc” articolul din Răsunetul, luni 14 iunie 2021, sub condeiul preotului paroh de Nepos Vasile Rus, găsim toate năzdrăvăniile acestui nesupus civic din zona Năsăudului. Asemănarea rămâne la aprecierea împricinatului din Rodna Nouă alias Șanț. Toți care comentăm suntem sub umbrela articolelor 30 și 31 din Constituția României-privind libertatea de exprimare și dreptul la informație. Aprecierea rămâne la atitudinea cititorului iar noi ne dezvăluim cartea de vizită. Poate un discipol al profesorului George Pruteanu (1947-2008), „Doar o vorbă să-ți mai spun” ne poate lumina. De multe ori mă chinuie talentul și nu am inspirație sau când mă compar mă admir, iar când mă analizez câte lipsuri am, mă apucă groaza!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS