Social

Greva profesorilor, între susținerea elevilor, disprețul guvernanților și hula părinților

Greva din învățământ beneficiază de susținerea elevilor, din partea cărora vine ”cea mai mare alinare”, potrivit profesorului Florin Bojor căruia i se alătură în reacții publice la ceea ce se întâmplă zilele acestea dincolo de zidurile școlilor și alți colegi.

Conform Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în ziua a patra zi de grevă (joi 25 mai) cursurile au fost suspendate total în următoarele unități de învățământ:

GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 12 BISTRIȚA
GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 13 BISTRIȚA
GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 3 BISTRIȚA
GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 6 BISTRIȚA
GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT „TRENULEȚUL VESELIEI” BISTRIȚA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ CICEU GIURGEȘTI
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „PETRU RAREȘ” CICEU MIHĂIEȘTI
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „VASILE GRIGORE BORGOVAN” CORVINEȘTI
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „GEORGE COȘBUC” COȘBUC
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „GRIGORE HERINEAN” GALAȚII BISTRIȚEI
ȘCOALA GIMNAZIALĂ ILVA MARE
LICEUL TEHNOLOGIC LECHINȚA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 LEȘU
ȘCOALA GIMNAZIALĂ LIVEZILE
ȘCOALA GIMNAZIALĂ MATEI
GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 1 NĂSĂUD
LICEUL ECONOMIC NĂSĂUD
LICEUL SILVIC „TRANSILVANIA” NĂSĂUD
ȘCOALA GIMNAZIALĂ „IACOB SI IOACHIM MUREȘANU” REBRIȘOARA
ȘCOALA GIMNAZIALĂ ROMULI
CREȘA SÂNGEORZ-BĂI
GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT SÂNGEORZ-BĂI
LICEUL TEORETIC „SOLOMON HALIȚĂ” SÂNGEORZ-BĂI
ȘCOALA GIMNAZIALĂ SÂNMIHAIU DE CÂMPIE
ȘCOALA GIMNAZIALĂ ȘIEU ODORHEI

Florin Bojor: Jurnal de grevă: Ziua 3

Azi sunt cu rândul în cealaltă școală unde activez. Aici, majoritatea colegilor nu au intrat în grevă. Grevişti suntem în minoritate şi ne încurajăm unul pe altul. Firesc că ne macină problema ratelor, a facturilor, a ce le punem pe masă copiilor noştri. Unii colegi sunt dezamăgiţi, alţii sunt confuzi, însă cea mai mare alinare vine din partea elevilor cu care mă întâlnesc: „Bravo, domn profesor!”; „Vă susţinem!”; „Nu vă lăsaţi!”; „Ştiu că pentru viitorul nostru faceţi grevă!” etc.

Degeaba a încercat ieri mașinăria guvernului Ciucă să bage zâzanie între elevi şi părinţi, pe de o parte, şi grevişti, pe de-altă parte, nu ţine… elevii sunt de partea noastră! Chiar dacă sunt tineri, elevii realizează că structura anului școlar nu este căzută din cer, nu este poruncă de la Dumnezeu, ci este o lege făcută tocmai de cei care trebuie să ne mărească salariile. Astfel, după ce vom primi majorarea salarială, se va găsi formula legală pentru a se termina anul școlar, a se recupera orele, a se da examenele. Vă mulţumesc, dragi elevi, că înţelegeţi lupta noastră!”, a transmis prof. Florin Bojor

Ofer meditații gratis copiiilor de grădiniță și donez bani celor care hulesc profesorii

”Dragi părinți, ofer meditații gratis copiilor de grădiniță și donez banii celor care hulesc profesorii. Atât se comentează pe tema meditațiilor, câți bani fac profesorii din meditații, că am început să-mi verific conturile din bancă. Câți dintre profesori organizează meditații în timpul liber? V-ați gândit vreodată câți dintre noi predau o materie care este materie de examen? V-ați gândit vreodată ce procent reprezintă din totalul profesorilor, profesorii care meditează suplimentar ? V-ați gândit câți copii meditează o educatoare, o învățătoare, un profesor de desen, muzică, religie, tehnologie, etc…. Nu v-ați gândit, că altfel nu vorbeați fără rost. Îmi iubesc meseria și nu fac grevă pentru a primi mai mulți bani (nu că nu aș avea nevoie), ci pentru a se reduce numărul hârtiilor fără rost pe care noi le facem în comisiile minune ale acestui sistem, protestez pentru salariile mizere ale cadrelor didactice tinere, ale personalului nedidactic, auxiliar, protestez pentru a primi materialele didactice de care avem atâta nevoie în activitatea noastră la clasă, protestez pentru a ni se lua cătușele și a ni se oferi RESPECTUL cuvenit, în societate. Vă îmbrățișez cu drag și sper să fim susținuți de părinți în acest demers!”, a scris pe Facebook o educatoare de la Grădinița cu Program Prelungit ”Rază de Soare” Bistrița.

Iacob Brănișteanu: Despre grevă, cu … dragoste

”Ce așteptări poți să ai de la un Ciucă și un Ciolac pentru revendicările salariale din educație, adică de la Plagiatorul Șef și de la Absolventul de Studii Incerte, încasator ilegal, prin fals, de indemnizație de „Revoluționar cu Rol Determinant” ? Și ce așteptări poți avea de la o clică politică (de clasă nu poate fi vorba!) alcătuită în majoritate din ghiolbani cu bacalaureatul luat la 45 de ani, cu facultăți obscure absolvite la 50 de ani, cu masterate și doctorate atârnate breloc, luate cu viteza luminii, plagiate ori cumpărate?! Aproape necuvântători, și-au descoperit genialitatea la o vârstă atât de târzie! Cu siguranță au fost în școală niște loaze pentru care învățarea era o corvoadă imposibil de suportat, care le provoca suferințe îngrozitoare. De aici și luarea în derâdere, ignorarea nevoilor acelora care lucrează într-un domeniu vital pentru societate, pentru viitorul acestei nații. Este, până la urmă, răzbunarea loazelor pe cei care „i-au chinuit” în școală, cerându-le doar să învețe.

Nu sunt bani, ni se spune mereu, dar gloabele astea și-au mărit salariile ori indemnizațiile cu cât au vrut, și-au acordat sporuri cu nemiluita, și-au au dat și au dat liote de pensii speciale, majorează acum salariile la mediu cu 60% (dar nu sunt bani!), cumulează pensii nesimțite cu salarii uriașe, acordă ibovnicelor (într-o adevărată competiție) sinecuri recompensate cu mii de euro pe lună! Să nu mai pomenim de armata de secretari de stat din ministere, cum în nicio țară europeană nu întâlnești, de altă armată de consilieri „gras” plătiți, tăietori de frunze la câini, ori de tot felul de directorași plătiți „corespunzător”, despre toți cei „plantați” în agenții ale statului, fără nicio legătură cu profilul lor profesional, în consilii de administratie și despre câtă altă risipă s-ar mai putea vorbi, din prostie, din cârdășie ori din hoție ordinară.

Pentru educație, pentru educatorii patriei nu ajung niciodată banii. De treizeci și atâția de ani auzim decidenții clamând că „Pentru noi, Educația este prioritate națională”, da, vedem cum, mereu duși cu zăhărelul, cu promisiuni ori cu acorduri semnate, niciodată onorate, amânați mereu, de fiecare dată apelându-se la coarda sensibilă, la invocarea vocației profesionale. „Dragi toarăși și pretini”, vocația „nu ține de foame” și nici de plata întreținerii, pentru cei din educație luxul vestimentar se rezumă la oferta magazinelor second-hand, în contrast cu ținutele etalate de elevi la clasă. Și cum se mai judecă acest aspect! „Degeaba ești profesor dacă nu-ți permiți aia și aia, la ce e bună atâta școală când există atâția…sponsori!”.

Din pricina proastei salarizări intră în sistem, de ceva ani, acei profesori slab pregătiți, neperformanți, pentru care sunt etichetați, la grămadă, toți cei din sistem. Cei foarte buni își caută alternative profesionale bine plătite, nu vin la 2500 de lei. Ce faci cu banii ăștia dacă ai de plătit o chirie, întreținerea, internet, telefon? Mai trebuie să mănânci, să te îmbraci… Din ce bani? Din bani aduși de acasă, de la părinți?! Și dacă nu-i mai ai? O să vedeți criză în educație după ce ies din sistem, prin pensionare, toți cei care au trecut prin școli adevărate și și-au ales cariera didactică din vocație! Aceia care după 45 de ani la catedră vor fi „răsplătiți” cu o pensie de 3000 de lei. 45 de ani de muncă, nu 45 de ani de viață, vârstă la care ies la pensie „specialii”, cu multe mii de euro pe lună. Cât au lucrat ‘mnealor pentru țară până la împlinirea acestei vârste? Și cum se mai reangajează ei, imediat, pe salarii uriașe prin ministere, prin alte instituții ale statului, pentru că „ei pot”, pentru că Țara are nevoie de „expertiza” lor, pentru că fără ei Țara s-ar prăbuși. La câți bani primește Ciucă pe lună, la cât de „special” este, îl doare „la bască” de profesori, și nu doar de ei! Ia să trăiască o jumătate de an, ba chiar mai puțin, din salariul unui profesor, având conturile blocate. „Toarășu” prim ministru, acceptați provocarea? Discursul lui, la întâlnirea cu sindicatele, se putea traduce cu „Să vă fie rușine că faceți grevă acum, la câte v-am dat și v-am făcut (?)!”

Da, pentru cei din educație nu sunt niciodată bani! Sunt toți împărțiți la hoți, la parașute, la îngălații și îngăimații din politică, la complicii lor, marii evazioniști, la specialii care mai de care. Așa să vă bucurați de toate!”, a transmis Iacob Brănișteanu.

8 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.