Cultură

”Grigore Moisil – Despre poezie și matematică”, la Biblioteca Județeană

O societate puternică este o societate educată. Aceasta este premisa de la care a pornit și Asociația Culturală ”Grigore Moisil” din Bistrița, organizând o conferință specială care să omagieze personalitate și importanța covârșitoare a lui Grigore Moisil, considerat ”părintele informaticii în România”.

Se comemorează astfel cei 50 de ani care au trecut de la moartea lui Grigore Moisil, meditând asupra moștenirii pe care matematicianul și informaticianul ne-a oferit-o prin întreaga sa carieră.

Evenimentul își propune totodată să pună în valoare oamenii și locurile din Bistrița-Năsăud.


Vineri 26 mai, de la ora 19.00, la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud va avea loc conferința GRIGORE MOISIL: DESPRE POEZIE ȘI MATEMATICĂ.

Conferința este susținută de profesor universitar doctor Teodor Rus – născut în Spermezeu (Bistrița-Năsăud), care și-a susținut teza de doctorat sub coordonarea lui Grigore Moisil.

Pentru a-și omagia profesorul, prof. univ. dr. Teodor Rus va veni din Iowa (USA) la Bistrița, special pentru a susține această conferință.

Teodor Rus s-a născut în 1939, la Spermezeu (jud. Bistrița-Năsăud), a absolvit școala primară în localitatea natală, studiind ulterior la Colegiul Silvic Năsăud și Colegiul Național „George Coșbuc” din Năsăud.

A absolvit Universitatea Babeș-Bolyai unde și-a susținut și doctoratul în Matematică și Informatică, în 1965. 

Teodor Rus a predat la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultate de Matematică și Informatică, între anii 1964-1968. A fost directorul Laboratorului Software la Institutul de Tehnică de Calcul Cluj-Napoca (1974 – 1982).

A fost Visiting Professor, la Departmentul de Computer Science, la Stirling University (Scoția) în 1980 și Visiting Associate Professor  la Departmentul de Informatică al Universității din Iowa, între 1982 – 1983.

A susținut cursuri la Universitatea din Saarland, Departmentul de Matematici Aplicate și Informatică din Saarbrücken, Germania (1972), dar și la Institutul de Informatică al Academiei din Beijing (1979).

Din 1983 s-a stabilit în Iowa City, fiind profesor universitar la Iowa University.

Printre studenții pe care i-a îndrumat în cercetările doctorale se numără Rudy Rudolph, Don Curtis, Mereddit Aravind sau Cuong Bui.

1 comentariu

  • Am avut un coleg de Liceu, din Șanț, care se numește Moisil, (ăla cu pensiunile, cu drumețiile pe munte, cu săniușul, cu sania trasă de cai), si profesorul îl întreabă daca e in familie cu Grigore Moisil, iar eu habar nu aveam despre ce vorbesc ei.
    Cred că era prin 1989

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS